IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Kosovo i Crna Gora potpisali Memorandum o saradnji u oblasti odbrane- RAŠKO Konjević, CRNA GORA će gdje god može podržati KOSOVO

Potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar odbrane Raško Konjević poručio je tokom posjete Prištini da će Crna Gora gdje god može podržati Kosovo da postane dio određenih regionalnih inicijativa, javlja Anadolu Agency (AA).

Konjevića i crnogorsku delegaciju dočekao je uz vojnu ceremoniju kosovski ministar odbrane Armend Mehaj, nakon čega je održan najprije sastanak dva ministra, pa i dvije delegacije. Potom su ministri potpisali Memorandum o saradnji u oblasti odbrane.

Mehaj je u obraćanju medijima izjavio da je Memorandum o saradnji sa Crnom Gorom u oblasti odbrane, važan za mir i stabilnost regiona.

“Ovim sporazumom širimo saradnju u oblasti odbrane koliko je neophodno u smislu bezbjednosti, stabilnosti, demokratije između naše dvije zemlje, ali i za dobrobit cijelog regiona. Saradnja će se proširiti na razmjenu stručnih iskustava u vezi sa našim akademskim i specijalističkim osobljem do angažovanja uz međusobnu podršku operativnim kapacitetima u slučaju vanrednih situacija“, naglasio je kosovski ministar.

Mehaj je istakao da je za Kosovo značajna pomoć Crne Gore na evroatlantskom putu, a posebno za učlanjenje u NATO i regionalne inicijative.

Konjević je kazao da Crna Gora i Kosovo gaje dobre političke odnose od kada je Crna Gora 2008. uspostavila diplomatske odnose sa Kosovom, te da je danas bila prilika da se potpiše memorandum o saradnji u oblasti odbrane.

Čitaj još:   RAŠKO Konjević: CRNA GORA veoma cijeni brzi odgovor saveznica

Istakao je da Crna Gora može Kosovu biti od koristi u reformama u oblasti odbrane, jer je sve to prošla prije učlanjenja u NATO, 2017. godine.

“Gdje god može Crna Gora će podržati Republiku Kosovo u njenoj aspiraciji da postane dio određenih regionalnih inicijativa ili da unapredi svoj status. Vjerujemo da će se kroz tu vrstu regionalne saradnje uspostaviti dodatna politička i bezbjednosna saradnja i poslati poruka iz Crne Gore i sa Kosova i iz drugih zemalja regiona da je zajednička vizija, a to je da ovaj region treba da bude dio Evropske unije”, poručio je Konjević.

Istakao je da je današnji sastanak sa kolegom Mehajem bio prilika i da se razmijene mišljenja o aktuelnim regionalnim pitanjima.

Ministar odbrane u tehničkom mandatu Raško Konjević boraviće danas u zvaničnoj posjeti Kosovu na poziv kolege Armenda Mehaja.

izvor: pobjeda.me

Čitaj još:   29. god od ZLOČINA U ŠTRPCIMA: TOG DANA SU LUKIĆEVI ''BELI ORLOVI'' I ''OSVETNICI'' UBILI NEDUŽNE PUTNIKE IZ VOZA NA RELACIJI BEOGRAD- BAR... (foto)
ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more