IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BRISEL- Novi ”šamar” Vučićevoj vlasti: Odnosi sa Hrvatskom zategnuti, sa Crnom Gorom izazovni… (foto, video)

Izvještaj iz BRISELA odaslat za BEOGRAD otkriva koliko je Srbija daleko od EU…

BEOGRAD: Svijet, Crna Hronika, vijesti, utorak, 11- X- 11: 54… BRISEL- Novi ”šamar” Vučićevoj vlasti: Odnosi sa Hrvatskom zategnuti, sa Crnom Gorom izazovni… (foto, video)

Stopa usklađenosti Srbije sa evropskom zajedničkom spoljnom politikom je “značajno smanjena” i od 64 odsto kolika je bila 2020. sada je pala na 45 odsto, navodi se u godišnjem izvještaju Evropske komisije o Srbiji.

U nacrtu izvještaja koji će biti objavljen sjutra, a u koji je Radio Slobodna Evropa (RSE) imao uvid, podvlači se da se Srbija nije uskladila sa sankcijama Rusiji, koje je Evropska unija (EU) uvela Moskvi kao odgovor na agresiju u Ukrajini.

„Niz akcija i izjava Srbije je bio u suprotnosti sa spoljnopolitičkim stavom EU.

Čitaj još:   ŽELJKO Vukmirović: DRITAN Abazović- navijač za posmatranje... (foto, video)

Od Srbije se očekuje da kao prioritet ispuni obaveze i progresivno se uskladi sa restriktivnim mjerama EU u skladu sa pregovaračkim okvirom Srbije“, podvlači se u dokumentu.

Što se tiče regionalne saradnje, u izvještaju o Srbiji se ocjenjuje da je zemlja ostala posvećena unaprjeđenju bilateralnih odnosa.

Odnosi sa Hrvatskom zategnuti, sa Crnom Gorom izazovni

Međutim, spominje se da su odnosi s Hrvatskom „sve više zategnuti uz povremene političke sukobe“, dok se odnosi sa Crnom Gorom ocjenjuju kao ”izazovni”.

Poruke nakon sastanka Vučića i Stoltenberga u Briselu

izvor agencije

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more