IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Zbog sumnje da je počinila zloupotrebu službenog položaja- SDT-u krivična prijava protiv VESNE Bratić

Advokat Mihailo Volkov podnio je juče Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) krivičnu prijavu protiv bivše ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić zbog sumnje da je počinila krivično djelo zlupotreba službenog položaja.

Volkov je pravni zastupnik čak 107, od ukupno 240 direktora koje je Bratić smijenila prošle godine u sječi rukovodilaca vaspitno-obrazovnih ustanova u Crnoj Gori.

On je Pobjedi kazao da mu je kao pravniku bilo jasno da ta rješenja ne mogu ostati na snazi i da u takvom djelovanju ministarke ima elemenata krivične odgovornosti.

Na pitanje zbog čega sa ovom krivičnom prijavom nije istupio ranije, Volkov odgovara da je razlog jednostavan – da ne bi bila preuranjena, te da su sada dobijene presude Višeg suda ključne. Kazao je da nije kasno ako će SDT da radi odgovorno.

”U što zaista ne sumnjam jer ja vjerujem u institucije sistema”, kazao je Volkov.

Građanska obaveza

On je ocijenio da iz za sada preko 50 presuda osnovnih sudova u Crnoj Gori, te dvije donijete od strane Višeg suda u Podgorici, u postupku po žalbama zaštitnika imovinsko-pravnih interesa, nedvosmisleno je utvrđeno da je Bratić nezakonito postupala prilikom razrješenja direktora.

”Ja sam nakon dvije odluke Višeg suda i ne čekajući da dobijem ostale, procijenio da je moja obaveza da podnesem krivičnu prijavu. I napisao sam da je podnosim kao građanin, kao neko ko je zainteresovan za društvo u kojem živi, u kojem se njegova djeca podižu, a ujedno i kao punomoćnik tih ljudi”, kazao je Volkov.

Neki nijesu dočekali

On je istakao da je tokom komunikacije sa razriješenim direktorima razumio težinu problema u kojima su se našli. Neki od njih su raspoređeni na niža radna mjesta, a nekima je prestao radni odnos.

”Sve to vrijeme nemaju nikakvih primanja. Imamo i lica koja su preminula u toku sudskog postupka i nijesu dočekala da se skine ljaga sa njihovog imena”, kazao je advokat Volkov.

On je rekao da neko ko je imao takav stepen vlasti kao prethodna ministarka, koja je vodila četiri resora, mora veoma odgovorno da postupa.

Čitaj još:   VESNA Bratić preuzela ulogu krivičnog suda: Neosnovana žalba resora kojim rukovodi ministarka... (foto, video)

”A ne nikako da u jednom danu ostavi bez posla 240 ljudi”, istakao je Volkov.

Prema njegovim riječima, Bratić je odlučila da svoju vlast upotrijebi na takav način.

”Zaista nijesam htio da otćutim i smatram da ne bi bilo građanski odgovorno da to ne uradim”, rekao je on.

Odgovornost

U prijavi je napisao da u Crnoj Gori mora početi da se razmišlja na drugi način i da ukoliko neko ko vrši vlast nanese štetu državi, ona mora da ustane sa zahtjevom, tužbom protiv toga lica.

Kazao je i da je pored očigledne štete koju je Bratić nanijela direktorima i budžetu Crne Gore, ona oštetila i cjelokupni sistem prosvjete, kao jednog od stubova društva.

Napisao je i da smatra da bi pored utvrđivanja krivično-pravne odgovornosti Bratić, bilo pravedno, a i za nauk razmotriti mogućnost pokretanja regresnog zahtjeva od strane države, prema kome bi ministarka bila dužna da iz svojih prihoda i imovine nadoknadi cjelokupnu štetu nastalu njenim štetnim djelovanjem.

”Možda bi trebalo da se pokaže za nauk svima da ako imamo vlast, da nas to još više obavezuje da budemo odgovorni, a ne da uradimo sječu i neke poteze koje nanose ogromnu štetu društvu” kazao je Volkov.

Nije neznanje nego umišljaj

Volkov je u prijavi naveo da smjena svih direktora u jednom danu sa istim razlogom nije mogla biti rezultat neznanja Vesne Bratić ili nepoznavanje predmetne materije jer je bila okružena saradnicima koji i te kako dobro poznaju pravnu materiju i samu predmetnu pravnu stvar.

”Pa tako i njen najbliži saradnik državni sekretar, koji je po saznanjima podnosioca krivične prijave neposredno učestvovao u realizaciji donošenja ovakvih rješenja je bivši advokat. Sve ovo govori u prilog činjenici i da je donošenje tolikog broja ovakvih rješenja, uz način kako su donijeta, rezultat direktnog umišljaja od strane prijavljene” napisao je on.

Potkrijepio je to i činjenicom da je u istom danu na potpuno identičan način razriješila ogroman broj direktora javnih ustanova.

”Pa se kao jedino logično nameće zaključak da je to ujedno bio cilj njene politike, koju je vodila kao starješina Ministarstva, a koja se ogledala u brutalnom revanšizmu i „sječi“ prema svim drektorima javnih obrazovnih ustanova u Crnoj Gori koji su bili postavljeni na te dužnosti u periodu prije njenog izbora na funkciju ministarke”, piše u krivičnoj prijavi koju je podnio advokat Volkov.

Čitaj još:   Patriotsko komitski savez: "Koprcanje" koalicije i Vlade dovešće do prije vremenih izbora... (foto)

Slučaj treba da bude prioritetan

On je kazao da očekuje da će SDT odgovorno pristupiti ovom slučaju, te da razumije i obim posla koji ima ta institucija.

Ipak, kaže Volkov, pretpostavlja da će ovaj slučaj biti prioritet jer je bio medijski propraćen, a pogotovo uzimajući u obzir činjenicu da je veliki broj ljudi obuhvaćen ovakvim djelovanjima bivše ministarke Bratić.

Na pitanje Pobjede da li je SDT mogao i ranije da postupi po službenoj dužnosti i da li je bilo neophodno da postupa po prijavi, Volkov kaže da je moglo.

”Ipak, smatram da je bilo neophodno da se dobiju ove presude Višeg suda da bi se moglo ući u fazu ispitivanja. I vaša kuća je u u više navrata ukazivala na brutalno nezakonito postupanje ministake Bratić, ali i ministarke Olivere Injac”, kazao je on.

izvor:analitika.me

Nasrnuo nožem na policiju, policajac ga upucao!!!

Nesvakidašnji incident u Hrvatskoj... Kako je objavila zagrebačka policija, danas oko Read more

DRAMA NA CETINJU: Privedena poznata pjevačica iz Srbije, JEDVA JE SMIRILI …

Sandra Valterović, poznatija kao Seksi Sandra, privedena je danas nešto Read more

DOLAZI ZAHLAĐENJE, PADAĆE ŠIROM REGIONA…

ZA  VIKEND u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a Read more

Eksplodirao parkirani AUDI, djevojku našli PORED VOZILA!!!

Nepoznata djevojka je povređena kada je u Zemunu, oko 2:30h Read more