IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

U ZATVOR ZA GODINU UNIJELI 335 TELEFONA: Mašte ne fali- stražar u cipelama unio dva mobilna aparata… (foto)

I pored strogih kontrolnih procedura za unošenje nedozvoljenih predmeta u Upravu za izvršenje krivilnih sankcija, mobilni telefoni skoro svakodnevno bivaju ‘prošvercovani’ u krug zatvora. Najilustrativniji je i jučerašnji primjer kada je zatvorski službenik na inovativan način unio dva mobilna uređaja.

Telefoni su, kako sazanaje Portal Standard, bili sakriveni u cipelama službenika, koji je navodno uspio da prođe prijavnicu, ali ne i naknadnu kontrolu.

Ovo je samo jedan u nizu otkrivenih pokušaja unošenja mobilnih telefona u Istražnom dijelu zatvora, posao koji je prema izvorima Portala Standard izuzetno unosan i isplativ, jer cijene za dostavljanje telefona se kreću od 500 do 1.000 eura, zbog čega službenici UIKS-a nerijetko dođu u iskušenje da to urade.

Kako je Portalu Standard saopšteno iz UIKS-a za samo godinu dana oktriveno je više od 335 mobilnih telefona kod osoba lišenih slobode,u prostorijama u kojima borave, prilikom pretresa na glavnoj prijavnici, ili pak na prostoru oko žičane ograde UIKS-a.

“Načini na koje se pokušavaju unijeti nedozvoljene stvari i materije (mobilni telefoni, kartice, punjači za mobilne telefone, zamotuljci sa materijom nepoznatog porijekla, improvizovani bodeži i drugi oštri predmeti) u Upravu za izvršenje krivičnih sankcija su raznovrsni i inovativni.

Najčešći načini pokušaja unosa istih su putem posjeta rodbine zatvorenika, i to ušivanjem nedozvoljenih stvari u posebne šavove garderobe, skrivanjem u knjige i u pribor za ličnu higijenu koji se dostavljaju zatvorenicima i pritvorenicima itd”, navode u UIKS- u, i dodaju da kada su u pitanju pritvorena lica, najčešći način na koji se nedozvoljene stvari pokušavaju unijeti od strane posjetilaca jeste ušivanje u garderobu, pakovanje u ambalažu za hranu ili u tehničkim uređajima.Takođe, nerijetko tlefone, kao i navednom primeru unose i sami službenici UIKS- a.

Čitaj još:   EPIDEMIOLOG: Nastaće takva varijanta korone da ni vakcinisani neće biti zaštićeni... (foto)

Na službenicima Uprave je da kontrolom lica koja dolaze u posjetu pokušaju onemogućiti dostavljanje zabranjenih predmeta osuđenim ili pritvorenim licima.

Sprečavanje unosa nedozvoljenih stvari, predmeta i materija, konstantan je zadatak zatvorskog sistema, a s tim u vezi, službenici obezbjeđenja kontinuirano preduzimaju aktivnosti koje se odnose na kontrolu, pretres i pregled lica lišenih slobode, lica koja dolaze u posjetu Zavodu, službenika Zavoda, te pretragu terena kako bi spriječili negativne pojave ove vrste i njihovu zloupotrebu u Zavodu.

Činjenica je, kako navode iz UIKS-a, da ne postoji izolovani zatvorski sistem u kojem nema slučajeva pokušaja unošenja i zloupotrebe nedozvoljenih stvari i predmeta od strane zatvorenika i pritvorenika.

“Ali ono što je zadatak zatvorskog sistema je da spriječi njihov unos i otkrije njihovo posjedovanje i sankcioniše lica koja se ne pridržavaju zakona i pravila kućnog reda”, pojašnjavaju iz UIKS-a.

Čitaj još:   Joanikije: KAD PROĐE KORONA OPET IDU LITIJE

izvor: standard.me

Istanbul: U sudaru tramvaja i autobusa povrijeđeno 19 osoba…

U nesreći u kojoj su se sudarili tramvaj i autobus Read more