IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PODGORICA: Predsjednik Crne Gore MILO Đukanović odlikovao naše “LAVICE”… (foto, video)

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović odlikovao je žensku rukometnu reprezentaciju Crne Gore Ordenom Crnogorske zastave I stepena…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak 24- XI- 17: 24… PODGORICA: Predsjednik Crne Gore MILO Đukanović odlikovao naše “LAVICE”… (foto, video)

Crnogorske rukometašice na nedavno održanom Evropskom prvenstvu osvojile su bronzanu medalju.

Đukanović je, na svečanom prijemu povodom tog uspjeha, kazao da je, poštujući rezultat koji su postigle, kao i rezultate generacija rukometašica koje su prije njih isto tako s ponosom nosile dres s državnim grbom, uvjeren da će i nove generacije nastaviti kao i do sada da reprezentuju na najdostojanstveniji način crnogorski sport i Crnu Goru.

“Smatram privilegijom priliku da vas lično pozdravim i da vam u ime ukupne crnogorske javnosti i u svoje ime zahvalim na još jednom velikom sportskom podvigu kojim ste kao mnogo puta do sada obradovali naciju i slavili ime Crne Gore”, rekao je Đukanović.

On se zahvalio rukometašicama što su, kako je kazao, opet visoko uzdigli crnogorsku državnu zastavu na jednom od najprestižnijih sportskih takmičenja u svijetu, u konkurenciji s najvećim evropskim sportskim nacijama.

BONUS VIDEO: Govor rukometašice Jovanke Radičević na prijemu za žensku rukometnu reprezentaciju

“Fanatičnom odanošću i reprezentativnom dresu, vrhunskim sportskim umijećem, nepokolebljivom voljom i upornošću i jedinstvenim pobjedničkim duhom ostavili ste sve manje upućenu inostranu javnost u nedoumici – od čega su, zapravo sazdane ove djevojke. Ne i nas u Crnoj Gori koji smo već decenijama navikli na kontinuitet najviših sportskih rezultata našeg reprezentativnog i klupskog ženskog rukometa i besprijekornu posvećenost poštovanju i afirmaciji svoje države”, rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, u savremenom sportu vrhunski rezultati najčešće su utemeljeni u razuđenoj klupskoj i mnogobrojnoj igračkoj bazi, moćnoj finansijskoj podršci države i sponzora i veoma razvijenoj sportskoj infrastrukturi.

“Nažalost, u Crnoj Gori, kao i sličnim, manjim i manje razvijenim zemljama to nijesu niti realno mogu biti uporišta konkurentnosti na prestižnoj sportskoj sceni kakva je evropska. Zato se na reprezentativna i klupska dostignuća crnogorskog rukometa, posebno ženskog, a na našu radost sve više i muškog, gleda kao na fenomen koji izaziva sportsko i svako drugo poštovanje vjerne publike, kao i svih konkurenata”, rekao je crnogorski predsjednik.

Čitaj još:   NOVI PAZAR: UČITELJICA ADELA O LAŽNOM PATRIOTIZMU- Prvo sve izvagaju pa se bore za BOŠNJAŠTVO

On je naglasio da kodeks sportske časti i viteške borbenosti koje rukometašice zajedno s tradicionalnim crnogorskim vrlinama afirmišu na najdostojanstveniji način širom Evrope i svijeta daje dodatni sjaj medaljama koje osvajate.

“Takvim karakteristikama vi se predstavljate i kao dostojne sledbenice duge i slavne tradicije crnogorskih sportista koji su decenijama unatrag davali nemjerljiv doprinos ostvarivanju vrhunskih rezultata u gotovo svim sportskim disciplinama dok je Crna Gora bila sastavni dio složenih državnih zajednica”, rekao je Đukanović.

On je istakao da je izbor Jovanke Radičević u idealni tim Evropskog prvenstva najveći domet za svaku sportiskinju.

“Jovanka nas je na takva, najbolja izdanja odavno navikla. Danas, na kraju njene briljantne karijere u nacionalnom dresu tokom koje nas je uvijek činila ponosnim, uzdižući ugled i slavu Crne Gore, prilika je da joj još jednom zahvalimo za sve što je učinila za crnogorski rukomet, i za rukomet uopšte, kao i za odanost reprezentativnom dresu i svojoj državi”, rekao je Đukanović.

BONUS VIDEO: Govor predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića na prijemu za žensku reprezentaciju CG u rukometu

On je čestitao i Bojani Popović prvi veliki uspjeh na poziciji selektorke.

“Vjerujemo da će i u tom odgovornom poslu dostići visine koje je ostvarila kao jedna od najboljih igračica svijeta i dugo vremena glavni akter svih naših olimpijskih i evropskih rukometnih uspjeha”, rekao je Đukanović.

On je odao priznanje i Rukometnom savezu, na čelu sa Petrom Kapisodom, na uspješnoj realizaciji aktivnosti na pripremi i organizaciji dijela Evropskog prvenstva u Podgorici.

Čitaj još:   SARAJEVO: Serija pljački kasina, vrata razbijaju macolama, prijete pištoljima ... (foto i video)

On je naglasio da prestižni rezultati ostaju trajna baština kojom se Crna Gora s razlogom ponosi.

“Bronza iz Ljubljane ima zlatni sjaj i zbog toga što je podigla moral i učinila ponosnim naše građane u jednom po mnogo čemu delikatnom trenutku za našu zemlju”, zaključio je crnogorski predsjednik.

Kapitenka Jovanka Radičević zahvalila se Đukanoviću na prijemu i dodijeljenom ordenu, navodeći da su rukometašice svojim djelima pokazali još jednom na koji način treba voljeti svoju državu i kako treba pjevati himnu.

BONUS VIDEO: Predsjednik Đukanović uručio Orden Crnogorske zastave I stepena ženskoj rukometnoj reprezentaciji

izvor iBalkan.net/ agencije