IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NOVI PAZAR- OŠTRA PORUKA IZ SANDŽAKA: Poziv Vladi Srbije da odustane od diskriminiranja Bošnjaka… (foto, video)

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) je u proteklom periodu radilo je više nego odlično. To su ocjene svih onih koji, zaista prate stručnost. Kvalitet i zakonitost rada ovog organa…

NOVI PAZAR: Sandžaka, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 09- XI- 09: 54… NOVI PAZAR- OŠTRA PORUKA IZ SANDŽAKA: Poziv Vladi Srbije da odustane od diskriminiranja Bošnjaka… (foto, video)

„U toku je proces deasimilacije Bošnjaka“: Fuad Baćićanin, nosilac liste „Bošnjačko jedinstvo– dr Sulejman Ugljanin“, pred izbore za BNV

Postavili smo sebi zadatak i obavezu: ostvarivanje kolektivnih i pojedinačnih prava Bošnjaka. Ostvarili smo mnogo u nekada nemogućim uslovima, ocenjuje u intervjuu za Danas Fuad Baćićanin, nosilac liste „Bošnjačko jedinstvo– dr Sulejman Ugljanin“ na izborima 13. novembra za novi saziv i potpredsednik aktuelnog BNV.

-BNV je osnovano da ostvaruje, čuva i njeguje naš bošnjački nacionalni, sandžački regionalni i islamski vjerski identitet. Asimiliranje Bošnjaka je trajalo gotovo jedno stoljeće. Sada je proces deasimiliranja. Povratili smo svoje osnovne identitarne osobenosti.

Takve i slične teme pokreću malobrojni i neodgovorni pojedinci, i mislim samo jedan medij u Sandžaku. Ne znamo još sa kojim ciljem. I to baš u vrijeme popisa stanovništva u Srbiji. Bošnjaci dobro znaju ko su, šta su, znaju svoju prošlost, svoju sadašnjost, ali znaju šta im je potrebno u budućnosti.

Mi, kao Bošnjaci, sa svojim nacionalnim identitetom, obnavljamo prijateljstva sa svim narodima sa kojim to prijateljstvo vijekovno dijelimo bez da se zbog toga nekome izvinjavamo, kazao je Baćićanin.

Čitaj još:   TUGA IZNAD MARJANA- Putuj kapetane: Split se špalirom brodova oprašta od Mateja... (foto, video)

Otkrio je i prvi potez u novom sazivu BNV- a.

Pozvat ćemo Vladu Srbije da odustane od diskriminiranja Bošnjaka, da poštuje Ustav i zakone koje je Skupština ove zemlje usvojila da poštuje međunarodne propise, da hitno usaglasi nacionalnu strukturu u svim državnim organima, policiji, sudstvu, tužilaštvu, kao i ostalim republičkim institucijama sa javnim ovlaštenjima.

Pozvat ćemo sve naše građane da se uključe u rad Vijeća i sve liste da daju svoje najbolje kandidate, koji nisu opterećeni partijskim funkcijama, da radimo zajedno u cilju postizanja boljih rezultata. Sve ovo smo i ranije radili i imali smo podršku mnogih stručnih pojedinaca i institucija iz svih oblasti zbog čega smo i postigli velike rezultate.

Koji su prioriteti Vaše liste?

– Postizanje bošnjačkog jedinstva. Da se Bošnjacima vrati ranije stečen status naroda, a Sandžak bude jedna od regija u budućoj decentralizovanoj Srbiji. Bošnjaci mogu različito misliti, ali se moraju slagati u osnovnim identitarnim pitanjima radi nastavka započetih procesa.

Potpuna reforma zakonodavstva u oblasti prava i sloboda manjinskih naroda, kao i prenošenje osnivačkih prava ustanova od posebnog značaja za Bošnjake na BNV, kao što su biblioteke, muzeji, arhivi, mediji, predškolske ustanove i osnovne škole.

Obrazovanje na bosanskom maternjem jeziku na osnovu prava stečenog rođenjem, bez diskriminirajuće obaveze dodatnog izjašnjavanja za jezik nastave i osnivanje Fonda za besplatne udžbenike za nastavu na bosanskom jeziku. Rasvjetljavanje i procesuiranje svih ratnih i drugih zločina počinjenih nad Bošnjacima u Sandžaku u periodu od 1990. do 2000. godine, kažnjavanje odgovornih i podizanje dostojnog spomen obilježja žrtvama državnog terora u Sandžaku. U tom smislu, u procesu evropskih i NATO integracija Srbije, tražićemo donošenje Zakona o lustraciji, kazao je on.

Čitaj još:   SJAJNE VIJESTI ZA SVE: Preuzmi 50 eura i to potpuno BESPLATNO! (foto)

IZVOR Danas.rs

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more