IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ŠOK PRESEDAN POKAZUJE KAKO JE MUP SUSPENDOVAO USTAV CG: ”Zabranjena promjena prebivališta dok ne smisle šta da rade…”

Dopisom Ministarstva unutrašnjih poslova, koji posjeduje portal Standard, u kojem je privremenim suspendovanjem ili ograničavanjem prava na promjenu prebivališta, istovremeno je suspendovan i Ustav Crne Gore.

Naime, u dopisu Direktorata za upravne poslove, državljanstvo i strance od 29. septembra 2022. godine, zavedenog pod hitno i sa naslovom ”Promjena prebivališta” obavijestilo područne jedinice gradova gdje se održavaju lokalni izbori 23. oktobra da ”odlože postupanje po prijavama promjene prebivališta dok Ministarstvo ne preduzme potrebne radnje”.

U dokumentu su navedeni razlozi odlaganja primjene slobodne promjene prebivališta čime je prekršen Ustav CG, i to član 29, koji kaže da se “jemči pravo na slobodu kretanja i nastanjivanja, kao i pravo napuštanja Crne Gore”.

U istom članu jasno se ukazuje na to kada to pravo može biti suspendovano, odnosbno ograničneno i to “ako je potrebno za vođenje krivičnog postupka, sprječavanja širenja zaraznih bolesti ili iz razloga bezbjednosti Crne Gore”.

Nijedan od ovih slučajeva koje predviđa Ustav za ograničavanje prava slobode kretanja nije na snazi, niti je ispunjen, već se to radi kako bi Ministrarstvo našlo mehanizam da zaustavi nešto za šta postoji samo sumnja, a to je da se prebivališta mijenjaju kako bi se zloupotrijebilo biračko pravo.

Čitaj još:   Šesta epizoda lokalnih izbora u Šavniku: Glasanje već prekinuto? (video)

Ustavom CG je zagarantovana sloboda kretanja i nastanjivanja i niko ne smije onemogućiti državljaninu CG da ostvari svoje Ustavom zagarantovano pravo glasa.

U dopisu Direktorata za upravne poslove, državljanstvo i strance stoji:

“Nakon izvršenog uvida u registar prebivališta, kao i u birački spisak, čije vođenje je nadležnost ovog Ministarstva uvećan je uvećan broj promjena prebivališta u pojedinim opštinama u kojima su raspisani izbori, čije održavanje je zakazano za 23. oktobar 2022. godine.

Imajući u vidu, da prijavom promjene prebivališta, shodno Ustavu Crne Gore, Zakona o izboru odbornika i poslanika, kao i Zakona o biračkom spisku, birači stiču biračko pravo u navedenim opštinama na predstojećim izborima, a usljed uočenog povećanja broja prijava promjene prebivališta, ovo Ministarstvo će vršiti pojačanu kontrolu u cilju sprečavanja izbornih zloupotreba.

S tim u vezi, a kako bi onemogućili eventualne zloupotrebe, neophodno je da odložite postupanje po prijavama promjene prebiva

izvor: http://standard.me