IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

HAPŠENJE RUSKIH ŠPIJUNA: Putinov opasni plan za Balkan- Ruska “meka moć” u Pogdorici, na meti i BiH… (foto, video)

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Filip Adžić, nakon procjene Agencije za nacionalnu bezbjednost, potpisao je jučer odluku o uskraćivanju boravka i zabrani ulaska u Crnu Goru za 28 stranih državljana, među kojima je i bivši ambasador Republike Srbije Vladimir Božović.

PODGORICA: Crna Gora, Crna Hronika, vijesti, subota, 01. X- 19 34… HAPŠENJE RUSKIH ŠPIJUNA- Putinov opasni plan za Balkan: Ruska “meka moć” u Pogdorici, na meti i BiH… (foto, video)

Odluka MUP- a je dio opsežne operacije koju – uz saradnju sa partnerskim službama sa Zapada – sprovode ANB, MUP i Specijalno državno tužilaštvo.

Prvi cilj je, kako su Pobjedi saopćili izvori iz sigurnosnog sektora, da se razotkriju ključni punktovi koje Moskva koristi za vođenje hibridnog rata protiv Crne Gore kao članice NATO pakta. Konačni zadatak je prevencija trajne destabilizacije kroz planirano urušavanje državnih institucija da bi se na taj način osporio crnogorski put ka EU.

Nestabilna Crna Gora koja gubi lidersku poziciju u procesu evropskih integracija, prema procjenama zapadnih analitičara, strategijski odgovara interesima Moskve Vladimira Putina. Ali i režimu Aleksandra Vučića u Beogradu, koji je ostao uprkos intenzivnim pritiscima evroatlantskih partnera nakon ruske agresije na Ukrajinu najjače uporište Kremlja na Zapadnom Balkanu.

I dok Putin ima strateški cilj da države Zapadnog Balkana ne budu dio EU, Vučić pokušava da, sprečavajući crnogorski put ka EU, zadrži poziciju glavnog političkog igrača u regionu.

Stoga se godinama unazad subverzivne aktivnosti na crnogorskom tlu vode iz ruskog centra, ali se za realizaciju planova koriste srpske proksi organizacije, udruženja i prosrpske partije u Crnoj Gori.

Međunarodna sigurnosna operacija otkrivanja špijunske mreže koja je u toku, prema saznanjima Pobjede, ima cilj da ANB i istražni organi, koordiniranim aktivnostima u saradnji sa zapadnim partnerima, prekinu veze između ruskih agenata, brojnih organizacija i udruženja sa nacionalnim ili vjerskim predznakom koje djeluju u Crnoj Gori, ali i sa Crkvom Srbije koja se u Crnoj Gori pokazala kao faktor akcionog jedinstva različitih grupa.

Čitaj još:   HOROR: Tri puta silovao curicu, dobio manje od pet godina zatvora...

Iako je pripremana duže, akcija je zvanično počela u četvrtak kada je Specijalno odjeljenje policije, na zahtjev Specijalnog tužilaštva i po naredbi Višeg suda u Podgorici, pretreslo više stanova i poslovnih prostora građana, zbog osnovane sumnje da su učinjena krivična djela stvaranja kriminalne organizacije i špijunaža.

Iako je portparol Specijalnog tužilaštva Vukas Radonjić u četvrtak negirao da je bilo privođenja, jučer je potvrđeno da je Specijalno policijsko odjeljenje, po nalogu SDT-a, uhapsilo penzionisanog crnogorskog diplomatu Radomira Sekulovića i podnijelo krivičnu prijavu. Nakon saslušanja u Osnovnom državnom tužilaštvu Sekuloviću je određeno zadržavanje do 72 sata.

Jednako je interesantna i aktivnost Kozačke vojske u Crnoj Gori, preuzimanje upravljanja tom organizacijom, kao i kontrola nad brojnim organizacijama “srpsko-crnogorsko-ruskog” prijateljstva koje uglavnom služe za propagandu srpske i ruske politike u Crnoj Gori, poput Noćnih vukova.

– Nepravedno bi bilo reći da su sve te organizacije usmjerene tom političkom cilju, ali je izvjesno da ima značajan broj udruženja koje služe intersima centara izvan Crne Gore– ističe sagovornik Pobjede.

Metode djelovanja

Na terenu to podrazumijeva stvaranje probrane i sposobne “vojske”, koju usmjeravaju agenti, ali se to nikada, ističe sagovornik Pobjede, ne radi kroz izdavanje uputstava, već kroz razne vrste sugestija “ideološkim istomišljenicima”, ali i uz finansijsku pomoć.

Sagovornik Pobjede iz sigurnosnog sektora naglašava da se većina aktivnosti koju Ruska Federeacija preduzima u sklopu hibridnog rata realizuje kroz ljude i organizacije koji nemaju direktnu vezu sa Rusijom, već je riječ o takozvanim proksijima.

– Ti “subjekti” su najčešće prikriveni unutar nevladinih organizacija koje se, na prvi pogled, bave ,”nepolitičkim” pitanjima, ali i unutar medijskih kuća, što se može uočiti ozbiljnijom analizom medijskog sadržaja– ističe jedan od izvora Pobjede sa iskustvom rada u sigurnosnom sektoru.

Čitaj još:   PROVJERILI SMO Neobične puteve: Od Podgorice kroz Albaniju za dva sata do...

Prema informacijama Pobjede, ljudima koji u Agenciji za nacionalnu bezbjednost vode akciju poznate su mnoge šeme utjecaja i mreža koje su uspostavljene u Crnoj Gori. Bit će najteže pronaći ,”ubačene elemente” unutar institucija sistema.

– Od političke podrške donosilaca odluka u Crnoj Gori zavisi koliko će se Crna Gora uspješno suprotstaviti ruskim proksijima na ovom prostoru– ističe sagovornik Pobjede.

BONUS VIDEO: NESLAGANjE U RUSKIM REDOVIMA: Armijska grupa ”O” odgovorila Kadirovu!

izvor Pobgjeda.me

Evo zašto cijeli svijet kupuje ZLATO… (foto, video)

Zlato je nerijetko kroz istoriju bilo simbol moći, luksuza i blagostanja. Read more