IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

RUSİ OPLAKUJU DRITANA, NJEGOVO RUŠENJE ”PROGON SPC”

Sada kada je smijenjena Abazovića vlada, a Đukanovićevi ateisti ponovo streme ka vlasti, Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori može ponovo biti progonjena. Prvo što će Đukanović pokušati jeste da skrši crkveno-državni ugovor koji je potpisao Abazović— tvrdi „Русская линия” (rusk.ru).

Ova „pravoslavna informativna agencija”, bliska Moskovskoj patrijaršiji, hvali Abazovića da se „sporazumom, koji je potpisao, SPC priznaje PRAVO NA SVE PRAVOSLAVNE HRAMOVE” .

„Ugovor daje SPC pravni status koji je u nekim oblastima IZJEDNAČEN SA DRŽAVNIM INSTITUCIJAMA”.

Ruski portal „Политнавигатор” (politnavigator.net) piše da je obaranjem Abazovićeve vlade „Crna Gora u krizi” i pita se „da li je SPC ponovo ugrožena?”

Informativna agencija „Красная Весна” (rossaprimavera.ru) navodi da je „Abazović sinoć priredio večeru u Herceg-Novom u čast srpskoga patrijarha Porfirija”.

Ranije ovoga mjeseca (14. avgusta), „Православие.Ru”, još jedno glasilo blisko Moskovskoj patrijaršiji, objavilo je „recenziju” i prijevod na ruski teksta ugovora Abazović-Porfirije Perić, autora jeromonaha Ignatija Šestakova— koji je „oficir za vezu” s Patrijaršijom Srbije.

„Odmah se mora reći da ugovor sadrži niz odredbi koje POZITIVNO utiču na buduću misiju SPC u Crnoj Gori i uopšteno regulišu njezin pravni status…

Čitaj još:   CRNA GORA: Nikad veća kriza, NI DIJALOGA NI IZBORA a neozbiljne izjave DRITANA

Na početku ugovora se nalazi VEOMA VAŽNA PREAMBULA, koja zapravo utvrđuje istorijsko naslijeđe i prisustvo Srpske crkve u Crnoj Gori, povezanost svih eparhija na teritoriji savremene Crne Gore sa autokefalnom Srpskom crkvom.

Ovo pitanje je zapravo veoma važno jer je dugogodišnji politički režim na vlasti, koji je vršio pritisak na SPC, neprestano pokušavao da promoviše ideju o nekoj vrsti izolacije crkvenoga organizma na teritoriji Crne Gore od srpske crkvene istorije, nadležnosti i kulturnoga naslijeđa.

Po mnogima, režim Đukanovića bi odavno ublažio pritisak na eparhije SPC da su krenule putem sticanja crkvene autonomije ili neke vrste kulturno-istorijske izolacije, kao što se to dešava od 1990-ih na teritoriji UKRAJINE.

Naravno, reći da je samim potpisivanjem ugovora u Crnoj Gori riješeni svi problemi u ovoj oblasti ne samo da je prerano, već je jednostavno PREVIŠE NAIVNO.

To je jasno čak i iz negativnih izjava jednoga broja vodećih političara — uključujući prijetnje SMJENOM [ABAZOVIĆEVE] VLADE”, pisao je Šestakov.

Izvor: Antena M.me

DRITAN Abazović potvrdio da je u toku opsežna akcija hapšenja osoba koji se dovode u vezu sa špijunažom… (foto)

Informaciju da je u toku opsežna policijska akcija potvrdio je Read more

Čitaj još:   UHAPŠEN I DRUGI OSUMNJIČENI ZA PLJAČKU U NIKŠIĆU: Jedan je od vođa grupe nikšićkih,,srpskih zavjetnika“ (foto)
Vlahović: DRITANOV stav potvrda njegove lojalnosti Vučiću…

Mislim da je Abazovićeva izjava, ustvari, vrlo korisna. Ona skida Read more