IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SRĐA Pavlović: Davanjem potpisa Lekiću DRITAN Abazović se “vratio” U ZAGRLJAJU SRBIJE I RUSIJE…

Velikosrpski nacionalizam, koji je bio neprijatelj Zapada iz 90- ih, danas je postao neka vrsta prihvatljivog partnera, ocijenio je profesor kanadskog univerziteta Alberta, Srđa Pavlović.

Dodaje da je zapadnu politiku u regionu teško definisati.

“Zapad je napravio grešku i prestao da ulaže i štiti svoje aktere u Regionu, ljude koji su istinski opredijeljeni za te zapadne vrijednosti društva, kulture, civilizacije, politike i ekonomije. Vi imate situaciju u kojoj se mi svake nedjelje osjećamo izdani. Ako mi nijesmo sposobni da se tom zapadnom partneru predstavimo kao snažni saradnici koji svoju kuću očiste, nas će da tretiraju kao pismonoše samo onda kad im trebamo. Ni za šta više”, ocjenjuje Pavlović.

Komentarišući nedavnu izjavu američkog ambasadora u Srbiji Kristofera Hila da je Srbija zemlja tolerancije prema različitostima, Pavlović ističe da se stiče utisak da je Stejt Department donio odluku da je partner na Balkanu Aleksandar Vučić.

“Ovakav stav, koji je zvaničan stav Amerike, znači da je donešena politička odluka ko je partner u Regionu. Mislim da Crna Gora treba prema tome da se vrlo pažljivo odredi i da mi moramo ponovo da prebrojimo sve naše suverenističke klikere i snage, da vidimo šta možemo da uradimo, svjesni novoga okruženja. Jer ta izjava Kristofera Hila defakto daje novu snagu i novi legitimitet svim kleronacionalističkim naporima Srbije u Crnoj Gori da nastave sa radom”, objašnjava Pavlović.

Čitaj još:   Dr Branimir NESTOROVIĆ: ODJAVIO EPIDEMIJU KORONAVIRUSA (foto i video)

Abazovićeva posjeta Americi, kaže, veoma liči na posjetu Mandića i Medojevića toj državi prije nekoliko godina, koju je takođe organizovao crnogorski biznismen Ratko Knežević

“Druga pretpostavka je da je Abazović izgubio podršku Amerike i da čak ni intervencije Vučića ili Rame, ako ih je bilo, nijesu bile dovoljne da Abazovića uvedu u sobu sa nekim od zvaničnika. Ako je to tako, ako je to zaista gubljenje podrške, onda je meni logičnije zašto je Abazovićeva stranka dala naknadno potpise.

On je procijenio da nema ništa da izgubi i da mu se više isplati da se vrati u bratski zagrljaj Vučića i Rusije, te da to uradi preko Demokratskog fronta i davanja potpisa za kandidaturu Lekića”, smatra istoričar.

Razlog što se Abazović za 12 dana posjete nije susreo gotovo ni sa jednim zvaničnikom iz američke administracije, Pavlović vidi u povezanosti premijera kojem je izglasano nepovjerenje sa organizovanom kriminalnom grupom Škaljari.

“To je vrlo realna mogućnost, jer kao što znamo, te informacije su došle do naših medija ne kao proizvod istraživačkog novinarstva, već je kolekcija informacija na jednom spisku koja je data medijima od strane zapadnih partnera. Znači, te informacije su bile odavno dobro poznate ljudima iz bezbjednosnih struktura i u Vašingtonu, i u Briselu i u Londonu.

Predstojeći lokalni izbori u Podgorici trebali bi biti tačka emotivnog i političkog okupljanja ljudi ne samo u Glavnom gradu, već širom države kako bi se pokazalo kao neosnovana i neutemeljena dugogodišnja priča da su suverenističke partije u Crnoj Gori propale jer to, zaključuje Pavlović, nije tačno.

Čitaj još:   Fama oko fotografije MILOJKA Spajića: MOŽDA SAM NAIVAN ALI NISAM SUJETAN...

izvor: gradskiportal.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more