IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

HRVATI U VELIKOJ PANICI ZBOG KAPITALA S BLISKOG ISTOKA: “Arapske milijarde već su u Bosni i Srbiji, ulažu u hotele, poljoprivredna zemljišta, aerodrome…” (foto, video)

Misteriozni Arapi, su upravo pokupovali skoro cijelu Srbiju i susjednu Bosnu i Hercegovinu…

ZAGREB: Hrvatska, Ekonomija, vijesti, ponedeljak, 07- XI- 00: 54…  HRVATI U VELIKOJ PANICI ZBOG KAPITALA S BLISKOG ISTOKA: “Arapske milijarde već su u Bosni i Srbiji, ulažu u hotele, poljoprivredna zemljišta, aerodrome…” (foto, video)

“Obožava utrke kamila, a ima i 27 trkaćih automobila”, tako se u hrvatskim medijima opisuje Saifa Alketbija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koji je pažnju javnosti privukao nakon što je objavljena vijest o tome kako je baš on postao vlasnik 43,4 posto udjela u hrvatskoj kompaniji Fortenova Grupa iz koje su doduše u međuvremenu potvrdili kako nemaju službenih saznanja o ovoj transakciji ni o tome da je Alketbi kupio udjele od ruske Sberbanke.

Bilo kako bilo, ova vijest digla je na noge vladajući vrh, ali i opozicione saborske zastupnike te razne hrvatske stručnjake koji napominju da je upravo bivši Agrokor najveći koncesionar državnog poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj te da kao takvi gospodare sa više od 30 hiljada hektara državnog zemljišta, piše Dnevno.hr.

Servira li stoga neko ovom misterioznom Arapu skoro cijelu Slavoniju, jedno je od pitanja koje se nametnulo u javnom prostoru, ali i pitanje koje se postavlja među onima koji vrlo dobro znaju da su upravo Arapi pokupovali skoro cijelu Srbiju i susjednu Bosnu i Hercegovinu.

Posljednji se puta u hrvatskim medijima investitor iz UAE spominjao onda kada je većinski vlasnik Sunce hotela Jako Andabak svoj udio prodao tvrtki Eagle Hills Zagreb Real Estate sa sjedištem u Zagrebu iza koje stoji Mohamed Ali Rashed Allabar iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koji je time došao u vlasništvo brenda Bluesun Hotels&Resorts koji upravljaju s 11 hotela uz obalu Jadranskog mora, a tu je i jedan kamp i jedan zakupljeni objekt sa 2.973 smještajnih jedinica što čini jednu od vodećih firmi u Hrvatskoj.

Uz to treba napomenuti da imaju vlasništvo i u 50,2 posto aerodroma na otoku Braču.

Šeik koji je zagospodario kompleksima širom Jadrana poznat je i kao saradnik pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji je s njime uz asistenciju zagrebačkog preduzetnika Sergeja Ivanovića trebao realizirati propali projekat Zagreb na Savi.

Kada je riječ o arapskim investicijama u našem okruženju, njih u susjednoj Srbiji uistinu ne manjka pa su tako ondašnji mediji pisali o Al Rawafeda Holdingu koji je postao značajan vlasnik poljoprivrednog zemljišta u ovoj zemlji. Spominjala se uz to i kompanija Elite Agro LLC iz Abu Dhabija, ali i Elite Agro LLC koja je postala vlasnik dijela poljoprivrednog zemljišta u Vojvodini i sve to u dogovoru s Vladom Srbije zahvaljujući kojem tvrtka Al Rafawed u Vojvodini na oko 10.400 ha zemlje uzgaja pšenicu, kukuruz, suncokret i soju.

Čitaj još:   Faruk Yilmaz, berber i frizer iz Mersina u Sarajevu "šiša vatrom"... (foto i video)

Srbijanska vlada partnerima iz UAE prepustila je po vrlo povoljnim, ali i netransparentnim uvjetima vojno dobro Morović nadomak Karađorđeva.i

Arapi se tako smatraju drugim najvećim zemljoposjednicima u susjednoj Srbiji gdje je Al Darhi kupio imovinu Poljoprivrednog kombinata Beograd (PKB) i u tom paketu oko 17.000 hektara oranica.

Baš kao što Arapi često gostuju kod Vučića tako i Vučić često gostuje u UAE, a nedavno su i na Radiju Slobodna Evropa zaključili kako saradnja između ove dvije zemlje ide ulaznom putanjom otkako je na vlast stigla Srpska napredna stranka Aleksandra Vučića odnosno još od 2012. godine.

Nedavno je firma iz UAE dobila posao u Srbiji, odnosno koncesiju na 25 godina za postrojenje za vodu u Zrenjaninu.

Srbija je također u dva intervala odnosno u 2014. i 2016. godini dobila po milijardu dolara zajma od Abu Dhabija za proračunsku podršku, dok su Emirati posljednjih godina u vrhu zemalja u koje Srbija izvozi oružje i vojnu opremu, dok su njihove kompanije tamo pored kupnje zemljišta došle i u posjed udjela u srpskom nacionalnoj aviokompaniji.

Oni su sa Kinezima sudjelovali u izgradnji tvornice za proizvodnju kineskog cjepiva protiv Covida-19 u Beogradu, a u par navrata u jeku koronavirusa Srbiji su uputili kontingente medicinskih sredstava i opreme kao pomoć u pandemiji koronavirusa. I projekt Beograd na vodi, odnosno stambeno-poslovni objekt u blizini centra Beograda smatra se simbolom ove suradnje, s tim da valja napomenuti da taj projekt nosi predznak kontroverznog.

Prema pisanju medija Vučić godinama održava odlične odnose sa Mohamedom bin Zajedom koji se i prije stupanja na dužnost predsjednika UAE smatrao vladarom ove bogate zemlje.

Da su UAE važan politički i ekonomski partner Srbije potvrdio je još prije par godina ondašnji ministar Siniša Mali, a tu tezu lani je tokom gostovanja u Dubaiju zacementirao Vučić izjavivši da u Srbiji posluje oko hiljadu kompanija iz Emirata.

Podaci Narodne banke Srbije otkrivaju pak da su izravna ulaganja Emirata u Srbiju lani iznosila 11,8 milijuna eura.

Državljanima arapskim zemalja nije atraktivna samo Srbija već i Bosna i Hercegovina gdje na planini Vlašić već neko vrijeme masovno kupuju zemljišta i kuće.

Arapi su prema tvrdnjama upućenih godinama u potrazi za nekretninama i zemljištima na sarajevskom području.

BONUS VIDEO: Arapi kupuju nekretnine u BiH

Prema nekim neslužbenim podacima osobe arapskog podrijetla na Vlašiću su do sada kupile preko 150.000 kvadratnih metara zemljišta na kojima su nikle nove kuće, a tamo grade i atraktivne restorane te razna druga turistička zdanja radi čega lokalno stanovništvo zadovoljno trlja dlanovima jer takav interes bogatih ulagača razumljivo diže cijene zemljišta na spomenutoj planini.

Inače je masovna kupovina nekretnina za državljane arapskih zemalja svojedobno bila predmet provjera sigurnosnih agencija u BiH, a istragom koju je provela Služba za poslove sa strancima koja djeluje pri Ministarstvu sigurnosti BiH utvrđeno je kako se takvim transakcijama bavi ogroman broj fantomskih tvrtki koje raspolažu minimalnim početnim kapitalom, a ulažu velike novčane iznose što je pobudilo sumnju u pranje novca i porezne prijevare pa se stoga u ovaj slučaj uključila Porezna uprava Federacije BiH, ali i državno tužilaštvo.

Čitaj još:   Olujno nevrijeme poharalo Hrvatsku: Zagreb poplavljen, u Istri rušila se stabla... (foto i video)

Velikom arapskom investicijom u BiH smatra se ona u Općini Vareš gdje investitor iz Saudijske Arabije u narednih desetak godina kani izgraditi luksuzni kompleks s hotelom, adrenalin parkom, vilama i biciklističkim stazama.

Radi se o investiciji vrijednoj 2,4 milijardi eura, međutim moglo bi se reći da je to kap u moru arapskih investicija u BiH gdje su ulagači iz Saudijske Arabije, Kuvajta, Katara i UAE investirali pviše od 480 miliona eura, s tim da ulažu mahom u hotelijerstvo, turističke hotele, drvnu i prehrambenu industriju pa čak i u proizvodnju vina.

Jednom od vodećih arapskih investicija smatra se ona kompanije Zeraa Investsment iz Dubaija.

Ta je kompanija za dva miliona eura još 2016. godine kupila mostarski Hepok, kompaniju koja se bavi preradom i proizvodnjom vina., a te iste godine kupili su i kompaniju Bosnaplod u Brčkom koja je bila u stečaju.

Sve u svemu imućnim ulagačima sredstava očito ne nedostaje, uz podršku politike i bez konkretne kontrole ulažu ogromne novce i preuzimaju sve što je vrijedno u hrvatskom susjedstvu.

Je li sada na redu i Hrvatska koja je atraktivna i zbog Jadranskog mora i zbog poljoprivrednih zemljišta ostaje za vidjeti.

BONUS VIDEO: ARAPI U BIH / Nastavljaju se investicije ARAPA na Vlašiću!

izvor Dnevnikj.hr

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more