IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ŽIVOT MU SE PRETVORIO U PAKAO! VLASNIK PIZZERIJE KOJI NE ŽELI ZAPOSLITI “ČETNIKE IZ NIŠA” U GADNOM PROBLEMU…

Samoborac je napisao da mu se na oglas za pizzamajstora javljaju “pakistanci, bangladeštani i četnici iz Niša” te da ih neće zaposliti,

Vlasnik pizzerije iz Samobora koji je na Facebook stranici svog lokala objavio kako će radije skratiti radno vrijeme nego zaposliti strane radnike našao se na udaru kritika pučke pravobraniteljice Tene Šimonović Einwaltera njegovu diskriminatoru objavu istražuje i policija.

Šimonović Einwalter je u srijedu upozorila da objavom u kojoj kaže da ne želi radnike određene boje kože, etničke pripadnosti ili nacionalnog porijekla, nije samo prešao granicu dobrog ukusa i civilizirane komunikacije, već i zakona jer se radi o direktnoj diskriminaciji prilikom zapošljavanja koja je u Hrvatskoj zabranjena, piše  Dnevno.hr.

Dodala je i u Hrvatskoj je zaštita od rasne ili etničke diskriminacije zajamčena Ustavom, međunarodnim ugovorima, pravom Evropske unije, kao i nacionalnim zakonodavstvom, prvenstveno Zakonom o suzbijanju diskriminacije.

“Javit će se udruženja za zaštitu majmuna”

Podsjetimo, Samoborac je napisao da mu se na oglas za pizzamajstora javljaju “pakistanci, bangladeštani i četnici iz Niša” te da ih neće zaposliti, a dodao je i da će mu se zbog odluke javiti “udruženja za zaštitu majmuna i ostalih životinja, a i sveprisutni Milorad Pupovac”.

Čitaj još:   Sandžaklija AHMET otvorio hotel u centru Zagreba: HOTEL MET Boutique sa Pet zvjezdica sija u prestonici Hrvatske... (FOTO)

Kako saznajemo ove poruke istražuje i zagrebačka policija i istražuje moguća krivična djela vezna za govor mržnje u oglasu za posao, a istog je stava i predsjednik Ceha ugostitelja HOK-a Joso Smolić.

“Imamo dugoročan problem nedostatka radne snage u ugostiteljstvu i turizmu koji će se morati sistemski rješavati, a sada se preduzimaju vatrogasne mjere i bez uvoza radne snage se neće moći raditi, poglavito u turističkoj sezoni. Stoga takvi ispadi i govori ne dolaze nikako u obzir jer mi trebamo njih, a ne oni nas”, naglasio

Smatra kako je problem nedostatka radne snage potrebno rješavati sistemski jer se sve manje polaznika upisuje u ugostiteljske škole i na strukovno obrazovanje te da na tome trebaju ponajviše poraditi županije i škole u saradnji s poslodavcima.

“Nažalost, sada te saradnje nema, iako smo na to upozoravali, no sada smo tu gdje jesmo”, rekao je Smolić.

izvor: SB- dnevno.hr

Čitaj još:   ZLOČIN: Muž zaklao ženu, pa pokušao da se ubije, UPALI U DUGOVE...
ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more

HAOS Hrvatski branitelji zabranili Bajagi da održi koncert…

Na ovogodišnjim "Danima piva" u Karlovcu trebalo je da nastupi Read more

Nasrnuo nožem na policiju, policajac ga upucao!!!

Nesvakidašnji incident u Hrvatskoj... Kako je objavila zagrebačka policija, danas oko Read more