IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PUTINU PRIREDILI VELIKU BLAMAŽU: Ukrajinci našli slabu tačku i priredili niz poniženja Rusiji… (foto, video)

Obavještajci sa Zapada procjenjuju da je uništena gotovo polovina zračnih snaga ruske flote, komandant je smijenjen, težak udarac Rusija ne može skrivati- barem ne od hiljada ruskih turista koji se odmaraju na…

SEVASTOPOL: Svijet, Crna Hronika, vijesti, nedelja, 21. VIII, 00: 35… PUTINU PRIREDILI VELIKU BLAMAŽU: Ukrajinci našli slabu tačku i priredili niz poniženja Rusiji… (foto, video)

“Ukrajinski udari na Krim imaju velike psihološke i operativne učinke na moskovske snage”, rekli su zapadni dužnosnici novinarima. I možda još važnije, te napade Kremlj ne može sakriti od ruske javnosti…

Eksplozije u zračnoj bazi Saki 9. augusta i drugi napadi izbacili iz upotrebe više od polovine mornaričkih aviona crnomorske flote, ocjenjuju zapadni obavještajci…

Flota ima bogatu historiju, ali pretrpjela je niz poniženja od početka invazije u februaru zbog kojih je zauzela iznimno odbrambeni stav…

U aprilu je Ukrajina potopila vodeći brod flote, krstaricu Moskva. Raketna krstarica s 510 članova posade predvodila je ruski pomorski napad na Ukrajinu, a njeno potapanje bio je veliki simbolički i vojni udarac.

U to je vrijeme rusko ministarstvo odbrane saopćilo da je municija na brodu Moskva eksplodirala u neobjašnjivoj vatri, a brod se prevrnuo dok su ga teglili natrag u luku.

Čitaj još:   Diler droge iz Berana, aktivista pokreta “Evropa sad”... (foto)

U junu je flota doživjela još jednu neugodnost kada je bila prisiljena napustiti Zmijski otok, malenu predstražu na sjeverozapadu Crnog mora koju je zauzela Rusija prvog dana svoje invazije, nakon što je bila izložena kontinuiranom ukrajinskom bombardiranju.

A posljednjih sedmica, dom flote na poluotoku Krim, koji je Rusija aneksirala 2014., pogodile su ukrajinske snage. Najmanje osam borbenih aviona uništeno je u bombardovanju zračne baze Saki 9. augusta.

Kolone turista koji žure prema Kerčkom tjesnacu

Nakon napada, mnoštvo turista viđeno je kako bježe s poluotoka, koji je prethodno bio nedirnut borbama. Slike koje je prikupio BBC pokazuju saobraćajne kolone na cestama koje vode iz Krima tri dana nakon napada.

Udari od 9. augusta nisu bili jedini očiti ukrajinski napadi na Krim. U julu su ruski dužnosnici naveli da je napad ukrajinske bespilotne letjelice izazvao prekid proslave Dana mornarice u Sevastopolju, a 16. augusta došlo je do eksplozija u skladištu oružja na poluotoku.

Čitaj još:   UŽASNO OTKRIĆE kod pacijenata preminulih od korone:“Našli smo ih u gotovo SVAKOM organu”

Nije tako nedodirljiv

Činjenica da su eksplozije na Krimu – mjestu za koje se prije smatralo da je daleko izvan dosega bilo kakvog ukrajinskog napada – gledale hiljade ruskih turista, od kojih su mnogi u međuvremenu pobjegli s Krima nazad u Rusiju, imala je psihološki učinak u Moskvi.

Zapadni dužnosnici, koji su redom željeli ostati anonimni, rekli su da je ruska crnomorska flota svedena na nešto više od obalne flotile koja sada mora zauzeti oprezan stav zbog ukrajinskih napada. Dodali su da je sposobnost Rusije da pokrene napad na luku Odesa u zapadnoj Ukrajini u kratkom roku prilično mala.

U srijedu su ruski državni mediji izvijestili da je komandant flote, Igor Osipov, smijenjen u svjetlu napada. Novinska agencija RIA rekla je da je novi komandant flote, Viktor Sokolov, predstavljen vojnim liderima u luci Sevastopolj.

Preostaje im samo odbrambena pozicija

Čini se da Moskva također pokušava ponovno naoružati svoju opkoljenu flotu. Državni mediji izvijestili su da je admiral Sokolov rekao skupini mladih oficira da će kasnije ove godine dobiti 12 novih brodova, uz dodatne letjelice i kopnena vozila. Insistirao je na tome da je flota “uspješno izvršavala sve zadatke koji su joj postavljeni” tokom invazije, izvijestila je ruska novinska agencija Tass.

Ali u srijedu su dužnosnici odbrane Ujedinjenog Kraljevstva rekli da su planovi Kremlja “potkopani” neuspjehom mornarice da preuzme punu kontrolu nad Crnim morem. Crnomorska flota općenito je zauzela “ekstremno odbrambenu” poziciju i ostala u blizini obale Krima, rekli su, prenosi Net.hr.

izvor agencije

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more