IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Doktorka JASNO i glasno tvrdi: „Elektronske cigafrete su još gore od duhana– a nude se i djeci“  (oto, video)

Doktorka Tatjana Radosavljević tvrdi da su elektronske cigarete, koje su sve popularnije u našem društvu, još opasnije od duhana…

BEOGRAD: Regija, Zanimljivosti, vijesti, nedelja, 06- XI- 00: 54… Doktorka JASNO i glasno tvrdi: „Elektronske cigarete su još gore od duhana– a nude se i djeci“  (foto, video)

Kako piše K1info.rs, doktorka je objasnila da su razna popularna sredstva koja se koriste kao zamena za duvan – velika obmana potrošača.

„To je velika obmana duvanske industrije. Svi ti proizvodi sadrže nikotin, koji pravi zavisnost i štetno utiče na pluća. Svi ti proizvodi osim nikotina sadrže i druge hemijske supstance, koje takođe mogu da se ponašaju kao kancerogene.

Kod pušenja ništa bolje nećete proći, ukoliko konzumirate sve te zamene. Najtragičnije je što se deci nude takvi proizvodi. To je zločin. Samo bih još rekla da po stepenu zavisnosti ta uslovno rečeno prihvatljiva droga, nikotin, je za odvikavanje komplikovana isto kao i kokain i heroin“, poručuje doktorka.

Kako je naglasila, „potrebno je mnogo volje i pomoći kada se odvikavate od nikotina, koji se nalazi na trećem mestu zavisnosti“. Istovremeno, na našim kioscima sve je više proizvoda duvanske industrije koje se direktno nude deci, u lepom pakovanju, sa okusima banane i drugog voća, i koja su izložena na najvidiljivijem mestu.

Čitaj još:   Vic dana Došao Srbin s privremenog rada iz Njemačke kući...

„Dječja pluća su jako nerazvijena i na taj način su direktno izložena ne samo opasnosti da dobiju neku bolest, kao što je rak pluća, već i da razviju astmu i sve ostalo. Elektronske stvari koje se podvode pod razonodu, a zamena su za cigarete i nikotin, apsolutno su štetne, možda čak i štetnije od duvana“.

Pulmolog Radosavljević ističe da je „stanje u državi jako loše“.

„Ponovo smo izbili na prvo mesto po broju obolelih i umrlih od malignih bolesti. Što se tiče hroničnog opstruktivnog bronhitisa i za jedan i za drugi je prvi faktor aerozagađenje, a drugi važan faktor je pušenje. Što se tiče pluća te dve bolesti odnose najviše života“, rekla je doktorka Radosavljević.

BONUS VIDEO: Dr Katarina Bajec Prevencija raka pluća… (Dr Katarina Bajec: Kako ostaviti pušenje?)

IZVOR Danas.rs

PRIŠTINA- ŽESTOKA REAKCIJA RADE TRAJKOVIĆ NA VUČIĆEVE UVREDE: „Kao pacijenta ga razumijem, ali ne kao predsjednika“… (foto, video)

Rada Trajković kaže da je Vučić kompromitovao funkciju predsjednika države... Read more

Čitaj još:   UŽAS: Autobus sletio sa puta u Vakufu, povrijeđen veliki broj putnika... (foto)
Dnevni horoskop za 3. decembar 2022. godine…

Pročitajte najdetaljniji dnevni horoskop koga vam svakodnevno pripremaju najpoznatiji astrolozi Read more