IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

REZULTATI IZBORA u BiH: Šmit spasio Čovića, bez OHR- ovog nametanja HDZ ne bi bio nužan partner u vlasti… (foto, video)

Prema nepotunim rezultatima, HDZ BiH ne bi imao 12 delegata u Klubu Hrvata Doma naroda FBiH, što je bio kontrolni paket za formiranje vlasti na nivou Federacije BiH. Evo konkretnih podataka. IZ Livna u Dom naroda ulaze bivši HDZ- ovci, dok bi iz pet kantona bilo izabrano pet delegata koje ne kontrolira HDZ BiH.

SARAJEVO: BiH, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 05 X- 00: 34… REZULTATI IZBORA u BiH: Šmit spasio Čovića, bez OHR- ovog nametanja HDZ ne bi bio nužan partner u vlasti… (foto, video)

Da Kristijan Šmit nije nametnuo izmene Ustava FBiH i Izbornog zakona, HDZ BiH danas ne bi bio nužan partner u Vladi Federije BiH. To pokazuju rezultati izbora za kantonalne skupštine, piše istraga.ba.

Prema tim rezultatima, HDZ BiH ne bi imao 12 delegata u Klubu Hrvata Doma naroda FBiH, što je bio kontrolni paket za formiranje vlasti na nivou Federacije BiH.

Portal iznosi konkretne podatke.

Prema Uputstvu Centralne izborne komisije BiH, koje je sada poništeno odlukom OHR- a, svaki kanton u Federaciji je davao po jednog delegata iz reda sva tri konstitutivna naroda.

Isto Uputstvo je pripisivalo, tako, da Tuzlanski, Zeničko- dobojski, Bosansko- podrinjski, Unsko- sanski i Kanton Sarajevo daju po jednog delegata iz reda hrvatskog naroda.

SBK je imao tri hrvatska mesta, koliko i Zapadnohercegovački, Hercegovačko- neretvanski i Srednjobosanski.

Kanton 10 je davao dva hrvatska mijesta, dok je Posavkim kantonu pripadalo jedno mijesto.

Sada idemo po kantonima. USK je davao jednog delegata iz reda hrvatskog naroda. Prema trenutnim rezultatima u Skupštinu USK je ušlo troje Hrvata– Ines Delić (SDA), Tanja Šantić (NES) i Elvira Abdić-Jelenović. Dakle, probosanske stranke bi mogle izabrati Ines Delić iz SDA ili Tanju Šantić NES- a za delegatkinju u Klubu Hrvata Doma naroda FBiH.

To bi bio prvi hrvatski delegat kojeg HDZ BiH ne bi kontrolisao.

U Tuzlanskom kantonu, prema trenutnim rezultatima, DF u Skupštini ima dvoje zastupnika Hrvata. U pitanju su Boris Krešić i Ivana Mijatović. Ko god bi od njih dvoje prošao, to bi značilo da HDZ BiH nema kontrolu nad delegatom.

Čitaj još:   ''ULCINJSKI APOLON'' IMA ZAMJERKE NA PRIJEDLOG NOVE VLADE CRNE GORE: "Volio sam da bude više žena..."

Dakle, dva kantona, dva delegata koja ne kontroliše HDZ BiH.

U Zeničko- dobojskom kantonu izvestan je ulazak u Skupštinu najmanje četvoro Hrvata koje ne kontroliše HDZ BiH. U zbiru sa Hrvatima iz SDP-a (Marina Mujkanović, Vinka Aletović) DF- a (Snježana Pandža), SDA (Mirela Mateša– Bukva), BHI KF (Vinko Marić), probosanske stranke bi sigurno dobile delegata iz reda hrvatskog naroda, jer HDZ nema dovoljno mandata da ih preglasa.

Ukoliko bi HDZ dobio pet mandata, opet bi bilo žrebanje. No, izvesnije je da će HDZ imati četiri mesta u Skupštini ZDK. Izborom Hrvata iz ZDK probosanske stranke bi se popele na tri sigurna Hrvata u Domu naroda FBiH.

U Skupštinu Kantona Sarajevo, za sada, ulaze Damir Marjanović (ZNG), Danijela Kristić (NiP), Marijela Hašimbegović (DF) i Davor Čičić (SDP). Ko god od navedenih prođe u Dom naroda FBiH, bio bi to četvrti delegat u Klubu Hrvata kojeg ne kontroliše HDZ BiH- U Kantonu 10 pojednična stranka je Hrvatski nacionalni Pomak (HNP).

Taj kanton daje dva Hrvata, tako da će bivši HDZ- ovci koji su se pobunili protiv Dragana Čovića i Borjane Krišto sigurno imali jednog delegata u Klubu Hrvata Doma naroda FBiH. Njegovim izborom, broj Hrvata u Klubu Hrvata Doma naroda FBiH koje ne kontroliša HDZ BiH bi se popeo na pet.

U Skupštinu Bosansko-podrinjskog kantona ulazi Bosanska-narodna stranka BNS čiji je osnivač državljanin Hrvatske Edim Fejzić. Zastupnica u Skupštini BPK će biti Berina Fejzić koja se, takođe, izjašnjava kao Hrvatica. S obzirom da je jedina takva u Skupštini BPK, izvesno je da će i ona ući u Dom naroda FBiH. Dakle, već imamo šest Hrvata u Klubu Hrvata Doma naroda FBiH koje ne kontroliše HDZ BiH.

Kada je u pitanju Srednjobosanski kanton, HDZ je sada na osam mandata u Skupštini. HDZ 1990 ima jedan mandat. DF ima dva i u Skupštinu ulazi Hrvatica Željka Matković.

SDP je na rubu petog mandata, što znači da bi u Skupštinu mogla ući Anita Markanović. SBK u Dom naroda FBiH daje tri delegata iz reda hrvatskog naroda. S obzirom na to da HDZ BiH ima osam zastupnika, DF i SDP bi mogli, u saradnji sa HDZ 1990 izabrati zastupnika te stranke za delegata u Klubu Hrvata Doma naroda FBiH.

Čitaj još:   USRED DANA NAPALI ŽENU: Žestoko im uzvratila, kamere sve snimile... (foto i video)

SMIT JE ČEKAO NAJKOBNIJI TRENUTAK, OVO JE UDOVOLJAVANJE HDZ- U I ZAGREBU…

Tako bi se broj delegata u Klubu Hrvata koje ne kontroliše Dragan Čović popeo na sedam.

U tom slučaju, predsednik Federacije BiH bi mogao biti iz livanjskog Pomaka kojeg su osnovali bivši HDZ-ovci, nezadovoljni politikom Dragana Čovića i Borjane Krišto.

Nakon što je Kristijan Šmit podigao broj delegata na 23, a 11 stavio kao preduslov za izbor Predsednika Federacije BiH, priča o formiranju vlasti bez HDZ- a BiH i Dragana Čovića više nije realna.

BONUS VIDEO: Šmit u izbornoj noći nametnuo izmjene Izbornog zakona

izvor Danas.rs

Dnevni horoskop za 5. decembar 2022. godine

Pročitajte najdetaljniji dnevni horoskop koga vam svakodnevno pripremaju najpoznatiji astrolozi Read more