IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

CRNOGORSKI MITROPOLIT Mihailo: Nezakonito upisane CRKVE, kulturna dobra i zemljište u vlasništvu SPC ponovo upisati u vlasništvo CRNE GORE…

Peticiju će, kaže, proslijediti nadležnim međunarodnim i domaćim institucijama i javno i masovno manifestovati zahtjeve iz peticije na cijelom crnogorskoj teritoriji…

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo uputio je apel za potpisivanje peticije kojom građani Crne Gore i vjernici Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) traže od državnih organa da toj crkvi omoguće da ponese svoj krst kao nasljednica crkve, koja je u Ustavu kraljevine Crne Gore iz 1905. godine, članom 40, imenovana i statusno definisana rečenicom “Crnogorska je crkva autokefalna”, i da se nezakonito upisane crnogorske crkve, manastiri, kulturna dobra i crkveno zemljište u vlasništvo Srpske crkve, odnosno, Srbije, ponovo upišu u vlasništvo države Crne Gore.

– Jer je kralj Aleksandar Karađorđević dekretom, 17. juna 1920. godine, protivustavno ukinuo Crnogorsku crkvu, a Crna Gora do danas nije se koristila pravom da Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi povrati status domicilne crkve – kazao je Mitropolit.

Peticiju će, kaže, proslijediti nadležnim međunarodnim i domaćim institucijama i javno i masovno manifestovati zahtjeve iz peticije na cijelom crnogorskoj teritoriji.

– Naša domovina Crna Gora napadnuta je spolja i iznutra. Odriče joj se pravo da bude država, Crnogorcima nacionalni iskaz a Crnogorska pravoslavna crkva je raspeta.Vlasti zakonima koji prokose moralu i pravdi podupiru strane interese. Ozakonili su Crnu Goru kao koloniju čiji se pravni akti pišu u drugim državama, a njena politika usaglašava sa interesima nekih zemalja iz okruženja. Država silom nasrće protiv svih koji stameno stoje na braniku domovine i čuvaju njenu slobodu – istakao je Mitropolit Mihailo.

Čitaj još:   MIHAILO: SPC je noramlizovala zlo i radikalizovala ljude, RASPIRILI SU MRŽNJU PREMA CRNOGORCIMA U CRNOJ GORI...

Kako je dodao, na nedavnim mirnim građanskim protestima na Cetinju i u Nikšiću nasrnula je na učesnike, na način da je im je dovela u pitanje i živote.

– Okosnica takve politike je Srpska crkva kojoj su sve naše crkve, manastiri koje su gradili naši preci i pokretna i nepokretna crkvena imovina nezakonito upisani u vlasništvo. Koristi ih, da s katedre i oltara njeno svještenstvo raspiruje mržnju protiv Crnogoraca, manjinskih naroda, pripadnika drugih vjera i Crne Gore. Manastire je pretvorila u kasarne a novcem od prodaje crkvenoga zemljišta finasira politiku kojom priziva zlo i prijeti građanskom miru– poručio je on.

Zato apeluje na sve građane Crne Gore, u zemlji i inostranstvu, bez razlike na vjeru i naciju, prije nego bude kasno, da ustanu u odbranu temeljih vrijednosti civilizacije i građanskoga mira, koji su ugroženi združenim djelovanjem crnogorske Vlade i Srpske crkve.

– Ta crkvena imovina mora biti ponovo vraćena u državno vlasništo, a Crnogorskoj crkvi vraćen status domicilne crkve sa svim konsekvencama koje iz toga proishode. Zato vas pozivam da potpišete peticiju u pismenoj ili elektronskoj formi– zaključio je Mitropolit.

Čitaj još:   MITROPOLIT MIHAILO NE ŽELI U MIROVINU: NEMIRI U CRNOGORSKOJ PRAVOSLAVNOJ CRKVI... (foto)

izvor: aktuelno.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more