IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MILO Đukanović: Funkcionalno i nezavisno prvosuđe uslov ukupnog napretka Crne Gore…

redsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je čestitku povodom Dana državnih tužilaca Crne Gore, v.d. Vrhovnog državnog tužioca Maji Jovanović, nosiocima tužilačke funkcije i zaposlenima u tužilaštvu uz najbolje želje za dalji uspješan rad.

“U cilju djelotvorne zaštite svih građana, sistema društvenih vrijednosti i društva u cjelini, kao i podizanja stepena pravne sigurnosti i kolektivne svijesti o kvalitetu pravde, Državno tužilaštvo, kao jedinstven i samostalan državni organ, vrši poslove gonjenja učinilaca krivičnih djela za koja se goni po službenoj dužnosti i prekršaja, na osnovu Ustava, zakona i potvrđenih međunarodnih ugovora”, poručuje Đukanović.

Kako navodi, Crna Gora, koja stremi izgradnji moderne države po evropskim standardima, kao zemlja kandidat za članstvo u EU, u obavezi je da nastavi s naporima za ostvarivanje ravnopravnosti svih građana pred zakonom, jačajući tako njihovo povjerenje u efikasne i nepristrasne institucije sistema koje postupaju ujednačeno i objektivno, u čemu je od naročitog značaja uloga i predan rad crnogorske tužilačke organizacije.

“Postignuća u neselektivnoj borbi na polju zaštite društva od svih vrsta kriminala, najbolja su garancija usvajanja evropskih standarda u oblasti vladavine prava, što je preduslov za progres na evropskom putu”, ističe predsjednik.

Biti nosilac tužilačke funkcije, kako dodaje. oduvijek je privilegija, čast i prestiž, jednako koliko odgovornost, obaveza i odricanje, posebno u društvima poput crnogorskog, u kojem i ,,pokoljenja djela sude’’.

Čitaj još:   MILO Đukanović: Čestitke na požrtvovanoj, odvažnoj i borbenoj igri i plasmanu među 16 najboljih na Evropskom prvenstvu u košarci... (foto)

Zato, kako ističe, valja podsjetiti da je moralni, ali i pravni imperativ slobodnog i profesionalnog postupanja svakog tužioca sadržan u normi našeg zakonodavca – da se poslovi Državnog tužilaštva ne smiju vršiti ni pod čijim uticajem i da niko ne smije da utiče na Državno tužilaštvo u vršenju njegovih poslova.

“Koristim priliku da ponovim očekivanje da će skori demokratski, inkluzivni i odgovorni dijalog nosilaca zakonodavne vlasti iznjedriti institucionalno rješenje punog kapaciteta, odnosno otkloniti višegodišnje v.d. stanje VDT-a, jer funkcionalno i nezavisno prvosuđe u cjelini je uslov, ne samo daljeg napretka Crne Gore u evropskim integracionim tokvima, nego i njenog ukupnog razvoja.

Još jednom Vam čestitam jubilej, uz najbolje želje za dalje uspjehe na dobro naše države i svih njenih građana, i upućujem srdačne pozdrave svim učesnicima na svečanosti” navodi se u čestitiki Đukanovića.

izvor: analitika.me

MILO Đukanović: Opet bujaju antievropske snage, povampiruje se politika crtanja etničkih granica na Balkanu, HITNO potrebni vanredni izbori… (video)

Predsjednik Demokratske partije socijalista Crne Gore Milo Đukanović učestvovao je danas na Read more

Čitaj još:   PREDRAG Bulatović: Pokrenućemo postupak za razrješenje MILA Đukanovića- nije ispoštovao USTAV...