IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

“U Crnoj Gori se nastavlja odmjeravanje snaga Srbije i Moskve sa zvaničnim partnerima“

Novo izdanje emisije “Most” na Radiju Slobodna Evropa, čiji je autor Omer Karabeg, bilo je posvećeno političkim dešavanjima u Crnoj Gori. Sagovornici su bili Daliborka Uljarević (CGO) i Zlatko Vujović (CEMI), a kako je tekao razgovor, možete pročitati u nastavku.

Po svemu sudeći Crna Gora će dobiti novu vladu. Stranke koje su nakon izbora avgusta 2020. formirale skupštinsku većinu dogovorile su se da formiraju novu vladu koje će zameniti vladu Dritana Abazovića. Da li je ovaj dogovor za vas bio iznenađenje?

Daliborka Uljarević: Taj dogovor bio je za mnoge iznenađenje, ali je veliko pitanje u kojoj mjeri će se održati. Sada smo u prvoj preliminarnoj fazi kad su se stranke, koje su bile pobjednice na avgustovskim izborima 2020, načelno dogovorile…

Međutim, među njima ima dosta nerazjašnjenih pitanja i nisam sigurna da se sve to može staviti ispod tepiha, Ta vlada, ukoliko se formira, biće u suprotnosti sa porukama State Departmenta i institucija EU i Evropskog parlamenta. Istog dana, kad je taj dogovor napravljen, čuli smo veoma eksplicitnu negativnu reakciju Vladimira Bilčika, predsjedavajućeg delegacije EP za saradnju s Crnom Gorom. Te i neke druge izjave, koje smo imali ranije, svode se na to da Demokratski front, najveća stanka te koalicije, nije partner Zapadu.

Naravno iza svega stoji Aleksandar Vučić koji je podigao svu svoju infrastrukturu u CG da bi napravio dogovor između Demokratskog fronta i URA i da bi u taj dogovor uvukao i Demokrate koje su učestovale u izglasavanju nepovjerenja vladi Dritana Abazovića. Abazović, koji je ranije insistirao na tome da Demokratski front ne može da uđe u vladu, sada ga je prihvatio da bi sačuvao fotelju.

Čitaj još:   NEBESKI NAROD VLAST OSVOJIO DA NE PREŽIVI CRNA GORA

Zlatko Vujović: Jasno je da se u Crnoj Gori nastavlja odmjeravanje snaga između predsjednika Vučića, odnosno zvanične Srbije i Moskve, i zapadnih partnera. Čini mi se da bi Vučić i Rusija odnijeli veliku pobjedu ako pomenuti sporazum dovede do formiranja vlade…

Očigledno je da više nije samo Demokratski front pod kontrolom zvaničnog Beograda već i da je URA u potpunosti usaglasila svoje djelovanje sa stavovima srpskoga predsjednika. Govori se i da ispod površine postoje brojni dogovori u koje su uključeni i ruski finansijski, da ne kažemo bezbjednosni, interesi u CG. Ako se sporazum realizuje, CG bi i pored jasnih poruka iz Vašingtona i Brisela dobila vladu koja ne bi bila crnogorska i evropska već prosrpska i proruska.

Ne treba zaboraviti da su i u vladi gospodina Abazovića mnogi kadrovi DF zadržali svoje pozicije u administraciji i da su Abazoviću i zvanicnom Beogradu smetali prozapadni kadrovi koji su bili na nekim ključnim pozicijama. Mislim prije svega na šefa Agencije za nacionalnu bezbjednost i ministre vanjskih poslova i odbrane. Sad se očigledno dešava pokušaj preuzimanja svih institucija i stavljanje CG pod punu kontrolu Beograda i Moskve.

Vidjećemo kakava će biti reakcija naših zapadnih partnera. Dosad smo bili svjedoci nekakve soft diplomatije kojom se pokušavalo uticati da procesi idu u smjeru koji će garantovati proevropsku i prozapadnu orijentaciju CG…

Čitaj još:   ŠEF OVE EVROPSKE DRŽAVE UHVAĆEN U NEPOŠTOVANJU KORONA MJERA: Prijeti mu drakonska kazna, EVO ŠTA JE URADIO! (foto)

Međutim, čini mi se da je, s obzirom na metode koje koristi predsjednik Vučić, potrebno mnogo snažnije i otvorenije angažovanje zapadnih partnera. U protivnom svjedočićemo trajnom gubljenju prozapadne većine u CG. Ako se to desi, CG će narednih decenija biti izgubljena za Zapad…

kolletan tekst na portal analıtika.me

izvor: analitika.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more