IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BRAVO ZA ERDOGANA: Sultan “preveslao” i Putina i Zapad… (foto, video)

„Sada Evropa razmišlja kako da sebi obezbijedi energiju u predstojećoj zimi. Mi, hvala Bogu, nemamo takav problem. Štaviše, na našem posljednjem sastanku sa Putinom, dogovorili smo se o stvaranju gasnog čvorišta u Turskoj. Kako je i sam najavio, Evropa može da koristi ruski gas preko Turske“, rekao je Erdogan na sastanku svoje stranke u parlamentu…

ANKARA: Svijet, Ekonomija, vijesti, četvrtak, 20- X- 20: 24… BRAVO ZA ERDOGANA: Sultan “preveslao” i Putina i Zapad… (foto, video)

Iako se od početka rata u Ukrajini postavio kao spona između Kijeva i Moskve, i postigao do sada najbolje razultate kada je riječ o posredovanju između sve zaraćene zemlje, turski lider Recep Tayyip Erdogan nedavnim potezom učvrstio je svoju poziciju ključnog igrača kada je riječ o odnosu Istoka i Zapada.

Naime, Erdogan je pristao da njegova zemlja postane “gasno čvorište”, preko kog će ruski energenti stizati u Evropu, što znači da nedavna sabotaža Sjevernog toka neće uticati na isporuke gasa, kao i da Vladimir Putin turskom “sultanu” duguje uslugu.

Ideja o gasnom čvorištu u Turskoj rodila se još prije nekoliko mjeseci, ali je Vladimir Putin o njoj javno govorio tek nedavno, prilikom sastanka sa turskim kolegom Erdoganom.

Njih dvojica su se sreli na marginama samita u Kazahstanu, ali je iz Kremlja tada stiglo saopštenje –  nije bilo riječi o Ukrajini, ali o drugoj bitnoj temi jeste.

Riječ je o stvaranju jedne vrste centra za ruske energente u Turskoj, koji bi potom, preko već postojećeg Turskog toka, mogli da budu isporučeni do evropskih zemalja. Prema riječima Vladimira Putina, Turska se u međuvremenu pokazala kao „najpouzdaniji put“, zbog čega je Kremlj i došao na ideju da upravo toj zemlji povjeri važan zadatak.

Čitaj još:   KO JE DRITAN ABAZOVIĆ: Sarajevski đak, išibicirao Bošnjake, za sebe je govorio da je „ALBANSKI ČETNIK“... (foto)

„Turska se pokazala kao najpouzdaniji put za isporuke, čak i u Evropu. Mogli bismo da razmotrimo mogućnost stvaranja gasnog čvorišta u Turskoj za snabdijevanje drugim zemljama. Čvorište, koje bismo mogli zajedno da napravimo, bila bi i platforma ne samo za snabdijevanje, već i za određivanje cijene, jer je to veoma važno pitanje – pitanje cijena. Danas su cijene visoke, lako bismo mogli da ih regulišemo na normalnom tržišnom nivou, bez ikakvih političkih prizvuka“, rekao je tada Putin.

Nije se dugo čekalo na odgovor Turske, pa je Erdogan samo sedmicu dana kasnije naložio svom parlamentu da krene u realizaciju plana.

„Sada Evropa razmišlja kako da sebi obezbijedi energiju u predstojećoj zimi. Mi, hvala Bogu, nemamo takav problem. Štaviše, na našem posljednjem sastanku sa gospodinom Putinom, dogovorili smo se o stvaranju gasnog čvorišta u Turskoj. Kako je i sam najavio, Evropa može da koristi ruski gas preko Turske“, rekao je Erdogan na sastanku svoje stranke u parlamentu.

Iako je Putin vjerovatno dugo razmišljao o jačanju saradnje sa Turskom, udaljavajući se sve više od Evropske unije, njegovu konačnu odluku podstakla je i sabotaža gasovoda Sjeverni tok ranije ovog mjeseca.

Švedska i Danska prijavile su početkom oktobra curenje na Sjevernom toku 1 i 2. U početku nije bilo puno informacija, ali se odmah pojavila sumnja o sabotaži.

Gasovod je tada potpuno zatvoren, baltičke zemlje su najavile početak istrage, a Rusija i Amerika razmijenile optužbe. Kako je sada utvrdila istraga, najmanje 50 metara podvodnog gasovoda u Baltičkom moru, kojim se ruski gas doprema do Njemačke, uništeno je u eksploziji.

Čitaj još:   Čovićev portal traži da "Zastupniku Bundestaga" Adisu Ahmetoviću, zabrani ulazak u BiH! (foto, video)

Danska policija vjeruje da su „snažne eksplozije“ napravile četiri rupe u tom Sjevernom toku 1, kao i u Sjevernom toku 2. Nalazi danske policije potvrdili su ono što su otkrile švedske vlasti koje također istražuju oštećenja na gasovodu.

BONUS VIDEO: Türkiye to study Russia's gas pipeline proposal

(Nova.rs) 

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more