IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VESNA Bratić posljednjih dana mandata potpisala rješenja o dvije pravoslavne gimnazije- u iznosi 900.000 eura… (foto)

Vesna Bratić je posljednjih dana svog mandata potpisala rješenja o dvije pravoslavne gimnazije iako tijelo koje odobrava programe u to vrijeme nije postojalo

İ su dvije privatne srednje vjerske škole, „Sveti Sava“ iz Podgorice i Gimnazija ,,Mitropolit Sava hadži Kosanović“ iz Nikšića, nezakonito dobile licence za vrijeme mandata Vesne Bratić, aktuelni ministar prosvjete Miomir Vojinović je tražio na posljednoj sjednici Vlade da se raspravlja o njihovom finansiranju. Prema dokumentima u koje je Pobjeda imala uvid, ministar Vojinović je tražio po 450.000 za svaku školu – 900.000 ukupno.

On je u srijedu, na sjednici Komisije za politički sistem, kazao da je taj novac potreban školama kako bi mogle da se pripreme za narednu školsku 2023/2024. godinu. Ministar Vojinović je tražio da se razmatra finansiranje te dvije škole, a premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović je odbio taj prijedlog i tražio da se o tome razgovara na nekoj od narednih sjednica.

Bivša ministarka prosvjete Vesna Bratić je potpisala sredinom aprila rješenje o izdavanju licenci privatnim srednjim vjerskim školama, „Sveti Sava“ iz Podgorice i Gimnazije ,,Mitropolit Sava hadži Kosanović“ iz Nikšića, iako za to nije imala odobrenje Nacionalnog savjeta za obrazovanje, što je zakonska obaveza.

Čitaj još:   DRAGINJA Vuksanović- Stanković: BRATIĆKI je primat da URUŠI SVE ŠTO JE CRNOGORSKO od kada otvori pa zatvori oči (video)

Bratić nije mogla imati odobrenje Nacionalnog savjeta zbog toga što u trenutku kada je ona potpisala rješenje o licenciranju – on nije postojao…

Ministarstvo prosvjete je tražilo da Vlada dodijeli 900.000 eura kako bi se škole pripremile za rad naredne godine, a u dijelu ugovora o finansiranju je to nazvala „podrškom“, bez preciziranja uslova za šta novac može biti iskorišten…

Prema Zakonu, privatne škole stiču pravo na novac iz budžeta Crne Gore za jednu školsku godinu na: osnovu ekonomske cijene koštanja obrazovanja učenika za određeni obrazovni program, broja učenika, koeficijenta programske grupe u koju je obrazovni program razvrstan i drugih kriterijuma karakterističnih za obrazovni program… Normative donosi Ministarstvo, uz prethodno pribavljeno mišljenje Nacionalnog savjeta, piše u crnogorskom Zakonu o opštem obrazovanju i vaspitanju.

izvor: pobjeda.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more