IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BORBA S OGROMNIM POSKUPLJENJIMA: “Zemlje EU čeka užasa zima zbog…” (foto, video)

Sve su brojniji apeli da se ograniče cijene gasa u cijeloj EU i da se cijena gasa formira odvojeno od cijene električne energije…

BRISEL: Svijet, Ekonomija, vijesti, ponedeljak, 29. VIII, 19: 35… 09: 38… BORBA S OGROMNIM POSKUPLJENJIMA: “Zemlje EU čeka užasna zima zbog…” (foto, video)

Belgijska ministarka energetike Tinne Van der Straeten upozorila je da će se zemlje EU suočiti sa “pet do 10 užasnih zima”, ako se ništa ne preduzme na smanjenju cijena prirodnog gasa.

Sve su brojniji apeli da se ograniče cijene gasa u cijeloj EU i da se cijena gasa formira odvojeno od cijene električne energije, prenosi Reuters.

Države EU se bore sa ogromnim poskupljenjem energenata od kako je u februaru Rusija, ključni snabdjevač gasom, izvršila invaziju na Ukrajinu.

U međuvremenu, Njemačka je potvrdila da svoje zalihe gasa popunjava brže nego što se očekivalo, dok druge zapadne zemlje koje podržavaju Ukrajinu pokušavaju da smanje uvoz ruskog gasa i nafte.

Čitaj još:   BROJNI VLASNICI IMANJA SA PEŠTERI: Traže nadoknadu štete nakon vježbe Vojske Srbije... (foto i video)

Rusija, koja je prošle godine isporučila EU 40 odsto potrebnih količina gasa, od nedavno je ograničila isporuke.

BONUS VIDEO: Građani BiH digli glas zbog poskupljenja: Nećemo kriminal, nismo vam kmetovi; ne bojimo se!

Belgijska ministrica energetike Tinne Van der Straeten ocijenila je na Twitteru da bi cijene gasa u Evropi trebalo hitno da budu zamrznute, ukazavši da je odnos između cijena gasa i struje vještački uspostavljen i da bi to trebalo da se promijeni.

“Narednih pet do 10 zima biće strašne ako ništa ne preduzmemo”, rekla je ona.

“Moramo djelovati na samom izvoru, na evropskom nivou i raditi na zamrzavanju cijena gasa”, poručila je van der Straetenova.

Cijene struje u Evropi takođe rastu i dostigle su rekordne vrijednosti, a gas je glavni energent za proizvodnje električne energije.  

izvor agencije

VELIKO HVALA: Svjetska muzička zvijezda Sting doputovao u Sarajevo… (foto, video)

Sve je spremno za spektakl u Zetri... SARAJEVO: Regija, Zanimljivosti, Read more