IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DOŠLA KVOTA: Koprivica najaktivniji poslanik, pričao 1.110 minuta ALI NI SEKUNDE KADA SE BRUTALNO GAZIO USTAV… (foto)

Centar za građansko obrazovanje objavio je tokom sedmice podatke o aktivnosti poslanika na polovini mandata.

Podaci koji su objavljeni nijesu bili iznenađujući, pa je ubjedljivo najaktivniji poslanik očekivano bio Demokrata Momo Koprivica. Koprivica je ukupno pričao 18 sati, 30 minuta ili 59 sekundi odnosno 1.110 minuta.

Na drugom mjestu je poslanik Branko Radulović koji je govorio oko 1.000 minuta odnosno oko dva sata manje nego Koprivica.  U ovaj obračun nije uračunata aktivnost na odborima.

Da se ova kategorija ponudila na kladionicama izvjesnost da će Koprivica najviše da govori bila bi vrlo realna. Dakle, rečeno kladioničarskim jezikom “kvota bi došla”, iako bi vjerovatno bila niska.

Da Koprivica voli da govori svima je odavno poznato, a pored predsjednice parlamenta Danijele Đurović sa njim se nerijetko muče i voditelji u tv emisijama u kojima učestvuje. Koprivica u svim svojim izlaganjima se dominatno bavi pravnim aspektima, ali i političkim u zavisnosti o kojoj je temi riječ.

Ipak, ostaće nerazjašnjenja dilema zašto je Koprivica prije desetak dana zaćutao kada su na dnevnom redu bile izmjene i dopune Zakona o predsjedniku.

Koprivica je prilično bio aktivan nedavno kada se raspravljalo o drugim pravnim temama kada je do najsitnijih detalja objašnjavao javnosti pravne pojmove. Ali je prilikom rasprave o zakonu o predsjedniku Koprivica ostao nijem. A nije ni čudo.

Čitaj još:   SARAJEVO U GABELINOJ ULICI: Prodaje se kultni kafić, radio je više od 42 godine... (foto, video)

Dio rečenice iz sramnih izmjena zakona glasi “Predsjednik može predložiti kandidata sa dominantnom skupštinskom podrškom nakon obavijenih ponovnih konsultacija”.

Ućutao je Koprivica jer izraz “dominantna skupštinska podrška” nije nikakav pravni termin već više krilatica nekog “mašinskog inžinjera”.

Osnovano se sumnja da je inžinjer kreirao i dio rečenice “Mandatarom će se smatrati kandidat koji ima jasnu podršku većine od ukupnog broja poslanika u Skupštini“, a sve pravne vještine Koprivice ne mogu odbraniti dio “jasne podrške većine“. Nema nijednog propisa u pravnom sistemu i nauci koji definiše pojam “jasna podrška većine”.

U takvoj situaciji Koprivica je zaćutao jer je to politički interes. Ali kao pravnik mora da zna da je baš prema Ustavu koji su te noći zgazili ovakvim rješenjima jasno propisano da poslanik glasa po svojoj savjesti.

Ipak, brojke su neumoljive, Koprivica je pričao 18 sati, 30 minuta i 59 sekundi, a to su komentarima ispratili i Tviteraši.

Čitaj još:   UPOZORENJE EK: ČIPS IZ SRBIJE SADRŽI KANCEROGENU SUPSTANCU...

izvor: aktuelno.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more