IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

JOVAN Markuš, širi govor mržnje prema ROMIMA i krši prava djeteta…

Šest nevladinih organizacija– Akcija za ljudska prava (HRA), Asocijacija Spektra, Centar za ženska prava (CŽP), Centar za građansko obrazovanje– CGO, Crnogorska LGBTIQ asocijacija Kvir Montenegro i NVO Prima – osuđuju govor mržnje prema Romima i kršenje prava djeteta od strane Jovana Markuša, bivšeg člana Nacionalne komisije za UNESCO.

“Poslije seksizma koji je javno ispoljio prema političarki Draginji Vuksanović-Stanković, Markuš se sada ostrvio i na Rome. Nevladine organizacije podržavaju krivičnu prijavu Romskog savjeta protiv Markuša i očekuju da nadležni državni tužilac pristupi ocjeni ovog slučaja uzimajući u obzir i međunarodne standarde i uporednu praksu u oblasti suzbijanja govora mržnje”, kazali su iz HRA.

Markuš je u dva posta na društvenim mrežama, na koja je javnost upozorio Romski savjet, Rome nazivao pogrdnim terminom, i zloupotrebljavajući činjenicu da većina pripadnika romskog naroda živi u siromaštvu, aludirao, bez ikakvih dokaza, da su Romi čije je fotografije istakao na društvenoj mreži plaćeni da učestvuju na političkom protestu, tj. da nemaju svoj politički stav.

“Pri tom je u istom negativnom kontekstu prikazao i maloljetno dijete. Takvo postupanje je protivno članu 16 Konvencije o pravima djeteta, koji garantuje svakom djetetu pravo na zaštitu od proizvoljnog ili nezakonitog miješanja u njegovu privatnost i nezakonitih napada na njegovu čast i ugled”, dodaju iz HRA.

Čitaj još:   GORAŽDE: Drama u kafani, PRVO JE Napao konobara, on mu uzvratio nožem...

Podsjećaju da su, nevladine oragnizacije, HRA i CŽP, su u januaru ove godine od tadašnjeg premijera Zdravka Krivokapića zatražile da Markuša, zbog govora mržnje prema ženama, razriješi članstva u Nacionalnoj komisiji za UNESCO – Organizaciju Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu, ali to nije učinjeno sve do jula ove godine kada je nova vlada formirala i novu komisiju za saradnju države s UNESCO.

“Smatramo da bi država trebalo da usvoji nacionalnu strategiju za borbu protiv govora mržnje, odnosno svih oblika izazivanja ili podsticanja mržnje ili netrpeljivosti po bilo kom osnovu, u skladu s Ustavom Crne Gore i preporukama Savjeta Evrope”, zaključuju iz HRA.

izvor: cdm.me