IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Skupština Crne Gore o smjeni vlade Dritana Abazovića– ishod glasanja neizvjestan… (foto, video)

Nakon manje od četiri mjeseca od kako je izabrana 43. Vlada Crne Gore, već se nazire scenario da će joj biti izglasano nepovjerenje…

PODGORICA: Crna Hronika, Zanimljivosti, vijesti, petak, 19. VIII, 00: 55… Skupština Crne Gore o smjeni vlade Dritana Abazovića– ishod glasanja neizvjestan… (foto, video)

Skupština Crne Gore trebalo bi danas da glasa o inicijativi za smjenu vlade Dritana Abazovića, ali je ishod tog glasanja i dalje neizvestan.

Nakon manje od četiri mjeseca od kako je izabrana 43. Vlada Crne Gore, već se nazire scenario da će joj biti izglasano nepovjerenje

Smenu vlade, zatražilo je 36 poslanika Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokratske partije (SDP), Socijaldemokrata (SD), Liberalne partije (LP) i Demokratske unije Albanaca, što nije dovoljna većina za izglasavanje nepoverenja.

Za pad Vlade potreban je glas 41 od 81 poslanika Skupštine Crne Gore.

Na rezltat glasanja mogao bi da utiče stav Demokrata bivšeg predsjednika Skupštine Alekse Bečića koji imaju devet poslanika i čije bi predsjedništvo danas trebalo da odluči o tome.

Demokrate su u utorak zajedno sa koalicijom okupljenog oko Demokratskog fronta (DF) podnijele odvojenu inicijativu za smjenu vlade i izglasavanje nepovjerenja predsjednici skupštine Danijeli Đurović i ta sjednica je zakazana za 2. septembar.

Šef poslaničkog kluba Demokrata Boris Bogdanivić izjavio je juče da „postoji sijaset razloga za pad nelegitimne vlade i parlamentarne većine“, ali da njihova odluka „nema veze“ sa potpisivanjem Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) koji je njegova partija podržala.

„Ako naši organi i definitivno donesu odluku da oborimo Vladu, inicijativa DF- a koju smo podržali može ostati kao svojevrsna rezerva da kojim slučajem DPS ne odustane od inicijative za 19. avgust, ali i garancija da će se tada razrešenjem predsednice Skupštine (Danijele Đurović) i definitivno srušiti neligitimina DPS– Građanski pokret (GP URA)– Socijalistička narodna partija (SNP) parlamentarna većina“, kazao je juče Bogdanović.

Čitaj još:   Milo, želi da ukine uticaj TV-a iz Srbije, na provjeru idu Hepi, Pink M i RTS...

Iz ove partije traže od Abazovića da podnese ostavku i poručuju da će razmotriti njegov predlog o vraćanju na većinu koja je formirana nakon parlamentarnih izbora 2020. godine, ukoliko im je premijer zvanično dostavi.

Demokrate su zajedno sa koalicijom oko DF, Abazovićevog pokreta URA, Socijalističkom narodnom partijom (SNP) bile dio parlamentarne većine koja je pobjedila na parlamentarnim izborima 2020.

DRITAN Abazović, čija je partija zajedno sa DPS- om, SDP- om, SNP- om i manjinskim partijama krajem aprila „srušila“ vladu Zdravka Krivokapića i parlamentarnu većinu koja je iza nje stajala, je uoči sjednice kazao da nema ništa protiv konstituisanja nove većine. Ranije je najavio mogućnost ponovnog dijaloga sa partijama koje su pobijedile na izborima 2020.

Direktan povod dijela vlasti, parlamentarne većine i manjih opozicionih partija za današnje glasanje o nepoverenju Abazovićevoj vladi je nenajavljeno potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC početkom avgusta u Podgorici.

DPS, SDP i ostale partije okupljenje oko ove inicijative smatraju da je Vlada „izgubila liegitimitet“, jer je Temeljnim ugovorom favorizovala SPC u odnosu na ostale vjerske zajednice, da premijer Abazović i njegova vlada nisu uvažili mišljenja struke, te da insistiranje na potpisivanju ugovora u ovom trenutku za posledicu ima „podizanje tenzija u društvu i potencijalno nenadoknadivi gubitak vremena potrebnog za kvalitetno ispunjavanje obaveza iz evropske agende“.

BONUS VIDEO: CG: Za opoziv Vlade i vladajuća koalicija i opozicija…

Politička kriza uzrokavana potpisivanjem Temeljnog ugovora za posledicu je imala rast nepoverenja među političkim partrijama, koje nisu uspele da se dogovore i kompletiraju satav Sudskog saveta, jednog od ključnih tela u pravsudnoj vlasti, a na čemu insitira Evropska unija (EU).

Najviši predstavnci EU su prilikom nedavne posete Crnoj Gori poručili da treba „hitno sprovesti ključne reforme u vladavini prava“.

Čitaj još:   TUŽNE VIJESTI IZ SRBIJE: Čedomir Jovanović u teškom stanju... (foto)

„Konkretno, nedostatak imenovanja u sudstvu, koja su dugo vremena na čekanju, ima zabrinjavajući uticaj na celokupno funkcionisanje crnogorskog pravosuđa i u konačnom na njegovu sposobnost da isporuči pravdu“, kazala je u utorak za javni servis RTCG portparolka Evropske komisije (EK) Ana Pisonero Hernandes.

Inicijativa, koju će se danas razmatrati Skupština Crne Gore, je treći predlog za glasanje o nepoverenju vladi u poslednjih osam mjeseci.

izvor Danas.me