IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Mile DODIK SE BUNIO, MOLIO I KUMIO, ALI UZALUD: Zaustavili mu gradnju novog ruskog plinovoda preko Drine!!! (foto, video)

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže da Bosna i Hercegovina treba slijediti Evropu i riješiti se ovisnosti o ruskim plinu…

SARAJEVO- BANJA LUKA- BRISEL: Regija, Znimljivosti, vijesti, petak, 04- XI- 00: 34… Mile DODIK SE BUNIO, MOLIO I KUMIO, ALI UZALUD: Zaustavili mu gradnju novog ruskog plinovoda preko Drine!!! (foto, video)

Planirani plinovod od Bijeljine na sjeveroistoku do Banjaluke i Novoga Grada na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine (BiH) zaustavljen je na rijeci Drini.

Dva člana Predsjedništva BiH iz Federacije BiH, Šefik Džaferović i Željko Komšić, odbijaju i zvanično raspravljati o ugovoru između BiH i Srbije koji bi omogućio njegovu izgradnju.

Član Predsjedništva iz Republike Srpske (RS) Milorad Dodik šest puta je od 22. jula do 28. oktobra 2022. godine predlagao da se ugovor stavi na dnevni red sjednice i da se usvoji, što su Džaferović i Komšić odbili.

Bez suglasnosti sva tri člana Predsjedništva BiH i potpisanog bilateralnog ugovora plinovod ne može prijeći državnu granicu.

Tim plinovodom bi ruski plin preko tzv. Turskog toka još jednim smjerom ulazio u BiH. Bio bi namijenjen isključivo potrošačima u entitetu Republici Srpskoj (RS). Stotinjak miliona eura potrebnih za gradnju je trebao osigurati Gazprom.

Planirano je da ga koriste rafinerije Brod i Modriča koje su u ruskom vlasništvu, a koje bi gradile i jednu od pet planiranih plinskih termoelektrana. Plin bi koristila i domaćinstva za grijanje, te drugi industrijski potrošači.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže da Bosna i Hercegovina treba slijediti Evropu i riješiti se ovisnosti o ruskim plinu.

“Naša politika snadbijevanja energentima, mora se naslanjati na politiku Evropske unije (EU) i biti utemeljena na činjenici da se BiH nalazi u procesu EU integracija. Da je BiH dio EU energetske politike, potvrđeno je i tokom posjete predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen”, kazao je Šefik Džaferović za RSE.

Čitaj još:   SKANDAL! Anabela ostavila maloljetnu DJECU čovjeku sa mentalnim poremećajima? (FOTO)

BiH ima samo jedan plinovod koji ulazi u BiH kod Zvornika i ide dalje prema Sarajevu i centralnoj Bosni, a njime teče ruski plin iz  “Turskog toka”.

EU nudi novac za rješavanje ovisnosti o Rusiji

Predsjedništvo BiH je 28. oktobra uoči susreta s predsjednicom Evropske komisije održalo posljednju sjednicu u ovom sazivu, na kojoj je Dodik ponovno pokušao uvrstiti tu tačku dnevnog reda što su odbili Džaferović i Komšić…

Džaferović je za RSE naglasio da je interes BiH izgradnja “Južne interkonekcije”, kojim bi se BiH spojila s mrežom hrvatskih i evropskih plinovoda, te kaže da se izgradnja tog plinovoda prema jugu BiH uklapa u ovaj okvir.

Izgradnjom Južne interkonekcije smanjila bi se ovisnost BiH o Rusiji. Na ilustraciji snimljenoj 26. aprila 2022. vidi se ventil plinovoda ispred zastava Bosne i Hercegovine i Rusije.

Džaferović smatra da se prije glasanja o spomenutom sporazumu sa Srbijom, prvo mora utvrditi politika opskrbe plinom za cijelu BiH i u skladu s tim politikama donijeti odgovarajuće propise kojima se definiraju prava i odnosi.

“Sve ovo treba pripremiti Vijeće ministara, a onda dolazi izjašnjenje Predsjedništva, a ne obratno. Ne možemo pristupati selektivno samo pojedinim entitetima i bez zakonskih propisa, već moramo provesti ove projekte na osnovu zakona i utvrđenog energetskog paketa za sve dijelove BiH”, kazao je Džaferović za RSE obrazlažući razloge za odbijanje da se ugovor sa Srbijom uopće nađe na dnevnom redu sjednice.

Dodik se nakon posljednje sjednice osvrnuo na “blokade iz Federacije”, te najavio kontramjere.

BONUS VIDEO: Dodik: Džaferović i Komšić opstruišu gradnju gasovoda i aerodroma Trebinje

“Dok smo mi u vlasti neće proći nijedan projekat u BiH dok se ne odobri pitanje prolaska gasovoda za Banjaluku”, kazao je Dodik.

Isplati li se gradnja plinskih elektrana?

Vlasti u Republici Srpskoj planiraju izgradnju pet plinskih termoelektrana, od čega tri na sjeveru, jednu za istoku BiH i jednu na planini Jahorini, nadomak Sarajeva.

Čitaj još:   PRIBOJ: Uhapšena radnica Doma zdravlja, pravila lažne obračune prisvojila milione za sebe... (foto)

Ognjen Marković, stručnjak za energetiku i član ReSET Centra za održivu energetsku tranziciju u BiH, kazao je za RSE da je vrlo riskantno upuštati se u gradnju plinskih termoelektrana u trenutku kad niko ne može procijeniti kako će se u idućih deset godina kretati cijene gasa..

“Mi danas ne možemo izračunati isplativost gradnje takvog objekta kad ne znamo osnovnu stvar, a to je kretanje cijene gasa. S druge strane, BiH kroz izgradnju hidroelektrana, vjetroelektrana i solarnih elektrana, pa i rekonstrukcijom postojećih termoelektrana i prebacivanjem na biomasu može pokriti potrebe za strujom i izvoziti viškove”, smatra Marković.

BONUS VIDEO: Milorad Dodik svjedočio na suđenju Radovanu Karađiću – Al Jazeera Balkans

IZVOR (SB)

Dnevni horoskop za 3. decembar 2022. godine…

Pročitajte najdetaljniji dnevni horoskop koga vam svakodnevno pripremaju najpoznatiji astrolozi Read more