IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VELIKA BUKA I PANIKA U BEOGRADSKIM MEDIJIMA: “Amerikanci i Britanci priskaču u pomoć Kurtiju, šalju rakete i opremu za…” (foto + video)

Kurti je od diplomata Kvinte na Kosovu zatražio da međunarodne snage i njihove obavještajne strukture dostave vlastima Kosova koordinate mjesta na kojima se stacioniraju vojne i policijske snage Srbije u administrativnom pojasu Kosova prilikom dnevnih patrola, na šta je predstavnik Velike Britanije istakao da će takav zahtjev Kosova prenijeti svojim nadležnim organima na odobrenje…

BEOGRAD: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, subota, 24. IX- 00: 35… VELIKA BUKA I PANIKA U BEOGRADSKIM MEDIJIMA: “Amerikanci i Britanci priskaču u pomoć Kurtiju, šalju rakete i opremu za…” (foto + video)

Najviši diplomatski predstavnicu zemalja Kvinte sastali su se u četvrtak u Prištini sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem.

Tom prilikom su razmatrane namjere vlasti Kosova da sačine svojevrsne elaborate o zemljama članicama UN-a za koje smatraju da mogu kod njih da izdejstvuju podršku za članstvo ove države u UN-u, saznaju nezvanično beogradske Novosti.

Kako prenose njihovi izvori, diplomatski predstavnik SAD-a u Prištini, koji je prisustvovao sastanku, prenio je Kurtiju da su diplomatske strukture Amerike odlično prihvatile elaborat Kurtija i predsjednice Kosova Vjose Osmani u vezi sa “pikiranim” zemljama kod kojih će lobirati za podršku za članstvo susjeda Srbije u UN-u.

“Vezano za elaborat Kosova koji se odnosio na odnose sa SAD- om, predstavnik Amerike je istakao da će zahtjev Kosova da, između ostalog, vojnu pomoć koja namijenjena njima uvrsti i sistem protivelektronske zaštite za novoizgrađene baze na sjeveru Kosova biti prihvaćen i da će im SAD dostaviti tri takva sistema”, prenijeli su izvori Novosti. Na spomenutu konstataciju diplomatskog predstavnika SAD-a Kurti je izrazio zahvalnost.

Čitaj još:   AMERIKA SE VRAĆA NA BALKAN: Kome Džo Bajden šalje poruke najavom sankcija... (foto i video)

U nastavku, kako kaže izvor, Kurti je informisao prisutne predstavnike zemalja Kvinte da je posljednjih dana, od strane kosovskih obavještajnih struktura primijećena povećana frekvencija ljudi oko novoformiranih baza Kosovske policije na sjeveru, a da kosovske bezbjednosno obavještajne strukture procjenjuju da je to naredba bezbjednosnih službi Srbije, sa ciljem da navedene osobe dostave tačne koordinate bazi, kako bi mogle postati meta srbijanske artiljerije u slučaju sukoba.

Osim navedenog, kako pišu Novosti, razmatran je zahtjev Kosova da im se u paket američke vojne pomoći uvrste i rakete dometa do 10 kilometara, kao i da se sprovede obuka pripadnika bezbjednosnih snaga Kosova da njime rukuju. Diplomatski predstavnik SAD- a je istakao da će pomenuto biti predmet daljih analiza nadležnih vojnih i političkiih organa SAD.

BONUS VIDEO: Je li Putin doveden pred zid? Evo što kaže analitičar

izvor (SB)

Čitaj još:   Gradonačelnik Banje Luke: Milorade, narod je jači od sudbine, ali i od tebe... (foto i video)
VELIKO HVALA: Svjetska muzička zvijezda Sting doputovao u Sarajevo… (foto, video)

Sve je spremno za spektakl u Zetri... SARAJEVO: Regija, Zanimljivosti, Read more