IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ZOKI SE NE PRESTAJE BLAMIRATI: Evo zašto hrvatski vojnici ne mogu učestvovati u misiji Atlea u BiH… (foto, video)

Milanović inistira na tomu da “Hrvatska bude među državama koje će, bude li potrebe, slati svoje jedinice u okviru misije Althea u BiH, bilo u okviru EU ili NATO- a”, ćemu se inače protivi međunarodna zajednica zbog toga što je Hrvatska označena kao sudionik međunarodnog sukoba u BiH, te je baš zbog toga i potpisala Mirovni sporazum u Daytonu…

SARAJEVO: Regija, Crna Hronika, vijesti, petak, 16. IX… 00: 07… ZOKI SE NE PRESTAJE BLAMIRATI: Evo zašto hrvatski vojnici ne mogu učestvovati u misiji Atlea u BiH… (foto, video)

“Borit ćemo se uvijek za zaštitu Hrvata u BiH. Inzistirat ćemo da Hrvatska po potrebi šalje svoje vojnike u okviru operacije Altea u BiH, u okrilju NATO- a ili EU. O tome ćemo mi odlučivati, ne Sarajevo, ne Beograd. Došlo je novo vrijeme u hrvatskoj politici”, prenio je stav predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića njegov glasnogovornik Nikola Jelić. 

Milanović inistira na tomu da “Hrvatska bude među državama koje će, bude li potrebe, slati svoje jedinice u okviru misije Althea u BiH, bilo u okviru EU ili NATO-a”, ćemu se inače protivi međunarodna zajednica zbog toga što je Hrvatska označena kao sudionik međunarodnog sukoba u BiH, te je baš zbog toga i potpisala Mirovni sporazum u Daytonu.  

Čitaj još:   Prvi snijeg iznad SARAJEVA: Na Jahorini ko usred zime, zabjelelo i na Bjelašnici i Romaniji... (foto)

“A onda, ako se za to izborimo, mi ćemo odlučiti hoćemo li ih uopće poslati. A ne Sarajevo ili Pariz. Jer hrvatski vojnici čuvaju manastir Visoke Dečane, krunski dragulj srpske srednjovjekovne sakralne kulture na Kosovu, od potencijalnih napadača, a to mogu biti samo Albanci s kojima smo politički bliski”, rekao je. 

“Znači, hrvatske cijevi čuvaju srpsku kulturu ako se pojavi neki mahniti, ludi, obuzeti napadač. Dakle, to može, a ne mogu biti dva hrvatska satnika u nekakvom zajedničkom stožeru u Sarajevu. To će morati nekome drugome objasniti…

Dakle, došlo je novo vrijeme u hrvatskoj politici, nismo ničije ovce”, kazao je hrvatski predsjednik, koji često ponavlja notornu neistinu kako je Hrvatska “garant Daytonskog sporazuma”, baš kao što to čini Milorad Dodik za Srbiju.  

Neki hrvatski zvaničnici ranije su tražili da se Hrvatska uključi u rad Vijeća za impelementaciju mira, no ta je inicijativa glatko odbijena zbog očiglednog konfikta interesa. 

BONUS VIDEO: Milanović posjetio Dodikovo imanje? “To je njegov izbor”

Čitaj još:   MILO ĐUKANOVIĆ: IMAMO STRATEGIJU ZA POBJEDU NA PREDSJEDNIČKIM IZBORIMA- CILJ JE POBJEDA... (foto)

izvor (SB)

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more