IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PROFESOR Mitrić: Zahtjev za razrješenje MILA Đukanovića POLITIČKA PROVOKACIJA…

Nekadašnji predsjednik Ustavnog suda smatra da predsjednica Skupštine nije imala osnov da vrati zahtjev za održavanje vanredne sjednice parlamenta…

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović nije imala osnov da predsjedniku države Milu Đukanoviću vrati zahtjev za održavanje vanredne sjednice parlamenta, ocijenio je profesor ustavnog prava i nekadašnji predsjednik Ustavnog suda Blagota Mitrić.

On kaže da je zahtjev 41 poslanika stare parlamentarne većine za razrješenje predsjednika države politička provokacija.

Mitrić kaže da je predsjednica Skupštine Danijela Đurović napravila grešku kada je predsjedniku države vratila zahtjev za sazivanje vanredne sjednice posvećene skraćenju mandata parlamenta.

– Ona je prosto poslušala svoj pravni tim. Dobro sam analizirao članove poslovnika na koje se oni pozivaju (129, 132 i 154), da nisu ispunjeni uslovi u prijedlogu predsjednika za skraćenje mandata Skupštine. To nema blage veze sa predsjednikovim prijedlogom – kaže Mitrić.

Objašnjava da je prijedlog isto što i akt, a te poručuje da je Ustav jasan.

– U članu 84 Ustava stoji da predsjednik države, Vlada i trećina poslanika mogu podnijeti prijedlog za skraćenje mandata Skupštini. A pravni tim predsjednice Skupštine je našao da nema te riječi – naglasio je Mitrić.

Čitaj još:   Bez lovačkog trofeja: BLIZU 300 lovaca lovilo vuka, uspio im pobjeći... (foto)

Prema njegovim riječima, inicijativa Demokratskog fronta koju je potpisao 41 poslanik stare parlamentarne većine za pokretanje postupka razrješenja predsjednika države, je preuranjena.

– Zašto je preuranjen? Zato što validnu, pravnu odluku o tome jedino u Crnoj Gori može donijeti Ustavni sud. A njega nemamo i pitanje je kad ćemo ga imati. Za mene je to jedna sitna i jadna politička provokacija na račun predsjednika države, što nimalo nije ni profesionalno ni ljudski korektno – istakao je nekadašnji predsjednik Ustavnog suda.

Na tvrdnje lidera Demosa Miodraga Lekića da još ima pravnih argumenata da bude mandatar – Mitrić kaže da po Ustavu predsjednik države nema pravo da drugi put odlučuje o istom kandidatu.

izvor: pobjeda.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more