IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

STIŽE LI NAKON KRIZE SA PELETOM I PLINOM I NESTAŠICA STRUJE? (foto, video)

Zbog loših hidroloških uslova Republika Srpska kupuje struju, a u Elektoprivredi RS najavljuju novi cjenovnik. Zbog neispunjavanja direktiva u TE iz Federacije energetska zajednica tuži BiH. Traže da se ispuni obećano, da se u susret najneizvjesnijoj zimi ugasi skoro četvrtina termo- kapaciteta EP BiH.

SARAJEVO: Regija, Ekonomija, vijesti, ponedeljak, 31- X- 00: 34…  STIŽE LI NAKON KRIZE SA PELETOM I PLINOM I NESTAŠICA STRUJE? (foto, video)

Ovo je kriza bez presedana. Limitiramo cijene struje, plina, ulja, mlijeka, mesa… Evo iznosa!‘

Energetska zajednica traži od Federacije Bosne i Hercegovine da ugasi 2 od sedam blokova koliko ih je aktivno. Obje TE imaju kapacitet 1165MW, gašenjem dva bloka smanjilo bi se za 310 mw, ili više od jedne četvrtine. Vijek trajanja im je istekao navode iz Zajednice, te više ne ispunjavaju ekološke uslove.

  • To će za posljedicu imati negativan utjecaj na zdravlje građana u Bosni i Hercegovini pošto je zagađenje zraka, koje dolazi iz tih zastarjelih blokova, odgovorno za ozbiljne štete po zdravlje ljudi i okoliš”, kazali su iz Energetske zajednice.

Vlada FBiH je u februaru parlamentu Federacije predložila produženje rada dva sporna bloka, a parlamentarci su ovakav stav podržali. Obrazloženje je bilo da će to doprinjeti energetskoj stabilnosti, u nestabilnom energetskom periodu stanove…

Čitaj još:   HOROR: ZAKLAO ŽENU, REKLA MU DA ĆE GA OSTAVITI...

Koga brine zagađenje termoelektrana?

Mnogo više zagađenje od termoelektrana u Tuzli i Kaknju brine stanovnike ova dva grada, nego Energetsku zajednicu čije je sjedište u Beću. U Kaknju gdje smo danas bili kažu znaju oni da se zimi jedva diše, ali i koliko je značaj TE.

U BiH skoro 80% energije dobija se iz TE, Četiri su državne, dvije u FBiH, dvije u RS, i jedna privatna u Stanarima. U vlasništvu Elektroprivrede su TE, Ugljevik i Gacko.

  • TE Ugljevik je u posebno lošem stanju, zbog lošeg cijevnog sistema, zamislite kad 24 puta izgubite energiju koju ste trebali da izbacite, mi tu energiju moramo da kupimo na vanjskom tržištu da bismo snadbjeli privredu i domaćinstva”, kazao je Luka Petrović, direktor Elektroprivrede RS.

Promjena cijene električne energije sprema Elektroprivreda RS. Jedno od rješenja je da oni koji troše do 500 kWh imaju povoljniju cijenu, a oni preko skuplju. Postoji i druga ideja, da oni koji uštede u odnosu na prošlu godinu dobiju popust, a oni koji potroše više da im se više naplati.

  • Poskupljenja neće biti, ali će biti kako sam i rekao, nagrađivanja u smislu popusta, i naplaćivana onog dijela koji je bio mimo potrošnje u prethodnoj godini”, pojašnjava Petrović.

Zbog nadolazeće krize zemlje su razvile različite planove. Njemačka je npr. donijela odluku o reaktiviranju zatvorenih TE. Dok se susjedna Srbija odlučila na kupovinu uglja iz BiH i Crne Gore.

Čitaj još:   OSAM NAMIRNICA KOJE NE GOJE: Omiljenu hranu jedite bez straha da ćete se ugojiti... (foto, video)

 BONUS VIDEO: Raste broj beskućnika, kriza najviše pogađa najsiromašnije

IZVOR agencije

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more