IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MOSTAR: Bošnjački vijećnici “spasili” Tita! (foto, video)

Na sjednici mostarskog Gradskog vijeća nije usvojena odluka o preimonovanju Ulice maršala Tita koju su tražili hrvatski vijećnici…

MOSTAR: BiH Zanimljivosti, vijesti četvrtak, 01. IX, 08: 58… MOSTAR: Bošnjački vijećnici “spasili” Tita! (foto, video)

Žustra rasprava vodila se o promijeni imena ulice koja nosi naziv po Josipu Brozu Titu, a koju je predložila Hrvatska republikanska stranka (HRS).

Budući da najduža ulica u našem gradu nosi ime po čovjeku koji je bio lider u totalitarnom i nedemokratskom komunističkom režimu, smatramo da ista vrijeđa osjećaje građana i turista koji posjećuju Mostar. Prema historiografskim saznanjima, komunizam je odgovoran za smrt preko 80 miliona ljudi, a jugoslavenski je kriv za smrt oko milion ljudi. Predlažemo da se ta ulica nazove po posljednjem bosanskom kralju Stjepanu Tomaševiću te da na ovaj način dodatno harmoniziramo odnose naroda u BiH”, pojasnio je prijedlog HRS-a vijećnik te stranke Silvio Bubalo

Adil Šuta (SDA) je ustvrdio kako je ova tačka “predizborni akt”, a u svom izlaganju je naveo kako osuđuje sve zločine koje su počinili svi totalitarni režimi.

“Ovo su predizborne i populističke tačke. Trebamo formirati sveobuhvatnu komisiju koja će se baviti imenima svih ulica u Mostaru. Osuđujem sve loše stvari koje su radili neki sistemi, dajte da završimo ovu priču, a ne da se natječemo tko je veći titoist ili antititoist”, kazao je Šuta. 

Slaven Bevanda (HRS) je izjavio kako je Tito zločinac i da nije osuđen iz razloga jer je bio diktator u “njegovom sistemu”.

Čitaj još:   TUGA U HERCEGOVINI: DJEVOJKA IZVRŠILA SAMOUBISTVO U STUDENSTKOM DOMU U MOSTARU... (foto)

“Tito je odgovoran za progone ratnih zarobljenika i civilnog stanovništva. Rješavao se svakoga tko drugačije misli pa je u poraću slao i druge komuniste na Goli otok. Njegove službe su organizirale politička ubojstva diljem Europe i svijeta. Taj čovjek ne zaslužuje ulicu u Mostaru”, ustvrdio je Bevanda. 

Haris Nazdraić (SDA) kazao je kako “povijesna predavanja” nisu potrebna u Vijećnici, već da se za mišljenje treba pitati stanovnika te ulice koji, po njegovim riječima, ne žele promjenu naziva te ulice.

Arman Zalihić (SDP BiH) je naveo par primjera zašto on i njegova stranka smatraju da Tito zaslužuje ulicu koja će nositi njegovo ime. 

“Tito ima dva ključna razloga zašto treba imati ulicu u Mostaru, prvi je da je Tito uveo narode ovoga područja na pobjedničku stranu u Drugom svjetskom ratu. Drugi razlog je da je Mostar za Tita doživio najveći rast i uspjeh. Tito je udario i temelje ove države”, kazao je Zalihić. 

Kažimir Miličević (HDZ BiH) je rekao kako je svaki totalitarni sistem zločinački i da se ne trebaju tražiti iznimke. 

“Ključno pitanje je želimo li ili ne napraviti otklon od totalitarnog sustava kao što je komunizam. Očito je da neke kolege ovdje ne žele to.”

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić, koji nije prisustvovao većem dijelu dosadašnje sjednice, je upitao vijećnike je li ih sramota i kakvu poruku šalju građanima. 

“Uhvatili ste se teme i uporno se svađate. Ja ću napustiti sjednicu, razmislite o svemu što radite. Kampanja još nije počelo i zamolio bih vas da se smirite. Vi kao vijećnici ste odgovorni da napravite bolje okruženje ljudima koji ovdje žive”, izjavio je gradonačelnik. 

Čitaj još:   PROBOSANSKE STRANKE ZA SADA IMAJU 18 VJEČNIKA: KAD SVE SABRE ČOVIĆ SE ODUZEO... (foto)

Prilikom glasovanja odluka o promjeni imena nije dobila potrebnu većinu. Za promjenu je bilo 15 vijećnika, isto toliko protiv, dok su dva vijećnika bila suzdržana. 

BONUS VIDEO: Mostar 1996. Španjolski trg (distrikt) i Šantićeva ulica

izvor (SB)

MOSTAR: Policija objavila detalje pucnjave… (foto, video)

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona objavilo je više detalja o Read more

BH. SIRENA LANA PUDAR: Veličanstveni doček na platou ispod Starog mosta… (foto, video)

Najbolja bh. plivačica Lana Pudar zlatnim slovima upisala se u historiju sporta Read more