IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Pućurica- potpredsjednik Savjeta mladih DPS Crne Gore: Neka se STIDI odlazeća vlast međunacionalne netrpeljivosti koju je proizvela…

Dvije godine od uspostavljanja novih društvenih vrijednosti u Crnoj Gori, donijele su političke progone i demonstraciju netrpeljivosti koja je, vjerovali smo, trebala biti sahranjena zajedno sa retrogradnim idejama prošlosti, kazao je potpredsjednik Savjeta mladih DPS Crne Gore, Asmir Pućurica. 

Prema njegovim riječima, sveopšte posrnuće vrijednosti tradicionalnog crnogorskog društva, koje nije trpjelo zatvaranje u okvire jednoličnog i jednoumnog, kulminiralo je napadima na pripadnike nacionalnih zajednica koje su svoje biće utkale u istoriju moderne crnogorske države.

“Nova politička dostignuća aktuelnih političkih avanturista, umjesto ekonomskog prosperiteta i renesanse vrijednosti koje smo zajedno gradili, postala su međunacionalna netrpeljivost i atmosfera istorijskih obračuna koje nameću i mlađim generacijama”, rekao je Pućurica.

Takođe, kako je naveo, počevši od poruka mržnje iz Pljevalja i Nikšića, preko druženja odlazećeg premijera sa grupama čiji je predznak “fašizam”, situacija kulminira ovih dana kada policajci u uniformama zloupotrebljavaju svoju službu poslavši poruku manjinama u Crnoj Gori da se moraju povinovati novonastalim vrijednostima.

Upornim namjerama da se politika nacionalnih podjela pripiše proteklim vladajućim strukturama, ogoljena je surova istina da je netrpeljivost prema manje brojnim nacionalnim zajednicama izražena više nego ikad, te da se odlazeća vlast i ne trudi da jasno i glasno iste osudi.

“Vrhunac poruka mržnje dostignut je na fudbalskoj utakmici u Petrovcu, gdje je uz poznatu ikonografiju fudbalerima Jezera iz Plava upućena jasna poruka mržnje i netrpeljivosti, uz fizičke nasrtaje i pokušaje da se još jednom naglasi poruka da je ovo “neka nova Crna Gora na koju se moramo naviknuti”.

Čitaj još:   SKANDAL: STARIJI BRAT SPASIO Gagija iz kandži dilera PLATIO DUG sa kamatom... (foto)

Nenaviknuti na takvu Crnu Goru, jer takvu je nijesu gradili ni naši preci, u ime civilizovanog svijeta svih vjera i nacija, svih političkih orjentacija, moramo poslati poruku da ćemo se odlučno oduprijeti svakom takvom sistemu vrijednosti koji urušava tradicionalno blago dobrih međuljudskih odnosa u Crnoj Gori”, kazao je Pućurica.

On je ocijenio da, aktuelna politička elita nema hrabrosti da se, autoritativno, kao predstavnici izvršne vlasti, odupru jasnim pozivima na progon i stvaranje atmosfere duboke polarizacije društva koje naročito pogađa mlade ljude u Crnoj Gori.

“Neka se stidi politička elita poruka koje su poslate po njihovim objavama “oslobođenja” gradova u kojima su, izgleda, oslobođene samo poruke mržnje, netolerancije i šovinizma, jer domaćin u svojoj kući mora zavesti red ili snositi odgovornost zbog haosa koji je nastao zbog potpunog posrnuća koje smo, kao društvo, doživjeli u proteklih više od dvije godine…

Osvježenje po mjeri “oslobodilaca” neka otopli ljubav koju gaje svi crnogorski narodi jedni prema drugima, jer je svaki narod ove zemlje temelj crnogorske državnosti bez kojeg građanska Crna Gora ne može postojati”, zaključio je potpredsjednik Savjeta mladih DPS Crne Gore.  

Čitaj još:   DANAS Kiša i snijeg: Gdje se očekuje razvedravanje, a gdje jaki udari vjetra... (foto)

izvor: cdm.me