IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Ova bolest će dotući Vladimira Putina… (foto, video)

Putin će poraziti samog sebe jer, miješajući samoobmanu i propagandu, nije shvatio tri “banalane” stvari…

MOSKVA: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak, 19. IX… 00: 47… Ova bolest će dotući Vladimira Putina… (foto, video)

Vijest da je Putinov režim zadnjih godina uložio silni novac, stotine miliona eura, za finansiranje svoje propagande na Zapadu, ozbiljne posmatrače ne čudi. Naprotiv, od nekih političkih stranaka u Evropi, s ljevice i desnice, te medija i nevladinih udruženja pa do pacifističkih feministica, u javnim istupima vidio se jasan rukopis putinovske propagande na Zapadu, piše Slobodna Dalmacija.

Nju možemo sažeti u sedam tačaka:

1. negiranje ukrajinskog suvereniteta nad cijelim nacionalnom teritorijom, jer, primjerice, Krim su Ukrajinci i tako dobili, a tu je i kolijevka ruskog pravoslavlja;

2. Ukrajinu predstavljati kao američkog pijuna u geopolitičkoj partiji šaha, kako je i sam Putin rekao da će “NATO braniti Ukrajinu do zadnjeg Ukrajinca”;

3. sugerisati da je Rusiju isprovocirao NATO;

4. tvrditi da Sjedinjene Države nisu ništa bolje od Rusije;

5. u skladu s prethodnim, prikrivaju prave Putinove ciljeve u odluci o invaziji na Ukrajinu, i za sve okriviti Zapad, poput žene koja je sebi sama kriva što je silovana jer je nosila mini suknju;

6. tvrditi do besvijesti da je Rusija zainteresirana za diplomatsko rješenje, a nije, već za vojno;

7. tvrditi da je popuštanje ruskim zahtjevima, legalizacija okupacije, način da se zaustavi rat.

Pismo zapadnoj ljevici

Već na početku ruske invazije ukrajinski historičar Taras Bilous obratio se ruskim propagandistima na Zapadu i objavio “Pismo iz Kijeva zapadnoj ljevici”. Bilousov tekst posebno je bio brutalan prema ljevici koja u ime antiimperijalizma na kraju podržava autoritarne režime, minimalizirajući njihovu odgovornost, pa i zločinački karakter.

Tako ova ljevica ne problematizira Putina, već “neprijatelja kod kuće” koji su zapravo stvarni problem, a ne Putin: NATO i Sjedinjene Države. Bilous u svojim kritikama citira i britansko-sirijsku aktivisticu Leilu Al-Shami, koja je 2018. govorila o “antiimperijalizmu idiota” za onaj dio zapadne ljevice i “suverenista” podmazanih ruskim novcem koji su došli podržati diktatora Assada u ime – antiamerikanizma! Čudni neki desničari “suverenisti”, ne samo ljevičari, koji mrču lovu od stranih država.

Moj skromni prinos “antiipmerijalizmu idiota”: Taj famozni novi svjetski poredak organizira se po principu imperija. Tri su. Jedan je američki, drugi ruski, treći kineski. Islamski svijet je priča za neki drugi tekst. Pa izaberite u kojem imperiju biste najradije živjeli…

Čitaj još:   ŽIVKOVIĆ: Srpska crkva i juče pokazala da za nju ne važe zakoni CRNE GORE

Potom je ukrajinska feministica Tamara Zlobina kritizirala razne feminističke apele koji su se pojavili u Evropi. Zlobina piše: “Svi ti apeli zvučali su kao ‘mi smo protiv rata! Rat je loš. To je muška igra! Želimo mir! Mi smo protiv snabdjevanja Ukrajine oružjem jer bi oružje samo još više potpirilo sukob. Hitno zaustavite rat’.

Nijedna od ‘sestara’ nije pomislila konsultovati se s ukrajinskim ‘sestrama’ feministicama pri pisanju ovih izjava. A kad su ih Ukrajinke slučajno pročitale prije objave i kritizirale, njihovi su glasovi jednostavno ignorirani.” Feministička “solidarnost”.

Putinovu invaziju, zločin nad Ukrajinom, ma kakav god bio “truhli Zapad”, nikako se ne može opravdati, pogotovo smiješnim “antiimeprijalizmom idiota”, kako je ove Putinove podmazane pudlice na Zapadu nazvala Leila Al-Shami.

Putin će stoga poraziti samoga sebe. Unatoč uloženom novcu u prorusku propagandu na Zapadu na koju su “iz uvjerenja” pristali mnogi, od salonskih ljevičara, preko salonskih desničara i “suvernista” koji su toliko “suvereni” da ližu dupe stranom diktatoru za šaku dolara, pa do “rodno osviještenih” feministica koje Putin inače mrzi, a patrijarh Kiril reče da od takvih treba spasiti Ukrajinu i Rusiju. Lud zbunjenog…

Putin će poraziti samog sebe jer, miješajući samoobmanu i propagandu, nije shvatio tri “banalane” stvari.

Prvo, zemlje bivšeg Varšavskog pakta, istočna Evropa općenito, slobodno je izabrala biti dio Zapada. Ne radi se o širenju NATO-a već Putin ne shvaća da svi oni bježe od njega kao od septičkog smrada. NATO širi Putin, pa su eto i Švedska i Finska nakon njegove “specijalne vojne operacije” krenule u NATO.

Velikoruska tradicija

Drugo, ukrajinsko društvo, pa i značajan dio Rusa u Ukrajini, kao i rusofonih Ukrajinaca nije željelo biti s Putinom u društvu Bjelorusije. Solženjicin je, potom Dugin, na velikoruskoj slavofilskoj tradiciji staroj stotinama godina, Putina pumpao protiv Ukrajine, smatrajući da su Bjelorusija, Rusija i Ukrajina jedno rusko tijelo koje treba živjeti u istoj državi. Jedino Ukrajince nisu pitali žele li oni to, a ne žele.

Treće, mnogi Rusi, pogotovo u simboličnom gradu kao što je Odesa, posebno nakon ruskih luđačkih granatiranja, radije bi živjeli u Ukrajini nego se vratili “Svetoj Majčici Rusiji”. Tome u prilog ide činjenica da je skoro pola miliona stanovnika, i Rusa, iz okupiranih “ruskih narodnih pokrajina” od početka okupacije pobjeglo na ukrajinski slobodni teritorij ili na Zapad.

Čitaj još:   BOSANKA SA NAJVEĆIM OBLINAMA...

Putin ove tri stvarnosti ili nije htio, ili ne može vidjeti. Razlog tome je što je bolestan. Ta bolest zove se alokronija ili neistovremenost vremena.

Putin živi u vremenu SSSR-a, kada su Rusi svoje zločinačke imperijalne zulume u Varšavskom paktu rješavali tenkovima. No ovo je drugo vrijeme, nije to Budimpešta 1956., nije to istočni Berlin 1961., nije to Prag 1968. Ovo je Ukrajina 2022. I da nije obolio od alokronije, Putin ne bi povukao ovaj samoubilački potez, kao ni Milošević devedesetih u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini…

BONUS VIDEO: Isplivao je intervju Vladimira Putina u kojem je otkrio razlog zašto nikada ne govori o svojoj djeci

izvor (SB)

JEZIVO: PIJAN ISTUKAO ŽENU I KĆER- IZNERVIRAO SE ZBOG IZBORA U BIH…

Sud u Splitu je odredio jednomjesečni istražni zatvor 56-godišnjem pomorcu Read more