IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Tito strogo KAŽNJAVAO pripadnike LGBT- a: Evo koja je kazna čekala dva muškarca koji se ljube na javnom mjestu… (foto, video)

Režim Josipa Broza najsurovije je kažnjavao protivprirodni blud dva muškarca, a evo i koje je zakonske kazne Krivični zakonik SFRJ predviđao…

BEOGRAD: Regija, Zanimljivosti, vijesti, petak, 23. IX 01: 35… Tito strogo KAŽNJAVAO pripadnike LGBT- a: Evo koja je kazna čekala dva muškarca koji se ljube na javnom mjestu… (foto, video)

Mnogi ljudi u Regionu tvrde da je SFRJ za vreme vladavine Josipa Broza Tita bila najbolje uređena zemlja u kojoj se poštovao red i zakon i često se ta država uzima kao reper za “sjajnu državu”.

Ipak, malo ko zna da su se prema Krivičnom zakoniku u komunističkoj Jugoslaviji surovo kažnjavali pripadnici LGBT zajednice.

U sklopu ideološkog posleratnog žara i želje za što čvršćom izgradnjom socijalizma, na udaru pravosudnog i policijskog aparata države Josipa Broza Tita našli su se i homoseksualci.

Krivičnim zakonikom Federativne Narodne Republike Jugoslavije iz 1951. godine homoseksualci su surovo kažnjavani.

– Za protivprirodni blud između dva lica muškog pola, učinilac će se kazniti zatvorom od dve godine – navodi se u ovom zakonu.

Čitaj još:   ČEDO JOVANOVIĆ O INCIDENTU: "Nikoga nisam napao, branio sam sebe i porodicu od navijača huligana..." (foto)

Zanimljivo je da su na udaru Titovog režima bili samo muškarci, dok su istim ovim zakonom lezbijski odnosi dekriminalizovani, iako ni u jednom zakonu koji je važio do tada nikada nije bio preciziran pol prestupnika.

Od 1945. do 1977. godine na nivou cele Federacije osuđeno je 1.500 muškaraca, od toga najviše u Hrvatskoj i Srbiji. Kažnjeni su prilično strogim zatvorskim kaznama, koje, doduše, posle žalbi jesu smanjivane. Ipak, ostaje činjenica da su neki od njih zbog svojih ljubavi i seksualnosti u zatvoru odležali i po dve godine.

I to nije sve. Njihova imena bila su razglašena u novinama, bili su prokazani kao neprijatelji socijalizma, buržoaski dekadenti i kvaritelji omladine. U to vreme i dalje su bile raširene predrasude da se homoseksualcem postaje zavođenjem ili inicijacijom u ranom pubertetskom ili adolescentskom dobu.

Nije Jugoslavija bila izuzetak u kažnjavanju homoseksualaca. U istom periodu u Zapadnoj Njemačkoj osuđeno je između 50.000 i 70.000 gejeva, u Engleskoj 30.000, a u Italiji oko 20.000 muškaraca.

BONUS VIDEO: Proslava “Dana Mladosti” i 130. rođendana Josipa Broza Tita u Kumrovcu…

Čitaj još:   MILOŠ Nikolić: Kad Šešelj pljune to padne na Vučića, Mandića, Krivokapića

izvor Objektiv.rs

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more