IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VRIJEME CURI, POTPISA NEMA: Verbalni dogovor nije dovoljan da Lekić postane mandatar?

Nakon današnjeg sastanka stare parlamentarne većine, jedan od lidera DF- a Andrija Mandić svečano je saopštio da su postigli dogovor da Miodrag Lekić bude mandatar za sastav 44.Vlade Crne Gore, iako je taj dogovor samo usmeno postignut., jer potpisi 41 poslanika na taj sporazum i dalje nijesu ozvaničeni.

Nedugo nakon što je Mandić završio sa svojim izlaganjem novinarima u Skupštini Crne Gore, demant da je definitivni dogovor postignut, stigao je od poslanika Demokrata Dragana Krapovića, koji je potvrdio da potpisi za podršku Miodragu Lekiću za mandatara nove Vlade i dalje nedostaju, i prozvao one koji nijesu potpisali da preuzimaju odgovornost za cajtnot.

Krapović je naveo da predstavnici GP URA, CIVIS i SNP nijesu potpisali sporazum, već samo dali usmenu podršku Lekiću da sastavi novu Vladu.

Generalni sekretar URE Mileta Radovanić je pozivajući se na odluku Predsjedništva te partije, saopštio da oni daju podršku Lekiću, ali da ih to isto Predsjedništvo nije ovlastilo da još uvijek stave paraf na sporazum.

“Imajući u vidu da kolege iz Demokratskog fronta i Demokrata nijesu dostavile pisanu ponudu, a svjesni negativnih iskustava koji su pratili formiranje 42. Vlade Predsjedništvo URE nije dalo saglasnost da poslanici ove partije potpisuju bilo kakav dokument ili sporazum koji ne podrazumijeva kompletan dogovor cijeneći ranije iskazan princip svih partija – da ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno”, istakao je Radovanić.

Čitaj još:   NAKON SKANDALA KOLINDA, IGRA NA ŽICI: "Željko Komšić je i politički predstavnik Hrvata..."

“Suština je da 41 poslanik daje uslovnu podršku gospodinu Lekiću. Nakon što predsjednik da mandat gospodinu Lekiću, nastavljamo pregovore”, kazao je Radovanić.

Vladimir Joković, predjednik SNP-a je poručio da su oni spremni da stave potpis na sporazum da Lekić bude mandatar, ali ga još uvijek nisu stavili.

Kako večeras u ponoć ističe rok, da predsjednik Crne Gore Milo Đukanović saopšti ime mandatara za sastav nove vlade na prijedlog 41 poslanika, staroj parlamentarnoj većini se žuri da što prije dostavi ime novog mandatara.

Očigledno se radi o kupovini vremena, pošto im vrijeme curi neumitno, pa se brže bolje izlazi sa imenom za mandatara, kako bi se ispunio zakonski okvir, i izbjegli vanredni parlamentarni izbori, makar još neko vrijeme.

Upravo ovakav nastup može činiocima stare parlamentarne većine poslužiti da nakon serije fijska u pregovorima ne ispadnu baš totalni gubitnici pred glasačima, uoči lokalnih izbora.

Da je sve daleko od dogovora, i da ćemo vrlo vjerovatno svjedočiti novom političkom cirkusu, ukazuju upravo izjave predstavnika URE i SNP-a, da će nakon što Đukanović da mandat predloženom kandidatu Miodragu Lekiću, oni nastaviti sa pregovorima oko raspodjele funkcija, istih onih, oko kojih se nisu mogli dogovoriti prethodnih sedam puta.

Čitaj još:   Apel roditelja uhapšenih Dinamovih navijača u Atini: 'Spasite našu djecu, pomozite im, Grci su ih unaprijed osudili' (foto, video)

Podsjećamo, predstavnici stare parlamentarne većine do sad su se sastajali sedam puta kako bi postigli dogovor o izboru mandatara i rukovodstva Skupštine, ali konačan dogovor još uvijek nijesu postigli.

izvor: standard.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more