IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ZLATKO Vujović: Ura ne bi prešla cenzus da nije u Vladi…

Zlatko Vujović poručio je da DPS mora da pravi radikalne rezove, da je „rebrending, transformacija DPS-a i njihovo ujedinjavanje sa nekim drugim političkim partijama, sa novim identitetom, put konsolidacije ove političke partije, ali, uz odlazak nekoliko kompromitovanih poslanika…

Ura, partija sa pet odsto podrške, ima izvršnu vlast na nacionalnom nivou, i kad se uzme u obzir koliko nesrazmjerno procentu osvojenih glasova na parlamentarnim izborima raspolaže velikim nacionalnim resursima, možemo zaključiti da je doživjela izrazito loš rezultat na izborima u Podgorici.

To znači da je njihov odnos sa biračima dominantno sveden na klijentelizam. Da nemaju vlast, pitanje je da li bi prešli cenzus u Podgorici, u kojoj su zaposlili toliko svojih simpatizera i članova – kazao je za Pobjedu Zlatko Vujović, politički analitičar.

Istakao je da „kaznu birača u ovoj partiji i dalje ne shvataju, već ubjeđuju i sebe i javnost da su ostvarili veliki uspjeh“, te da bi „suočavanje sa stvarnošću tražilo ostavku njenog predsjednika“.

Vujović je kazao da su Uru birači kaznili zbog potpisivanja „Temeljnog ugovora“ jer, kako kaže, to nijesu birači „srpskog sveta“, ali i zbog premijerovog relativizovanja stavova o ruskom uticaju u Crnoj Gori, ali prije svega zbog zaustavljanja evropskih integracija.

Populizam

Vujović je kazao da je Evropa sad uzela veliki broj glasova u Podgorici i Danilovgradu od liste koju je predvodio DPS, kao i od Demokrata, i DF-a i Ure.

“Oni, prema tome, predstavljaju jedinog potpunog dobitnika izbora, a ova partija na velikoj podršci birača može zahvaliti prije svega populističkoj priči o povećanju plata i penzija, iako to nije moguće realizovati na lokalnom nivou”, kazao je Vujović.

Istakao je da je DPS, odnosno njen gradonačelnik Ivan Vuković, vodio u Podgorici kampanju evropskog tipa, građansku, usmjerenu na lokalne teme.

“Fokus takve kampanje je bio na poređenju onog što je bilo obećano, a ostvareno u njegovom mandatu, te planovima i obećanjima za novi mandat. Iako je vjerovatno bio najuspješniji gradonačelnik Podgorice, a moguće i u Crnoj Gori, od uvođenja parlamentarizma, bez korupcionaških afera na koje smo inače navikli kod njegovih kolega, birači mu nijesu dali podršku.

DPS greške su jednim dijelom dolazile sa nacionalnog nivoa kada je riječ o ekonomskim problemima i tome kako spriječiti očekivani bankrot države, ali i zbog strategije „svi na zajedničku listu“ zanemarujući da neki birači neće da glasaju za DPS ni po koju cijenu, iako ne žele da daju glas ni za većinu iz 2020”, kazao je Vujović…

Poručujući da DPS mora da pravi radikalne rezove, da je „rebrending, transformacija DPS- a i njihovo ujedinjavanje sa nekim drugim političkim partijama, sa novim identitetom, put konsolidacije ove političke partije, ali, uz odlazak kompromitovanih poslanika“.

„Lakmus papir“ za parlamentarne izbore

“Izbori u glavnom gradu definitivno su lakmus papir za parlamentarne, iz razloga što je Podgorica Crna Gora u malom. Najveća motivacija svih aktera izbornog procesa bila je da ostvare dobar rezultat u Podgorici, jer tu su veliki resursi, novac, uticaj, veliki broj birača”, kazao je Vujović.

Prema njegovim riječima, na izborima u Podgorici bilo je „puno gubitnika i možda samo jedan dobitnik, a to je Evropa sad“.

“Uspjeli su da uzmu birače i DPS-u, Demokratama, Uri i DF-u, zato što su nastupili sa populističkom pričom koja nema veze sa lokalnim izborima. Govorili su o povećanju plata, a ogradili su se od toga odmah nakon izbora, jer oni nijesu u prilici da odlučuju kakve će biti plate.

Ali ta populistička priča naslonjena na ono što je Milojko Spajić uradio u toku njegovog mandata ministra, imala je veliki rezultat. Povećanje najniže zarade i penzije, kao i brojna socijalna davanja koja nijesu sve njihova zasluga, građani pamte kao proizvod njihovog boravka na vlasti, i to je sve uticalo da birači glasaju za Evropa sad”, istakao je Vujović, dodajući da druge partije nijesu shvatale koliko građani stvarno loše žive.

Prema njegovim riječima, ako govorimo o refleksiji na nacionalne izbore, Evropa sad će na tom talasu i dalje uzimati birače Demokratama i DF-u.

“Vjerovatno će se to zaustaviti kada govorimo o bloku oko DPS-a, zbog identitetskih pitanja jer oni imaju tu vrstu homogenizacije koju nijesu iskoristili u Podgorici, ali je na nacionalnom nivou imaju. Da nema tih pitanja, oni bi vjerovatno doživjeli još veći pad”, ocijenio je Vujović.

Čitaj još:   UŽAS I TUGA i još jedna ispovjest: Mika me je silovao skoro svakog utorka... (foto)

Komentarišući to što je dio suverenističkih birača glasao za Evropu sad koja je prosrpski orijentisana, Vujović kaže da oni „nijesu razmišljali o tome“.

“Glasali su na lokalnom nivou. A DPS ih je plašio smanjivanjem plata i penzija ako oni dođu na vlast”, kazao je Vujović, dodajući da je DPS napravio previše grešaka.

Ističući da je kampanja bila dobra, ukazao je da su sa nacionalnog nivoa stizale druge poruke i da DPS nije shvatao posljedice takve komunikacije i da će se to reflektovati u nekim opštinama.

“Veoma je fer kad kažete da je Crna Gora pred bankrotom, ona to jeste, veoma je fer kad građanima kažete da će ugovor sa MMF biti potpisan iduće godine, što podrazumijeva otpuštanja zaposlenih iz državne administracije i smanjenje plata i penzija. DPS je neke stvari rekao, ali to nije ono što su birači htjeli da čuju”,kazao je Vujović.

Na pitanje šta, nakon Vukovićeve potpuno drugačije kampanje, DPS treba da uradi da bi vratio birače, Vujović je rekao da je „DPS prilično potrošen brend“.

“To moraju shvatiti. Bilo bi najbolje da urade rebrending kroz stvaranje nove političke partije. Transformacija DPS- a i njihovo ujedinjavanje sa nekim drugim ideološki bliskim političkim partijama, sa novim identitetom, jeste jedan put konsolidacije ove političke partije.

Ali uz odlazak pet-šest kompromitovanih poslanika kojima se čak dijele u Skupštini razne funkcije. Odabirom Brana Gvozdenovića za predsjednika Odbora za evropske integracije DPS šalje poruku da je on čovjek koji će uvesti Crnu Goru ako DPS dođe na vlast.

Ako su evropske integracije jedno od najznačajnijih pitanja ove zemlje, a DPS smatra da je najbolje ime koje imaju Brano Gvozdenović, onda će i dalje da im pada podrška birača. Uzeo sam za primjer njega, jer je on najviše pozicioniran i vodi jedan od najznačajnijih odbora, ali takvih sličnih njemu je bilo dosta”, kazao je Vujović.

Rekao je da je pitanje da li DPS može uticati na tih nekoliko funkcionera da podnesu ostavke.

“Da li su oni rekli da, ukoliko se to od njih bude tražilo, postaće nezavisni poslanici, da li su možda rekli da će preći u drugu političlku partiju, pa rukovodstvo partije smatra da je to krunjenje moći partije…

Ali posljedice koje trpi DPS zbog takvih kadrova su ogromne, štetne, razarajuće po partiju. Potpuno je nevažno da li će Gvozdenović ili neko drugi promijeniti stranu ili neće, jer 38 odsto su svi zajedno dobili u Podgorici. Ajde da projektujemo na nivou Crne Gore, 40 odsto svi zajedno”, kazao je Vujović.

Prema njegovim riječima, DPS mora da pošalje prije svega zapadnim partnerima poruku – „završeno je sa nekim ljudima“.

“Oni moraju da povuku radikalne rezove. Nije ovdje pitanje DPS-a, partije nestaju, izranjaju nove, ali je sada veoma važno da zbog strateške orijentacije Crne Gore dobijemo ubjedljivu prozapadnu većinu u crnogorskom parlamentu, a sa ovakvim postupcima DPS rukovodstvo to ugrožava”, kazao je Vujović.

Potrebna nova partija…

Poručio je da se „ova priča ne može izvući bez nove političke partije, koja ne bi imala veze sa postojećim partijama“.

“Kad kažem ova priča, mislim da se obezbijedi proevropska, prozapadna, orijentacija Crne Gore. Ta partija koja bi nastala bila bi jaka, uticajna, imala bi povećani koalicioni kapacitet. Lično vjerujem da je Crnoj Gori potrebna nova politička partija koja bi bila prozapadna, građanska, koja bi parirala projektima stalnog privlačenja i preuzimanja prozapadnih birača za lidere koji nijesu prozapadni, jer Evropa sad nije prozapadno orijentisana, ona je samo nova zamjena za Demokrate, Uru, DF, to je novo prepakivanje da bi se privukli prozapadni birači a vodila prosrpska/proruska politika”, smatra Vujović.

Istakao je da nam je potrebna nova prozapadna partija koju će činiti i ljudi koji nikad nijesu bili u vlasti i koji će pokušati da mobilišu sve prozapadne kritički orijentisane građane koji smatraju da Crna Gora ide u lošem smjeru ali koji nijesu spremni da sada glasaju za strategiju koju DPS plasira u Podgorici.

Čitaj još:   TURSKI Med za potenciju u WC šolji toaleta na liniji Istanbul- Novi Pazar...

“Pored ove nove partije koja nema veze sa postojećim partijama, potrebna je nova partija koja bi nastala transformisanjem partija koje su nekad bili u saradnji sa DPS-om, a to su SDP, SD i DPS”, kazao je Vujović.

Prema njegovim riječima, biće veoma teško i za SD i za SDP poslije ovih izbora da ostvare dobre rezultate na nacionalnom nivou. Previše ih je, kazao je, ovo integrisalo, ali integrisalo ih je u lošem rezultatu.

Loš izborni rezultat Ure je, po mišljenju Vujovića, očekivan, „ali ne ovoliko“.

“Uticalo je na to potpisivanje „Temeljnog ugovora“, jer njihovi birači nijesu birači ,,srpskog sveta“, zatim afere oko ANB-a, to što premijer koristi svaku priliku da relativizuje stavove o ruskom malignom uticaju u Crnoj Gori. Zaustavio je proces evropskih integracija. Ne vidim razliku više između Ure, DF-a i Demokrata”, kazao je Vujović.

Prema njegovim riječima, veoma težak udarac je dobila Demokratska Crna Gora. Kazao je da im je prepolovljena podrška u Podgorici, da su izgubili Budvu.

“Oni su 2016. u Budvi gotovo izjednačili rezultat sa DF-om, pa 2020. prepolovili taj rezultat, a sad su van vlasti”, kazao je Vujović.

Za SNP kazao je da je „prošla priča“.

“SNP je slab, nema podršku birača, partija koja je davno bila pred gašenjem. Oni su bili partija koja je imala parlamentarni status ali nije imala poslanika. Oni su sada prikupili veliki broj ljudi koje su pozapošljavali ali to nije dovoljan motiv bio da ljudi glasaju za njih, SNP je priča bez izvjesne budućnosti”, kazao je Vujović.

Istakao je da je, kada je formiranje vlasti u Podgorici u pitanju, moguće da se Evropa sad, Demokrate i DF dogovore sad o formiranju vlasti u Podgorici ili da čekaju vanredne parlamentarne izbore ako je njihovo održavanje uskoro izvjesno, i da se na taj način traži „veći paket“.

“Bliži sam tome da će se oni dogovoriti, jer ideološki su na istoj strani”, dodao je Vujović.

DPS imao pogrešne podatke

Zlatko Vujović kaže da je DPS zbog lošeg istraživanja javnog mnjenja raspolagao pogrešnim podacima i, samim tim, izvodio je pogrešne zaključke.

“Nije bilo strategije, nijesu rađena dobra istraživanja javnog mnjenja, DPS je raspolagao sa pogrešnim podacima, za razliku od njihovih protivnika.

Na bazi pogrešnih podataka izvodili su pogrešne zaključke. Partije ne ulažu u istraživanja, u stručnjake koji će ih tumačiti i raditi izborne strategije, već smatraju da nekim svojim procjenama, da ne kažem trikovima, mogu da ostvare izborni rezultat.

Ne može politička partija koja je najjača na političkoj sceni da joj istraživanje radi samo jedna agencija i da se potpuno osloni na to, potrebno je smanjiti rizik sa više njih”, smatra Vujović.

izvor: analitika.me

ZLATKO Vujović: Šokiran sam i razočaran analizom o ultradesničarima i ekstremistima…

Duboko sam šokiran i razočaran izvještajem o desničarskom ekstremizmu na Read more