IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Osmani: Dok se SRBIJA približava RUSIJI mi tražimo članstvo u NATO…

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani zatražila je podršku drugih zemalja za članstvo u NATO, jer kako je rekla, dok je Kosovo veoma jasno u svojim ciljevima i traži prijem u Alijansu, dotle je Srbija sve bliža Rusiji.

“Srbija je bila u zajedničkim projektima sa NATO sve dok nije odbila članstvo. Njeno približavanje Rusiji dovoljno govori. Još nismo dip Partnerstva za mir…

Kosovo je jasno u svojoj namjeri da postane članica i da doprinese u tom pravcu, iz tog razloga je veoma važno da svaka članica NATO podrži članstvo Kosova u Partnerstvu za mir”, rekla je Osmani na otvaranju seminara Parlamentarne skupštine NATO koji je održan u Prištini.

Optužila je Evropsku uniju da krši sopstvena pravila kada se radi o liberalizaciji viznog režima za Kosovo i da se nikada u istoriji EU nije desilo da kada Evropska komisija preporučuje liberalizaciju Savjet Evrope tu preporuku ne poštuje, kakav je slučaj sa Kosovom koje je imalo i ispunilo duplo više kriterijuma da dobije pozitivnu ocjenu Evropske komisije.

Ona je dodala da je sada Kosovo optimista da će doći do liberalizacije, ali je i oprezno jer se i ranije govorilo da su stvari urađene, a nije bilo tako.

Čitaj još:   UŽAS I SKANDAL: Danski rasisti iz grupe Stram Kursa zapalili Kur'an u Stokholma ... (foto i video)

Dodala je da će bezbjednost i mir na Zapadnom Balkanu biti krhki ako ovaj region ostane van važnih odluka koje će biti donijete narednih dana.

Podvukla je da prisustvo misije Kfora na Kosovu neophodno i biće i dalje dobrodošlo, „bar dok Kosovo ne postane članica NATO-a“.

“Evroatlantske integracije Zapadnog Balkana: produženi izazovi, nove realnosti i buduće perspektive” tema je trodnevnog „Rouz-Rot“ seminara Parlamentarne skupštine NATO koji je u toku u Prištini.

Na 102. „Rouz-Rot“ seminaru Parlamentarne skupštine NATO učestvuje oko 100 učesnika, uključujući poslanike iz zemalja članica NATO i zemalja partnera.

Učesnici skupa razgovaraju o izazovima i budućoj perspektivi Zapadnog Balkana u promjenljivom evropskom bezbjednosnom okruženju, podršci NATO miru i stabilnosti u regionu, reformi upravljanja sektora bezbjednosti i parlamentarnom nadzoru bezbjednosnih institucija na Kosovu.

Seminar je organizovan u saradnji sa Skupštinom Kosova, uz podršku Vlade Švajcarske i Ženevskog centara za upravljanje sektorom bezbjednosti, u saradnji sa Komisijom za odbranu i bezbjednost

Čitaj još:   KOSOVO, preuzelo prvo mjesto u grupi, Češka doživjela nokaut pred dolazak u Podgoricu... (foto)

Izvor: Beta

PODGORICA Slanje vojnika na KOSOVO nije neprijateljski čin…

SVAKAKO DA Uoči Samita Zapadnog Balkana u Londonu, koji se Read more

Srbin nađen obješen o orah na Kosovu…

RTK na srpskom jeziku prenosi da je šef istražne jedinice Read more

KOSOVO: Kolone vojnih vozila Kfora na sjeveru…

Kako javljaju mediji sa sjevera Kosova, u koloni je bilo Read more