IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ALBANSKI PREMIJER NA BLEDSKOM FORUMU: “Obratili smo se Turskoj, da nije bilo Erdogana izgubili bismo mnogo života…!” (foto, video)

Ovo je stvarnost, nadam se da je Evropa izvukla sopstvene lekcije”, rekao je Rama…

BLED: Svijet, Crna Hronika, vijesti, utorak, 30. VIII, 00: 38… ALBANSKI PREMIJER NA BLEDSKOM FORUMU: “Obratili smo se Turskoj, da nije bilo Erdogana izgubili bismo mnogo života…!” (foto, video)

Premijer Albanije Edi Rama iznio je na Bledskom strateškom forumu (BSF) 2022, kritike na račun Evropske unije (EU) i njenog, kako je kazao, “sramotnog” odnosa prema zemljama Zapadnog Balkana tokom pandemije koronavirusa, prenosi Anadolu Agency (AA).

Govoreći na “Panelu lidera” na kojem su učestvovali slovenački premijer Robert Golob, hrvatski premijer Andrej Plenković, islandski predsjednik Gudni Johannesson i videolinkom, moldavska predsjednica Maia Sandu, Rama je govorio lojalnosti Albanije prema zapadnoj politici i uvođenju sankcija Rusiji, ali i o neispunjenim obećanjima Zapada prema toj zemlji i ostalim zemljama regiona.

Kazao je da je njegova zemlja uvela Rusiji sankcije jer se solidariše s Ukrajinom i u skladu s politikom EU, ali iz razloga jer ne zavisi od ruskog gasa. Izrazio je nadu da EU neće “ponovo okrenuti leđa” Zapadnom Balkanu u vrijeme kada se region suočava s energetskom krizom.

“Balkan je bio vjeran i stao je uz Ukrajinu. Nadamo se da EU neće napraviti sramotnu grešku kao tokom pandemije kada su razmišljali kako da vakcine distribuiraju samo sebi i potpuno zaboravili na nas. Mi smo u sred Evrope. Mi nismo EU. Mi smo ‘E’, iako nismo ‘U’, tako da smo okruženi granicama EU”, rekao je Rama.

Čitaj još:   SARAJEVO: Ljekari, odbili pregledati 99- godišnju staricu...

Istakao je da je EU prva geografska stvarnost u istoriji s jednom vanjskom i jednom unutrašnjom granicom.

“I unutar unutrašnjih granica je Evropa, ne EU, nego mi, a mi smo problem. Svi to znaju. Nadam se da će se to promijeniti. U isto vrijeme kada smo u nevolji, mi smo sami sa sobom. Nadam se da će se ovo promijeniti”, rekao je Rama.

Dodao je kako ne vjeruje da će rat u Ukrajini uticati na EU da ubrza pregovore o članstvu s državama kandidatkinjama.

“Pozdravljam to iz geopolitičkih razloga, ali želim da Evropska unija bude veoma otvorena da stvori mnogo inkluzivniji prostor kada je u pitanju suočavanje s dramama. Ne mogu samo govoriti ‘uskladite se sa našom spoljnom politikom, budite strogi prema Rusiji'”, rekao je Rama.

U tom kontekstu osvrnuo se i na period pandemije koronavirusa kada su zemlje članice EU obezbijedile dovoljan broj vakcina za svoje građane, dok u zemljama Zapadnog Balkana pristup tome nisu imali čak ni medicinski radnici.

“Ono što su radili tokom pandemije. Bili smo tu gledali smo. Vakcine su se širile, a mi svuda imamo rodbinu. Mi smo male zemlje, ali smo svuda. Znamo to. Nisu nam dali vakcine za naše medicinske sestre. I šta se desilo? Geopolitika. Potrčali smo prema trećim akterima…

Čitaj još:   NOVI PAZAR: Za svakog gosta dobar zalogaj...

Srbi su se okrenuli Kini i Rusiji. Mi smo se obratili Turskoj i da nije bilo predsjednika (Recepa Tayyipa, op.a) Erdogana izgubili bismo mnogo života. Ovo je stvarnost. Nadam se da je Evropa izvukla sopstvene lekcije”, rekao je Rama.

IZVOR agencije AA

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more