IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

LJUBLJANA: Slovenija dobila prvu predsjednicu u vlastitoj historiji… (foto, video)

Protukandidat Anže Logar, je dobio 46.09 posto glasova, priznao je poraz…

LJUBLJNA: Slovenija, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak, 14- XI- 00: 24… LJUBLJANA: Slovenija dobila prvu predsjednicu u vlastitoj historiji… (foto, video)

Nataša Pirc Musar postala je prva predsjednica Slovenije u historiji te države. Nakon zatvaranja birališta prebrojano je više od 90 posto glasova, a Pirc Musar dobila je 53. 91 posto glasova.

Njen protukandidat Anže Logar, koji je dobio 46. 09 posto glasova, priznao je poraz.

Budući da niti jedan od sedam kandidata u prvom krugu nije dobio više od 50 posto glasova, o novom predsjedniku ili predsjednici odlučio je današnji drugi krug u koji je ušlo dvoje kandidata koji su 23. oktobra dobili najviše glasova.

– Slovenija zaslužuje odlučnog, poštenog i srdačnog predsjednika. Predsjednik državničkog stava koji će uvijek zagovarati tolerantan i uvažavajući dijalog.

Čula sam to od građana tokom mog putovanja našom lijepom Slovenijom u zadnjih pet mjeseci da žele neovisnu i politički neopterećenu predsjednicu. Računam na to da su tu volju iskazali i danas na biračkim mjestima- poručila je ranije večeras Pirc Musar.

Čitaj još:   VOLODIMIR Zelenski pozvao Abazovića da posjeti Kijev... (foto, video)

Pirc Musar je bivša novinarka, doktorica pravnih nauka i ugledna advokatica koju nerijetko oslovljavaju s nadimkom “Čelična Lady”.

Kao nezavisnu kandidatkinju na ovim izborima ovu 54- godišnju Ljubljančanku podržali su bivši slovenski predsjednici Milan Kučan i Danilo Turk, a ponajviše suprug Aleš Musar, jedan od najbogatijih Slovenaca.

BONUS VIDEO: Slovenija biraLA petog predsjednika ili prvu predsjednicu…

izvor iBalkan.net/ agencije aa

Milutin CEROVIĆ: Srpski DESPOT i gaulajter u pohodu na Crnu Goru… (foto)

Zašto se trenutni srpski autokrata toliko ostrvio na Crnu Goru? Read more

Dnevni horoskop za 5. decembar 2022. godine

Pročitajte najdetaljniji dnevni horoskop koga vam svakodnevno pripremaju najpoznatiji astrolozi Read more