BiH

NOVI PRESJEK IZBORNE NOĆI: Do sada se zna- Bećirović i Cvijanović sigurni u Predsjedništvu BiH, Komšić još čeka potvrdu lijenog CIK- a… (foto video)

Izborna noć Općih izbora u Bosni i Hercegovini, a rezultati koji su nam poznati su uglavnom oni koje smo dobijali na osnovu podataka političkih stranaka…

SARAJEVO: BiH, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak, 03. X- 08: 34… NOVI PRESJEK IZBORNE NOĆI: Do sada se zna- Bećirović i Cvijanović sigurni u Predsjedništvu BiH, Komšić još čeka potvrdu lijenog CIK- a… (foto video)

Kako stvari trenutno stoje ono što je sigurno jeste da u Predsjedništvo BiH ulaze Denis Bećirović koji je pobijedio Bakira Izetbegovića i Mirsada Hadžikadića (bošnjački član), Željka Cvijanović koja je uvjerljivo pobijedila Mirka Šarovića (srpski član), dok se još uvijek čeka službena potvrda za hrvatskoh člana Predsjedništva.

Naime, prema stranačkim podacima i na osnovu obraćanja Željka Komšića izgledno je da je lider DF-a pobijedio Borjanu Krišto i to nedostižnom razlikom. Međutim, Krišto je također proglasila pobjedu na područjima s hrvatskom većinom.

Ipak, ono što u cijeloj priči stvara nejasnoće je tromi rad CIK- a, koji je do sada obradio tek 54,7 posto glasova za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, a prema tim podacima Krišto ima 7.000 glasova prednosti. S obzirom da nije poznato iz kojih sredina su prebrojani dosadašnji glasovi, borba Komšića i Krišto još uvijek je bez zvanične i sigurne potvrde.

Naredni presjek rezultata CIK će objaviti tek u 9 sati ujutro.

Kada je riječ o borbi za predsjednika RS-a također je zanimljivo. Jelena Trivić iz PDP-a je proglasila pobjedu i tvrdi da ima više od 10.000 glasova više od Dodika, uz poruku da je to nedostižno.

S druge strane Dodik prvobitno nije proglasio pobjedu, ali tvrdi da pobjeđuje i da će on biti predsjednik entiteta. Tek oko 2:30 ujutro Dodik je ipak još jednom izašao pred medije i proglasio pobjedu.

CIK nema podatke i svi dosadašnji podaci su oni stranački. To je još jedna od problema koji se ponavljaju iz ciklusa u ciklus gdje rezultate objavljuju stranke, a CIK to radi sa ogromnim kašnjenjem, što ostavlja mnogo prostora za špekulacije i nedoumice.

Podaci za kantonalne skupštine, entitetske i državni parlament također nisu poznati, barem kada je riječ o CIK- u. Ono što se do sada zna su uglavnom parcijalni i nepotpuni stranački podaci.

Iz SDA tvrde da će ostati pojedinačno najjača stranka, ali i NiP te SDP također najavljuju dobar rezultat.

Nezvanično, portedak za Kanton Sarajevo bi trebao biti NiP, SDA, SDP, Naša stranka, Stranka za BiH…

Na federalnom i državnom nivou poredak bi trebao biti sličan, uz eventualnu zamjenu pozicija SDA i NIP-a te značajnu ulogu HDZ -a…

Kada je riječ o RS-u nema podataka za Narodnu skupštinu.

Nešto potpunija slika bi trebala biti poznata do 10 sati, kada bi CIK konačno trebao aktivnije unositi podatke s biračkih mjesta.

izvor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

Dnevni horoskop za 19. maj 2024. godine

Pročitajte najdetaljniji dnevni horoskop koga vam svakodnevno pripremaju najpoznatiji astrolozi sa naših područja-  Ovan u…

7 sati ago

Identifikovani navijači koji su učestvovali u incidentima u Nikšiću… (foto, video)

Meč polufinala plej-ofa Sutjeska - Budućnosr Violi je prekinut sredionom druge četvrtine, nakon što su…

8 sati ago

NEBOJŠA Redžić: Neće ona niđe… (foto)

Amandmani na rezoluciju o Srebrenici i prijedlog rezolucije o Jasenovcu, možda u evropskim i regionalnim…

8 sati ago

NEVRIJEME POGODILO SRBIJU- Apokaliptični prizori, kreće se ka OVIM DIJELOVIMA: “ŠTA JE OVO MAJKO MILA?!” (foto, video)

Jako nevrijeme koje su ranije meteorolozi najavili, ovog poslije podneva stiglo je iz Bosne u…

10 sati ago

SARAJEVO- osvanuo LJUBAVNI TRANSPARENT: “RAMIZE, ljubavi, volim te. Svjedok su Miljacka, Sarajevo i Bog”… (foto)

Ljubavni transparent koji je osvanuo jutros na Latinskoj ćupriji u Sarajevu izazvao je znatiželju i…

16 sati ago

This website uses cookies.