IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

UŽASI Surovog generala i još mračnijeg predsjednika: Čovjek odgovoran za žestoke napade na više gradova i centar Kijeva… (foto, video)

Rusija je izvela neočekivani napad na gradove koji se nalaze daleko od linija fronta. Ukupno je ispaljeno više od 80 raketa i 12 dronova kamikaza, sa tim što su protiv vazdušne snage oborile više od 40 projektila i 9 dronova…

KIYEV: Svijet, Crna Hronika, vijesti, utorak, 11- X- 10: 54… UŽASI Surovog generala i još mračnijeg predsjednika: Čovjek odgovoran za žestoke napade na više gradova i centar Kijeva… (foto, video


Samo dva dana nakon što je Moskva imenovala Sergeja Surovikina na poziciju komandanta “specijalne operacije u Ukrajini”, Rusija je izvela najbrutalniji napad na ovu zemlju od početka rata.

Iako postoji teorija da je ovaj “sinhronizovani udar” na gradove širom Ukrajine odgovor ruskog predsjednika Vladimira Putina na eksploziju na Kriskom mostu, vjerovatnije je da je ovo zapravo početak novog, nemilosrdijeg načina ratovanja, do kojeg je dovelo unaprijeđenje “radikalnih kadrova”, poput Surovikina.

Naime, Rusija je juče ujutro izvela neočekivani napad na gradove koji se nalaze daleko od linija fronta. Ukupno je ispaljeno više od 80 raketa i 12 dronova kamikaza, sa tim što su protivvazdušne snage oborile više od 40 projektila i 9 dronova.

U napadu je poginulo najmanje 10 osoba, dok ih je više od 60 ranjeno.

Iako stradanje civila nije rijetkost u ovom ratu, ovakav napad predstavlja zaokret jer je napad počeo od Kijeva, grada koji mjesecima nije meta ruskih trupa. Takođe, eksplozije su počele u 8: 30 ujutru, u trenutku kada je većina građana obavljala svakodnevne aktivnosti, čega su neminovno morali da budu svjesni ruski komandanti, kao i Surovikin, za kog se sumnja da stoji iza ovog napada.

Sumnje pojačava i izjava koju je dao par sati nakon granatiranja.

„Jutro ruskim neprijatelja ne počinje kafom“, rekao je Surovikin.

Čitaj još:   VIC DANA Šetaju crnogorac i talijanka u Budvu...

Ali, ovaj brutalni napad na glavni grad Ukrajine, nije bio dovoljan, i bombe su počele da padaju i u ostale gradove širom zemlje. Granatirani su– Zaporožje, Žitomir, Harkov, Dnjepar , Ternopil, Odesa, ali i Lavov grad koji se nalazi u blizini Poljske gradine, što sugeriše da bi ruska vojska od sada mogla da vrišti i ovakav pritisak na zemlje članice Evropske unije i NATO-a.

Da li je ovo između redova već najavljeno?

Ono što će ostati nerazjašnjeno jeste pitanje da li je ovaj napad mogao da se spriječi. Naime, Putin je nedjeljama unazad suočen sa strašnim pritiskom i zahtjevima iz vrha Kremlja, koji su željeli da zaoštri vojnu strategiju, usljed sve većih gubitaka do kojih je dovela oštra ukrajinska kontraofanziva.

Prvo je Kreljm „drmalo“ to što je sve veći broj ljudi bliskih Putinu počeo otvoreno da kritikuje strategiju ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua. Zatim su glas digla i „dvojica najjačih Putinovih poltrona“ – vođe grupe Vagner Jevgenij Prigožin i lider Čečena Ramazan Kadirov.

Putin nije imao kud

Tada Putin nije imao kuda, nego da nešto preduzme. Procijenio je da ovo može da riješi jedan od najkorumpiranijih i najbrutalnijih kadrova–  Sergej Surovikin.

Do unapređenja Surovikin je bio komandant Vazdušno-kosmičkih snaga (VKS) Ruske Federacije. Njemu teren u Ukrajini nije nepoznat jer je do sada vodio snage „Juga“ u Ukrajini.

Svojevremeno je bio i zapovjednik ruskih operacija u Siriji.

Proveo je i sedam mjeseci u pritvoru nakon državnog udara i protesta protiv Mihaila Gorbačova 1991. godine kada su tri demonstranta umrla jer se Surovikin prošao kolima preko njih.

BONUS VIDEO: Генерал геноциду: хто такий генерал Суровікін

Bio je na strani „tvrdolinijaša“ unutar Komunističke partije Sovjetskog Saveza (KPSS) koji su se protivili programu Gorbačovljevih reformi. Zatim je 1995. godine osuđen za krađu i prodaju službenog pištolja, iako je optužba kasnije poništena.

Čitaj još:   Vic dana Plavuša u miniću...

Prije deset godina, 2012. godine dobio je zadatak da uspostavi novu vojnu policiju (do tada u Rusiji nije postojala takva služba).

Ima borbeno iskustvo u sukobima 1990-ih u Tadžikistanu i Čečeniji, kao i u Siriji, gdje je Moskva intervenisala 2015. na strani režima Bašara al-Asada.

Nešto kasnije, 2017. postavljen je na čelo ruske Grupe snaga u Siriji. Za ovu operaciju je odlikovan ordenom Heroja Rusije.

Inače, prema mišljenju šefa moskovske kancelarije FT- a je notorno je korumpiran i brutalan general čak i prema standardima ruske vojske.

izvor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more