IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

UHAPŠEN “KRALJ LIMUZINA” IZ BIH: Automobile kupovali brojne poznate ličnosti, brat je još poznatijeg hercegovačkog biznismena… (foto, video)

Riječ je o grupi povezanoj s trgovcem luksuznim automobilima Bašićem, koji je bio uhapšen 2019. godin.

POSUŠJE: Regija, Crna Hronika, vijesti, utorak, 20. IX… 00: 47… UHAPŠEN “KRALJ LIMUZINA” IZ BIH: Automobile kupovali brojne poznate ličnosti, brat je još poznatijeg hercegovačkog biznismena… (foto, video)

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv 13 hrvatskih državljana (1971., 1973., 1972., 1972., 1980., 1975., 1982., 1971., 1989., 1975., 1973., 1983., 1985.) i tri trgovačka društva zbog počinjenja kaznenih djela zločinačkog udruživanja, utaje poreza ili carine, pomaganja u utaji poreza ili carine, krivotvorenja isprave, poticanja na krivotvorenje isprave, sve u sastavu zločinačkog udruženja, te utaje poreza ili carine. 

Riječ je o grupi povezanoj s trgovcem luksuznim automobilima Ivanom Injom Bašićem, koji je bio uhapšen 2019. godine.

Uskok je, ne navodeći identitete okrivljenika, precizirao kako Bašića tereti da je od januara 2018. do 24. juna 2019. povezao u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike kako bi nezakonito zaradili izbjegavanjem obračunavanja i plaćanja propisanih poreza prilikom unosa i daljnje prodaje polovnih vozila visoke klase.

Izdavali račune ‘nestajućih’ kompanija 

Automobile su kupovali u Njemačkoj, a potom su, pribavljali i izrađivali nevjerodostojne račune većeg broja kompanija osnovanih u Hrvatskoj, Slovačkoj, Sloveniji i Bugarskoj, lažno prikazujući promjene vlasništva nad tim vozilima.

Prilikom prodaje u Hrvatskoj krajnjim kupcima su izdavali nevjerodostojne račune okrivljenih kompanija, kao i račune fiktivnih tzv. nestajućih kompanija iz inozemstva u kojima nisu iskazivali PDV nego su prikazivali da je primijenjen posebni postupak oporezivanja marže, kao i da su PDV platile ‘nestajuća’ trgovačka društva.

Kupovinu polovnih automobila i njihov unos u Hrvatsku, krajnji su kupci dogovarali s Bašićem, osnivačem i stvarnim voditeljem poslovanja okrivljenih kompanija.

No, izdavali su im nevjerodostojne račune fiktivnih ‘nestajućih’ kompanija iz Bugarske, Slovenije i Slovačke u kojima su lažno prikazivali kako je PDV prikazan i plaćen u Bugarskoj, čime su okrivljenim trgovačkim društvima omogućavali izbjegavanje plaćanja poreza u Hrvatskoj.

Čitaj još:   ŽELJKO KOMŠIĆ:"KOJOVIĆ mora prestati lagati da je branio BiH u registru boraca ga nema"... (foto)

Po nalozima Bašića i drugih članova kriminalne grupacije, trećeokrivljeni 50-godišnjak je obavljao plaćanja s fiktivnih računa ‘nestajućih’ kompanija, izrađivao i nalagao izrađivanje nevjerodostojne dokumentacije te je pronalazio i postavljao osobe iz Srbije kao fiktivne direktore ‘nestajućih’ društava.

Pri tome su izrađivali nevjerodostojnu dokumentaciju neistinito navodeći da su ti automobili iz Njemačke prevoženi u Bugarsku. Na taj su način, pri uvozu najmanje 35 polovnih osobnih vozila visoke klase iz Njemačke u Hrvatsku radi daljnje prodaje, s osnove PDV-a oštetili proračun za najmanje 2,8 miliona kuna, pri čemu je 14. okrivljena kompanija utajila nešto više od milion kuna PDV-a, a kompanija pod kontrolom osmookrivljenog 51- godišnjaka 1, 6 miliona kuna. Još 115 hiljada kuna prema optužnici utajila je 15. okrivljena kompanija.

Uvozili Nissane iz Nizozemske 

Prema pisanju Jutarnjeg lista, među kupcima luksuznih automobila našli su se selektor hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić i nekadašnji trener GNK Dinama Nenad Bjelica.

Luksuzne automobile su za svoje supruge preko osumnjičene grupacije navodno kupili i nogometni menadžeri Nikky Arthur Vuksan, Marko Naletilić i Ivan Bulat. Pritom su posredniku platili znatno veće cijene od nabavnih.

Među kupcima su navodno bili i biznismen Damir Lukač, osnivač fonda Aureus Invest Kristijan Floričić i direktor Drogerie Markta Mirko Markužić.

Bašić je posao s luksuznim automobilima započeo još početkom 90- i h, navodno je financirao kampanje bivšeg zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, a povezivalo ga se i sa Zdravkom Mamićem.

Brat je poznatog hercegovačkog biznismena Milenka Bašića, vlasnika “Lagera”, kojeg hrvatsko pravosuđe potražuje zbog korupcije prilikom izgradnje Vjetroparka kod Knina.

Braća Bašić su bila izuzetno bliska ratnom rukovodstvu paradržavne tvorevine Herceg-Bosne, koje im je pomoglo u prvim poslovnim akcijama. Detaljnije o tome pogledati u ranijem istraživanju Slobodne Bosne

Čitaj još:   NOVI PAZAR: Ko je sve uhapšen u velikoj akciji policije...(foto)

Uz to, Bašić i ostali okrivljenici se terete da su se nepripadno okoristili izbjegavanjem obračunavanja i plaćanje poreznih i carinskih davanja na štetu državnog proračuna prilikom uvoza novih automobila Nissan Infiniti Q50 iz BiH u Hrvatsku radi njihove daljnje prodaje.

Bašić se Uskokovom optužnicom tereti da je preko svoje kompanije uvezao iz Nizozemske u BiH 98 Nissana, od kojih su njih 48 prevezli u Hrvatsku, a za koje su lažno navodili da su iz BiH bili prodani fiktivnom– tzv. ‘nestajućem’ trgovačkom društvu iz Bugarske.

Na opisani način okrivljenici su prilikom uvoza 48 Nissana oštetili proračun za najmanje 900 hiljada kuna.

BONUS VIDEO: Buraz kupuje auto u Njemačkoj za uvoz u Hrvatsku

izvor (SB)

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more