IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BRISEL- EU o izmjenama Izbornog zakona BiH: To je bila odluka isključivo visokog predstavnika Schmidta… (foto, video)

Ističu da ustavna reforma, u skladu sa zahtjevima iz odluka Evropskog suda za ljudska prava i Venecijanske komisije, u dijelu koji se odnosi na Predsjedništvo BiH i Dom naroda BiH, je i dalje hitan i neispunjen zadatak…

BRISEL: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak, 02. X- 09: 34… BRISEL- EU o izmjenama Izbornog zakona BiH: To je bila odluka isključivo visokog predstavnika Schmidta… (foto, video)

Evropska unija (EU) u Bosni i Hercegovini (BiH) oglasila se povodom odluke visokog predstavnika međunarodne zajednice Christiana Schmidta o izmjenama Ustava Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) i Izbornog zakona BiH, navodeći da je to bila odluka isključivo visokog predstavnika koji izvršne ovlasti (Bonske ovlasti) treba koristiti isključivo kao krajnju mjeru protiv nepopravljivih nezakonitih radnji, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Jačanje funkcionalnosti institucija BiH ključni je prioritet na putu BiH ka članstvu u EU. Tokom skoro godinu dana, EU i Sjedinjene Američke Države su facilitirale razgovore o ustavnoj i izbornoj reformi. Duboko žalimo što političke stranke nisu uspjele da postignu izbalansirani dogovor o paketu reformi koji bi sveobuhvatno odgovorio na neriješena pitanja, uključujući funkcionalnost FBiH i Doma naroda FBiH”, navode iz Delegacije EU-a u BiH.

Čitaj još:   BIH, Alarmirana policija pa, preokret: Sretnom kockaru ipak isplaćeno 69.000 KM...

Ističu da ustavna reforma, u skladu sa zahtjevima iz odluka Evropskog suda za ljudska prava i Venecijanske komisije, u dijelu koji se odnosi na Predsjedništvo BiH i Dom naroda BiH, je i dalje hitan i neispunjen zadatak.

“Neprovedene su i preporuke OSCE-ovog ODIHR-a i GRECO-a u vezi sa transparentnošću i integritetom izbora. Lideri političkih stranaka u BiH su se dogovorili 12. juna u Briselu da će se pozabaviti ovim pitanjima u roku od šest mjeseci nakon formiranja nove vlasti. Pozivamo ih da ispoštuju ovu obavezu”, poručuju iz EU-a.

Podsjećaju da je Evropsko vijeće nedavno izjavilo da je spremno dodijeliti Bosni i Hercegovini kandidatski status i uputilo poziv Evropskoj komisiji da izvijesti o provođenju 14 ključnih prioriteta.

“Nakon današnjih izbora, EU vjeruje da će svi politički akteri raditi zajedno kako bi osigurali brzo formiranje zakonodavne i izvršne vlasti na svim nivoima.

EU očekuje od novoizabranih zvaničnika da preuzmu punu odgovornost za provedbu ambicioznih reformi sa ciljem unapređenja interesa građana, kao i daljeg napretka zemlje na evropskom putu, a u skladu sa 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije”, uaključili su iz Delegacije EU- a u BiH…

BONUS VIDEO: HDZ- OV PRIJEDLOG IZMJENA IZBORNOG ZAKONA GARANTUJE POBJEDU ČOVIĆU: EVO KAKO SU TO ZAMISLILI….

Čitaj još:   LAZAR Vujačić: U pomoć Budvanima pristiglo mišljenje ONOZEMALJSKO...

izvor agencije

BRAVO ZA SELEKTORA ZMAJEVA SPREMAN SE ŽRTVOVATI ZA BiH…

Bravo za selektora "zmajeva", spreman se žrtvovati za BiH:  Dule Read more

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018.

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018. Danas je srijeda Read more

VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi i jak vjetar, temperatura pada…

OVO JE VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi, jak Read more