IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PODGORICA: Skupština razriješila Konjevića i Krivokapića, bez većine za sudije Ustavnog suda… (foto, video)

Crnogorski parlament razriješio je ministra odbrane Raška Konjevića i ministra vanjskih poslova Ranka Krivokapića glasovima 41 poslanika. Za izbor sudija Ustavnog suda nije bilo potrebne većine od 54 poslanika…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti. vijesti, subota, 22- X- 00: 54…PODGORICA: Skupština razriješila Konjevića i Krivokapića, bez većine za sudije Ustavnog suda… (foto, video)

Poslanici DPS- a, SD- a, SDP- a i Liberalne partije nijesu prisustvovali glasanju. 

Ranije je na predlog predsjednice Skupštine Danijele Đurović dopunjen dnevni red tačkom o o inicijativi premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića za razrješenje Konjevića i Krivokapića. Za dopunu dnevnog reda glasao je 41 poslanik.

Tok sjednice:

Abazović: Ne može se dozvoliti Đukanoviću da se vanustavno ponaša

Premijer Dritan Abazović je kazao da se ne može dozvoliti Đukanoviću da se vanustavno ponaša. 

“Mi treba novu Vladu da dobijemo što prije. Mi ne možemo da budemo više u ovom vakuumu, i podrška za takvo zakonsko rješenje postoji”, kazao je Abazović odgovarajući na pitanje Kneževića hoće li podržati Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o predsjedniku.

Gvoreći o hapšenju sveštenih lica o kojima je Knežević govorio, kazao je da će sve podatke o tome razmotriti na sjednici Savjeta za nacionalnu bezbjednost, početkom naredne sedmice. 

Dodao je da vjeruje da je “DPS na koljenima”. 

Knežević: Ko vas je kleo nije dangubio

Lider DNP-a Milan Knežević poručio je Abazoviću i njegovoj Vladi da “ko vas je kleo nije dangubio”.

“Upozoravali smo vas da ne idete sa Rankom Krivokapićem i Milom Đukanovićem”, kazao je Knežević.

On je rekao da je do cijelog “spektakla”, došlo jer je Abazović dozvolio da Konjević na čelo ANB-a postavi “agenta CIA – e Sava Kentere koji “je trebalo da vas uhapsi prije deset dana”.

Prema njegovim riječima, Konjević i Krivokapić su zajedno sa Savom Kenterom privatizovali ANB.

Knežević je kazao da je cilj Kentere, između ostalog, bio i hapšenje sveštenika SPC u manastirima, “i da na taj način dokaže teze o uticaju Srbije i Rusije”. 

Knežević je pitao Abazovića hoće li  URA glasati za Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o predsjedniku. 

Lider Prave Crne Gore Marko Milačić pozdravio je inicijativu za smjenu Krivokapića i Konjevića.

“Mi smo od prvog dana protiv koncepta Krivokapića i Konjevića. Žao mi je što ta inicijativa nije došla prije. Iako pozdravljam ovaj čin, moram da kažem da je 42. Vlada uz mnoge mane, koje uvijek idu nakon 30 godina mafije i kriminala bila mnogo bolja Vlada”, poručio je Milačić.

Dodaje da ne postoji razlog zbog kojeg ne treba da razriješe večeras Konjevića i Krivokapića.

“Vaša Vlada jedino ne može da raspusti Skupštinu. Sve ostalo može”, kazao je Milačić.

“Inicijativa o razrješenju farsična”

Poslanik Demokrata Momo Koprivica kazao je da dok su Demokrate rušile, URA je DPS vraćala na pozicije odlučivanja.

“Mislim da je ova inicijativa o smjeni Krivokapića i Konjevića ekvivalentna inicijativi za spaljivanje cigareta. I kao što je ona farsična, tako je i ova. Krivokapić i Konjević su političari sa kojima je srušena izborna volja od 30. avgusta. Sa njima je razriješen predsjednik Parlamenta Aleksa Bečić, i 42. Vlada Zdravka Krivokapića. To su političari kojima je pobjegao Radoje Zvicer i Ljubo Milović”, kazao je Koprivica.

On se pita, da li je moguće da je neko ko je bio za smjenu režima DPS-a mislio da sa “ovim ljudima može da sprovede reforme”.

Poslanik DF- a Predrag Bulatović je poručio Abazoviću da je on bio na čelu Vlade koja je ponizila izbornu pobjedu, i podsjetio na riječi Dragana Ivanovića (SNP) da je SDP u Vladu ušao pod pritiskom EU.

“Ja ću noćas sa zadovoljstvom da glasam za smjenu Konjevića i Krivokapića, koji nikada nijesu ni trebali da budu dio Vlade”, kazao je Bulatović.

Dodao je da je Vlada sa Abazovićem na čeku potegla niz neustavnh poteza uključujući izglasavanje o Zeti kao samostalnoj opštini, odlaganju izbora itd.

Dodaje da je prije ovih tački trebao da bude izglasan Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o predsjedniku.

Abazović: Uslijed lošeg izbornog rezultata, OIK u kojima DPS ima većinu neće priznati rezultate

Premijer Abazović je kazao da je obaveza Vlade bila da poveća pozornosto potencijalnim nestabilnostima nakon lokalnih izbora u nedjelju.

“Prema operativnom operacijama, uslijed lošeg izbornog rezultata, Opštinske izborne komisije u kojima DPS ima većinu neće priznati rezultate. Tu će morati da reaguje država”, kazao je Abazović. 

Dodao je da je ponosan što je on potpisao Temeljnni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom.  

Miloš Konatar iz URE kazao je da “svjedočimo praznim klupama kada imamo jedan od najvažnijih zadataka na evropskom putu”. 

“Nemoguće da neko kaže ne valja nijedan od ova četiri kandidata za Ustavni sud. To što je Vlada izgubila mandat ne znači da su premijer i ministri razriješeni. Večerašnjim glasanjem šaljemo jasnu poruku – da je moć u parlamentu, onamo gdje treba da bude”, kazao je Konatar. 

Branko Radulović, u ime kluba PzP-a, kazao je da je inicijativa za razrješenje u saglasju sa pravnom logikom. 

“Krivokapiću zamjeram što potencira anti prema određenoj grupi ljudi, svaka dlaka mi se diže. Vlada mora da funkcioniše jedinstveno, ostavimo se više pljuvanja. Pljuješ na sebe ako pljuješ na premijera. Biti u Vladi a tako blatiti premijera, pa onda blatiš sebe”, kazao je on. 

Suljo Mustafić kazao je da je inicijativa o razrješenju politički nekorektna i ustavno sporna. 

“Ne možete podnositi inicijative za razrješenje ministara koji su već razriješeni. Vlada bez ministara Konjevića i Krivokapića nije Vlada za koju ste dobili povjerenje. Nijesam njihov advokat, ali ne možete ljudima koju su ovu državu obnavljali i uveli u NATO, koji su doprinijeli da CG bude lider u EU integracijama da im spočitavate da vode neodgovornu politiku”, kazao je Mustafić. 

Lekić: Jasno da Vlada može da pokrene inicijativu za razrješenje ministara

Miodrag Lekić obratio se u ime poslaničkog kluba “Demokrate – Demos, Mir je naša nacija”, i kazao da je jasno da Vlada može da pokrene inicijativu za razrješenje ministara, te da će je podržati.

“Podržavam što je rečeno da moramo održati instituciju Skupštine, sa jasnim odnosom manjine i većine. Inicijativa predsjednika države o skraćenju mandata Skupštine neće proći, niti Đukanović ima takve nadležnosti. Pokušaje uzurpacije nećemo dozvoliti”, kazao je Lekić.

On je poručio da “ako je tačno da ministar vanjskih poslova šalje mreži diplomata njegovu verziju o situaciji u Crnoj Gori, tu moramo imati neki ishod. Ili da premijer i ostali napuste Vladu pa da je ova dva ministra vode, ili da se smijene”. 

Naveo je da je očekivao da će Konjević i Krivokapić sami napustiti Vladu nakon potpisivanja Temeljnog ugovora. 

Ivanović: Glasaćemo za razrješenje ministara

Dragan Ivanović (SNP) ponovio je da je na  u Crnoj Gori na djelu velika opstrukcija od strane DPS-a.

“Ta opstrukcija je toliko vidna  i pristutna. što se vidi i večeras ovdje. Konjević i Krivokapić međunarodnoj zajednici šanju poruke da Crna Gora ne ide ka Evropskoj uniji. Mi smo bili izričiti da u 43. Vladu ne uđu kadrovi SDP-a i SD-a, ali pritisak međunarone zajednice bio je velik”, kazao je Ivanović.

Dodao je da će klub SNP-a glasati za razrješenje dvojice ministara. 

Mandić: Večeras prisustvujemo vraćanju izborne volje

Jedan od lidera DF-a Anadrija Mandič kazao je da “mi večeras prisustvujemo vraćanju narodne volje, tako što ćemo one koji su zalutali u Vladu, uz, moram reći,  pomoć mandatara Abazovića, smijeniti”.

Prema njegovim riječima, Abazović i Joković su nakon saradnje sa DPS-om u poslednjem trenutku uspjeli da se izvuku. Mandić je čestitao Abazoviću na hrabrosti da se “izvuče iz zagrljaja DPS-a”.  

“Dobro je što smo resetovali odnose, i kroz korektni politički sporazum koji smo potpisali u septembru, i da ćemo formirati Vladu koja će oslikavati narodnu volju od 30. avgusta”, kazao je, između ostalog Mandić. 

Tražio je od Abazovića da pojasni šta je mislio kada je govorio o potencijalnoj destabilizaciji u nedelju. 

Abazović: Da je postignut dogovor o novoj vladi, predlog za razrješenje ne bi imao smisla

Predsjednik Vlade Dritan Abazović uputio je apel da se izaberu članovi Ustavnog suda Crne Gore. 

“Makar jednog člana da izaberemo da bi odblokirali institucije”, kazao je Abazović. 

Kada je riječ o odluci o razrješenju članova vlade moram reći nekoliko stvari. 

“Tačnio je da je 19. avgusta izglasano nepovjerenje Vladi, člime je Vladi prestao mandat. Ali do izbora nove, mi obavnjamo sve svoje funkcije. Da smo u međuvremenu izabrali nivu vladu, ova inicijativa bi imala mnogo manji smisao. Zbog poteza predsjednika Đukanovića, mi smo došli u situaciju da predložimo razrješenje”, kazao je Abazović. 

On je poručio da Ustav ne prepoznaje institut tehničke Vlade. 

“Navijam da se izabere nova Vlada, i da sve institucije rade u punom kapacitetu”, poručio je Abazović. 

Poručio je da Konjević i Krivokapić nemaju pravo da zloupotrebljavaju svoje pozicije. 

“Ako neko misli da spoljnu politiku CG treba da prilagodi odbraniĐukanovića, obasipanjem međunarodne zajednice netačnim informacijama, smatram da je to potpuno neprimjereno. Ministar odbrane nije preduzimao ono što se od njega očekivalo”, kazao je Abazović.

“Ako neko misli da spoljnu politiku CG treba da prilagodi odbraniĐukanovića, obasipanjem međunarodne zajednice netačnim informacijama, smatram da je to potpuno neprimjereno. Ministar odbrane nije preduzimao ono što se od njega očekivalo”, kazao je Abazović.

Kazao je da je namjera da se ne izabere nijedan član Ustavnog suda, kako bi se došlo u izborni vakuum. 

“Pozivam sve da budemo mudri i staloženi, i da kažem da svaka namjera destabilizacije države od strane struktura koju predlažem za razrješenje neće biti omogućena”, kazao je Abazović i pozvao građane da se slobodno izjasne na lokalnim izborima.

“Dajte Slaveni više se dogovorite”

Genci Nimanbegu pita se da li su poslanici dostojni funkcije koju su dobili od grođana, te da je ovo najgore vrijeme za izbor sudija Ustavnog suda. 

Čitaj još:   RAŠKO Konjević: DRITAN na sastanku o Otvorenom Balkanu ne smije preuzeti bilo kakve obaveze u ime države...

“I ovo noćas će propasti, jer nemamo dvije trećine. Moje lično uporno zalaganje, već godinama me treja da koristim jednu rečenicu. Dajte Slaveni više se dogovorite. Vašim činjenjem i nečinjenjem činite loše. Gubimo godine”, kazao je Nimanbegu.  

Lekić: Pokušaj spašavanja Mila Đukanovića

Miodrag Lekić kazao je da će glasati za članove Ustavnog suda, a da je po srijedi proziran pokušaj DPS-a da sačuva predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

“Ja vidim da se radi o operaciji spašavanja Mila Đukanovića. Operacija je da nema Ustavnog suda. On je Ustav kršio u nekim izmišljenim pravilima, i ovo što se radi veoma je prozirno. Cilj je i postizanje haosa, i veoma je providna operacija koja se ovdje odvija. Nećemo pristati na to, pružićemo otpor”, kazao je Lekić i dodao da je cilj sticanje utiska da jedino funkcioniše institucija predsjednika države.

I Lekić je pozvao kolege koje su napustile sjednicu da dođu i da se izabere makar jedan član Ustavnog suda. 

Mustafić: Među kandidatima nema pripadnika manjinskih naroda

Suljo Mustafić ispred kluba Bošnjačke stranke kazao je da jesu važne EU integracije ali je važniji multientički sklad u Crnoj Gori.

“U zakonu o Ustavnom sudu piše da predlagači vode računa o srazmjernoj zastupljenosti pripadnika manjinskih naroda. Nijedan od pripadnika manjinskih naroda uprkos impresivnim biografijama nijesu zavrijedili pažnju i dobili prohodnost na Ustavnom odboiru”, kazao je on i kazao da je ova Vlada nastavila “etničko čišćenje” kadrova iz redova manjinskih naroda.

Kazao je da je činjenica da među kandidatima za sudije nema pripadnika manjinskih naroda “udar u temelje Crne Gore”. 

“Mi ćemo se zalagati da budemo pobornik daljnjeg dijaloga o ovim pitanjima”, poručio je Mustafić. 

Radulović: Nema boljitka dok ne budemo reformatori

Poslanik DF-a Branko Radulović kazao je da smo taoci hobotnice koja je stvorena prije 30 godina.

“Istina je da mi za dvije godune nijesmo bili mudri i složni da demontiramo hobornicu. Ustavni sud, dok ne naravimo reforme, nikad se neće izabrati sa 54 poslanika. Zato što je stvorena partitokratska interesna ljuštura, čiji je jedini cilj da sačuvaju svoj interes”, kazao je Radulović.

Poručio je da neće doći do promjena u zemlji dok “mi iz avgusta 2020. ne postanemo reformatori, a ostali ne prođu kroz čistilište”. 

Jelušić: Ako ne izaberemo članove Ustavnog suda CG nije za Evropsku uniju

Poslanica URE Božena Jelušić kazala je da je Crna Gora od 2016. godine zaglavljena na broju 41. 

“Večeras imamo mogućnost da odblokiramo Ustavni sud. Može se desiti da ne izaberemo nijednog člana Ustavnog suda. To je strašna poruka. To je poruka da ova zemlja nije za EU. Tu je odgovornost na obje strane političkog spektra. Ovim odnosom smo kazali ko je zaista u ovom parlamentu da se odblokira sudska grana vlasti, i da se ispuni zahtjev Evropske unije”, kazala je Jelušić.

Jelušić je kazala da očekuje od Kluba DPS-a da se iabere makar jedan član Ustavnog suda. 

“Inače zaslužujemo da sve nas iz Parlamenta narod metlom pomete”, kazala je Jelušić. 

Poručila je da će poslanici URE glasati za sva četiri predložena člana za sudije Ustavnog suda. 

“Apelujem na kolege iz DPS-a  i ostalih partija da pomognu”, kazala je Jelušić.

Martinović: Cilj izazivanje pravnog haosa

Poslanik Demokratske Crne Gore Vladimir Martinović kazao je da je  taj politički subjekt u svim prilikama davao puni doprinos da se odblokira Ustavni sud.

“Ako ko ima potpuno pravo da govori o ovoj temi onda su to Demokrate, jer je DCG prilikom i prvog kruga glasanja na Ustavnom odboru dala puni doprinos da se odblokira jedna od najvažnijih institucija. Mi smo u svim situacijama dali puni doprinos”, kazao je Martinović.

Dodao je da njihovi politički oponenti napuštanjem sjednice imaju intenciju da izazovu pravni haos u zemlji.  

“Njima to odgovara zbog poraza koji ih očekuje na lokalnim izborima”, kazao je Martinović i dodao da se DPS najbolje snalazi u haosu. 

“Plašim se da su neki već unaprijed planirali da ovu instituciju blokiraju, da bi nakon poraza u nedjelju izazvali pravni haos”, poručio je Martinović. 

On je dodao da su neki politički subjekti samo deklarativno orjentisani ka Evropskoj uniji. 

“A kada treba da se to dokaže na djelu, evo vidimo, njih večeras ovdje nema”, kazao je Martinović.

Ivanović: DPS vrši opstrukcije da bi se vlast pokazala kao nesposobna

Šef Poslaničkom kluba SNP-a Dragan Ivanović kazao je da se čini da su izabrani četvoro najboljih sa konkursa za sudije Ustavnog suda.

“Njihova radna i životna biografija je do te mjere kvalitetno da mi se čini da niko ne može prigovoriti nekom od njih”.  naveo je Ivanović.

Dodao je da DPS vrši opstrukcije da bi se vlast pokazala kao nesposobna. 

“Već dugi period radi se opstrukcija kako bi se Vlada i ostali pokazale kao nesposobne. Ta velikao pasnost da bi Ustavni sud u punom kapacitetu mogao da dovede u puitanju odluke predsjednika države, i Ustavni sud koji bi u ovom momentu mogao da odluči da li je Đukanović u više navrata prekršio Ustav. Kandidati su zadovoljili formu da se večeras glasa ovdje”, poručio je Ivanović.

Knežević: DPS i Đukanović nespremni za reforme u pravosuđu

Poslanik DF- a Milan Knežević kazao je da je po srijedi jedna od najapstraktnijih scena svih parlamenata.

“U ovom trenutku ne možemo utvrditi da li više kriminalaca imamo u crnogorskom pravosuđu ili u Spužu. Postaje izvjesno da će nam trebati da prije sagradimo nove zatvorske kapacitete nego vrtiće i bolnice. Dok se u DPS-u pozivaju na Evropu i Brisel i optužuju DF da sve vrije opstruira reforme u pravosuđu, želim da prenesem poruku da su poslanici DPS-a i sateliti napustili zasijedanje i ovo je vjerovatno jedna od najapstraktnijih scena svih parlamenata, da aktuelna većina blokira Parlament i ne želi da odblokira pravosuđe”, kazao je Knežević.

Dodao je da jedino DPS i Milo Đukanović nijesu spremni za reforme u pravosuđu, jer će te promjene i “Đukanovića i veliki broj funkcionera šalje pred Tužilaštvo”.

On se obratio i šefici Delegacije EU u crnoj Gori Oani Kristini Popi.

“Vidite li, gospođo Popa da je DF prava Evropa. Iza ovog poteza DPS-a stoji ozbiljan ruski maligni uticaj, sa naglašenim velikosrpskim narativom”, poručio je Knežević.

Pozvao je poslanike DPS-a da se vrate u parlament i da glasaju za makar jednog sudiju Ustavnog suda. 

“Ono što smo čuli od Živkovića danas veoma je opasno za ustavni poredak”, kazao je Knežević. 

 Kordić: Obimne profesionalne biografije kandidata

Predsjednica Ustavnog odbora Simonida Kordić podsjetila je da je Ustavni odbor predložio da se za sudije Ustavnog suda izaberu Snežana Armenko, Ilija Vukčević, Jadranka Novaković i Jelena Ružičić.

“Oni imaju obimne profesionalne biografije”, kazala je Kordić.

Suljo Mustafić, poslanik Bošnjačke stranke kazao je da je na današnjoj sjednici prekršen Ustav Crne Gore. 

 “Mi nećemo glasati za ovakav predlog”, kazao je on.

Genci Nimanbegu apelovao je na sve političke subjekte da pokrenu dijalog o rješavanju gorućih pitanja. 

“Akt o kojem bi trebali glasati nema legitimitet. Stoga ja ne želim da glasam o takvom aktu, i ako bude 41 glas za, ja ću biti protiv. Kvorum neću dati. To je jasan moj odnos o Ustavu, i zakonitosti. To je moje izjašnjenje”,  kazao je on. 

Bečić: Ovo prerasta u tragikomediju

Aleksa Bečić (Demokratska Crna Gora) kazao je da danas svjedoče “tragikomičnom rijalitiju”.

“Bio je dogovor da se kratko okupimo i glasamo za sudije Ustavnog suda. Izvinjavam se građanima na svemu čemu su svjedočili danas i pozivam da se vratimo međusobno poštovanje. Ovo prerasta u tragikomediju”, ocijenio je predsjednik Demokrata i dodao da je sve preraslo u tragikomediju kada je prekršena volja građana sa izbora 20. avgusta 2020. godine, izglasavanje Zetskih zakona, itd…

Danas se, kako je naveo, sukobavljaju grupacije koje su se ujedinile i organizovale kada je njega trebalo smijeniti sa mjesta predsjednika Skuptine, izglasale Vladu Abazovića, povjerenje predsjednici Skupštine…

Istakao je da Demokrate nemaju dileme:

“Glasali smo protiv svega što je suprotno 30. avgustu. Tako ćemo glasati i o Konjeviću, Krivokapiću…”, kazao je Bečić i pozvao građane da masovno glasaju u nedjelju.

Predrag Bulatović (DF) kazao je da Đurović trenutno ima najveći legitimitet u državi.

“Konjević i Krivokapić nijesu ni trebali da budu u Vladi. Nemam problem da to uđe u dnevni red i da glasam, ali sam zabrinut da li je to u skladu sa Ustavom. Priča o politici i programu Vlade – koja politika, koji program…? Oni nemaju većinu. Zašto ću podržati Vaš prijedlog? Jer Raško i Ranko ne treba da budu u Vladi”, naveo je on. 

Što se pravnog dijela tiče, Bulatović se, kako je rekao, oslanja na ono što kaže predsjednica Skupštine. 

Poslanik DF-a je ponovio da nema ništa protiv da glasa za smjenu Krivokapića i Konjevića, ukoliko to Đurović stavi na dnevni red.

“Jedva čekam da usvojimo zakon o predsjedniku, tu će se vidjeti ko je iskren, ko nije”, poručio je on.

Đurović je odgovorila Bulatoviću:

“Kao neko ko je poslanik sa najdužim stažom, vjerujem da znate da Vam ja neću sugerisati kako ćete se izjasniti. Takođe, tako ćete odlučivati i da li će nešto uči u dnevni red ili ne. Na vama je da odlučite kako ćete glasati.”

U komentaru na izjavu Đurović, Bulatović je kazao da od februara, sa kolegama iz DF-a, vodi političku borbu protiv ustavnog nasilja. 

“Nalazimo se na dnu ustavnosti i zakonitosti. Moj politički stav je da Koljević i Krivokapić nijesu ni trebali da budu u Vladi.”

Bulatović je podsjetio i na 41 potpis  za smjenu predsjednika Mila Đukanovića.

“Gospođa Đurović je nama vratila inicijativu koju je ocijenila neurednom”, rekao je poslanik DF-a. 

Adnan Striković (SDP) replicirao je Bulatoviću:

“Jasno mi je zašto su vama problem Krivokapić i Konjević, sve što su oni radili u Vladi je u suprotnosti sa vašim programskim ciljevima – čuvanje suvereniteta i integriteta države, vanjska politika za koju je EK rekla da je jedna od rijetkih stvari koju je uradila 43. Vlada… Vi ste davno riješili da uradite nešto što je u suprotnosti sa Ustavom, zakonom… Ovo je klasično urušavanje države”, kazao je on. 

Čitaj još:   PANIKA U EU: Potpuna nestašica, Fajzer zavrnuo slavinu- sve vakcine idu Bajdenu! (foto)

Dodao je da poslanicima DF-a nije prvi put da urade nešto protiv države. 

“Davno ste riješili da uradite nešto što je protiv bilo kojeg akta ove države. I to vam nije prvi put, vaš cilj je da urušite sve u ovoj državi. Rušenje Ustava je najveće krivično djelo.”

Striković je naveo je i da se Konjeviću i Krivokapiću ne ostaje u ovoj Vladi. 

Bulatović je Strikoviću odgovorio da se “ne krije iza Đurović”.

“Ja sam borac za ustavnost i zakonitost u Crnoj Gori, a čak i da prekršimo neke norme, to je ‘mala maca’ za ono što ste vi uradili. Ako je baš toliko teško Ranku i Rašku, neka napišu ostavku ovog trenutka. Glasaću onako kako predsjednica, nakon kolegijuma, predoži, a ako dođe na dnevni red glasanje za Konjevića i Krivokapića, sa posebnim zadovoljstvom “, rekao je Bulatović u Parlamentu. 

Janko Milatović (NOVA) saopštio da Ustavni sud treba građanima Crne Gore i da treba da ga izaberu da bi država funkcionisala.

“Nijeste reagovali kada je poslanica Vuksanović Stanović rekla da je sa ove strane klero-nacionalistička horda”, kazao je Milatović predsjednici Skupštine. 

Đurović je odgovorila da nije reagovala, te da je pogriješila.

Vuksanović Stanović je rekla da “neće tražiti dozvolu za ono što gorvori”.

“Klero-nacionalističke horde su svi oni koji mašu zastavamo tuđe države, ne govorim o svadbama… Ali, kada se izborne pobjede slave zastavama tuđe državem i kada se sjedi na crnogorsku himnu, to su klero-nacionalističke horde i tome će doći kraj u Crnoj Gori”, istakla je ona. 

Popović: Urušićemo i Ustav i zakon

Andrije Popović (LP) je naveo da se ruši i Ustav i zakon ako se danas izaberu sudije Ustavnog suda. 

“Više puta sam upozoravao da, ako izaberemo četvoro sudija Ustavnog suda, rušimo i Ustav i zakon. Ako danas ovo uradimo urušićemo veliko bogatstvo Crne Gore – multietnički i multivjerski sklad. Molim vas da na kolegijumu obratite pažnju šta će se desiti ako se njih četvoro izaberu”, kazao je u Skupštini. 

Paunović: Đurović da zaštiti Ustav

Milosava Paunović (SNP) kazala je da se poslovnik Skupštine ne može stavljati prije Ustava. Saopštila je i da će poslanici SNP-a podnijeti krivičnu prijavu protiv predsjednika lokalnog parlamenta Đorđa Suhiha, ukoliko se ista podnese protiv Đurović

“Ako podnesete krivičnu prijavu protiv predsjednice Skupštine, podnijeli ste je protiv nas”, poručila je ona. 

Pozvala je da se zaštiti Ustav i zakone.

“Vaši poslanici su uz Vas. Spremni smo i da Vas zastupamo na sudu.”

Mugoša: Urušavanje kredibiliteta Skupštine

Boris Mugoša (SD) poručio je da zadatak poslanika nije da čuvaju kredibilitet Vlade.

“Naš zadatak je da čuvamo kredibilitet ove institucije. Predlog smijenjenog premijera za smjenu ministara je klasična ustavno-pravna besmislica”, ocijenio je poslanik SD-a.

Pozivajući se na članove Ustava, kazao je da predlog za promjenu sastava Vlade može da se podnese samo u vrijeme trajanja mandata.

“Ovo što se danas dešava je takvo urušavanje kredibiliteta Skupštine. Može iz Vlade da dođe bilo što, ako dozvolite da ova inicijativa dođe na dnevni red, kredibilitet će biti urušen. Nije većina osnov demokratije, već vladavina prava”, istakao je Mugoša. 

Mugoša je naglasio i da Parlament treba da kontroliše Vladu.

“Razmislite, kolegijum ćete imati, nemojmo dozvoliti da se ovo dešava”, zaključio je on.

Konatar: Prestao mandat, ali ne funkcije

Miloš Konatar (GP URA) saopštio je da vjeruje da će 81 poslanik dati podršku za izbor sudija Ustavnog suda. 

Naveo je i da je normalno da Vlada zatraži da se predlog za smjenu ministara uvrsti u dnevni red.

“Tačno je, Vladi je Skupština 19. avgusta izglasala nepovjerenje i njoj je prestao mandat, ali nijesu prestale funkcije. Ministri i premijer nijesu razriješeni, da jesu, nijedan ministar ne bi mogao/smio ništa da potpiše. Njima je prestao mandat i u tehničkom su mandatu”, rekao je Konatar i dodao da premijer ima pravo da traži razrješenje ministara, kao što je to bio ranije slučaj sa ministrom pravde Vladimirom Leposavićem. 

Vuksanović Stanković najavila krivičnu protiv Đurović

Draginja Vuksanović Stanković (SDP) kazala je da njih niko nije konsultovao, niti pozivao na dijalog oko predloga kandidata za sudije Ustavnog suda.

“Ne znam ko Vas pravno savjetuje, ali ukoliko ovo stavite na glasanje, Vi ćete krivično odgovarati”, poručila je poslanica SDP-a predsjednici Parlamenta. 

Po pitanju inicijative Abazovića za razrješenje Konjevića i Krivokapića, Vuksanović Stanković je navela “da smijenjeni premijer traži smjenu smijenjenih ministara”.

Rekla je i da će SDP podnijeti SDT-u krivičnu prijavu protiv Đurović zbog zloupotrebe službenog položaja.

“Vi ste, sa Abazovićem, poštar Aleksandra Vučuća. Pošli ste u Srbiju da se konsultujete”, istakla je Vuksanović Stanković.

Đurović je odgovorila da je “pokazala dobru volju da konačno uspostave dobre odnose sa sudsjedima”, te da će u tom pravcu raditi i dalje.

“Meni nalogododavac ne treba, potpuno mi je jasno šta se dešava”, rekla je predsjednica Parlamenta. 

Ponude

Radunović je saopštio da ima ponudu za DPS:

“Glasajte za sudije, obećavamo da ćemo biti superkonstruktivni za izbor ostalih članova Ustavnog suda. Da pomognemo jedni drugima, da se krene naprijed.”

Živković je odgovorio ponudom:

“Molim gospodu Radunovića, Mandića ili Kneževića da ustanu i da kažu da se slažu sa vrijednostima NATO savjeta. Ako ustanete, vaša ponuda je apsolutno prihvaćena.”

Radunović je kazao da se njihov stav zna – da nijesu bili za NATO, ali  da nijesu neko ko će da ruši međunarodne odnose Crne Gore.

“Vi opstruirate izbor sudija Ustavnog suda i što nama prebacujete da smo bili protiv NATO-a, mi nijesmo divljaci, mi se bavimo politikom u srcu Evrope, a od vas se traži da omogućite da izbori budu regularni”, naglasio je poslnik DF-a.

“Politička igra”/Apel da se glasa

Slaven Radunović (DF) reagovao je proceduralno i kazao da DPS od početka ne želi da izabere sudije Ustavnog suda.

“Na Ustavnom sudu je već predmet koji se tiče razrješenja predsjednika, i suviše je veliki strah Đukanovića i njegove partije da bi se to moglo desiti, nijesu spremni da rizikuju izborom bilo kojeg člana suda”, kazao je Radunović u Parlamentu. 

Živković je kazao da je zapravo politika DF kočila politiku EU integracija. Istakao je da su u julu mogli deblokirati poziciju Ustavnog suda.

“Ovdje se krije ozbiljna politička igra u kojoj sada želite da dogovorite kandidate koji su, valjda, politički i partijski nepristrasni. A one koje mi podržimo su partijski obojeni”, dodao je poslanik DPS-a.

Radunović je, nakon toga, pozvao da glasaju.

“Glasajte za tri, ako nećete za četiri, glasajte za jednog (sudiju)”, rekao je poslanik DF-a i još jednom pozvao da se “makar Ustavni sud deblokira”. 

Živković traži zakazivanje Kolegijuma

Danijel Živković iz DPS-a tražio je, na početku sjednice, zakazivanje Kolegijuma kako bi se, kako je naveo,  razriješila formalno-pravna pitanja. 

“Ne mislim da je forma koja podrazumijeva razgovor na Ustavnom odboru dovoljna, ali vi ste izabrali taj put”, dodao je Živković.

Kazao je i da je Đurović u obavezi da vodi računa koja će se tačka naći na dnevnom redu.

“Znate da se ova tačka ne može naći na dnevnom redu. Tačka koja nije usklađena sa Poslovnikom ne može biti na dnevnom redu”, naveo je poslanik DPS-a i zatražio pauzu za održavanje Kolegijuma.

Đurović je odgovorila da će biti Kolegijuma, da se vodila vodila članom 110 Ustava, te da ne vidi nikakav predlog za rekonstrukciju Vlade.

Četvoro kandidata za sudije Ustavnog suda

Ustavni odbor predložio je da se na funkcije sudija Ustavnog suda izaberu Snežana Armenko, Ilija Vukčević, Jadranka Novaković i Jelena Ružičić.

DPS je juče najavio da neće učestvovati u glasanju za sudije Ustavnog suda. Bez njihovog glasa izbor dvotrećinskom većinom nije moguć. 

Predlog za izbor četvoro sudija Ustavnog suda utvrđen je glasovima poslanika Demokratskog fronta, Demokratske Crne Gore, Socijalističke narodne partije i Građanskog pokreta URA.

Oni su predloženi na osnovu javnog poziva od 1. avgusta, a zakonske uslove ispunilo je 17 kandidata.

Za izbor sudija Ustavnog suda potrebna je dvotrećinska podrška u parlamentu, a iz Demokratske partije socijalista su saopštili da neće učestvovati u glasanju.

Ustavni sud, od ukupno sedam, sada ima samo tri člana i nema kvorum za odlučivanje.

Predsjednik suda je Budimir Šćepanović, a članovi Milorad Gogić i Desanka Lopičić.

Miodrag Iličković je sredinom septembra ispunio uslove za penziju, početkom godine penzionisan je Dragoljub Drašković, a ranije Hamdija Šarkinović i Mevlida Muratović.

Mandat sudijama Ustavnog suda je 12 godina.

izvor Standard.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more