IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

U analizi o Otvorenom Balkanu: Ulazak CRNE GORE se ne preporučuje, “ukidanje” granica bi pomoglo kriminalu…

Uklanjanje svih granica u regionu je rizičan potez imajući u vidu postojanje tzv. Balkanske rute kojom se vrše različite kriminalne aktivnosti, navodi se u analizi “O prednostima i manama učešća u regionalnoj inicijativi ‘Otvoreni Balkan”. koju je pripremilo Ministarstvo evropskih poslova.

U dokumentu se ističe da je inicijativa Otvoreni Balkan postavljena na ambicioznoj agendi stvaranja zajedničkog regionalnog tržišta po uzoru na jedinstveno tržište EU ali i da se podudara sa postojećim regionalnim okvirom za saradnju koji je uspostavljen Berlinskim procesom.

  • Imajući u vidu da je Otvoreni Balkan još uvijek u eksperimentalnoj fazi, bez konkretnih podataka o uspješnosti projekta Crna Gora ne bi trebalo da donosi odluku o priključenju. Kao što smo već napomenuli, do njih je nemoguće doći jer sporazumi u dvije države koje učestvuju, još uvijek nisu ni ratifikovani. Stoga, treba pažljivo posmatrati i vršiti procjenu rizika i benefita za crnogorsku privredu i društvo. Tek ostaje da se vidi u kojoj mjeri će ID broj Otvorenog Balkana funkcionisati i na koji način će nove migracije uticati na region – ističe se, između ostalog, u analizi koju je pripremila ministarka Jovana Marović, koja je danas podnijela ostavku na tu funkciju.

U analizi se ističe da se nameće zaključak da su postojeći mehanizmi ekonomske integracije šest država Zapadnog Balkana u kojima Crna Gora već učestvuje dobra osnova za nastavak regionalnih integracija.

Čitaj još:   Otvoreni Balkan neprihvatljiv: BiH i CRNA GORA nemaju povjerenja u SRPSKE VLASTI...

Podvlači se da inicijativa poput OB može izgledati primamljivo, “konstantno je vođena od strane tri lidera koji uvijek ponavljaju da se radi o ekonomskom projektu koji nema veze sa različitim političkim stavovima ili pak geopolitičkim interesima”

Lideri obećavaju da će ekonomski benefiti građanki i građana pomoći prevazilaženju bilo kakvih istorijskih ili savremenih političkih problema, a sve sa ciljem da države spremno zakorače u EU.

Analiza se dotiče i kriminalnih aktivnosti i potencijalnim opasnostima koje bi u tom smislu pojačalo ukidanje granica.

  • Tzv. Balkanska ruta je i dalje žila kucavica organizovanog kriminala u regionu, a politička nespremnost da se države izbore sa korupcijom otežava svaki napredak – navodi se u analizi koja je objavljena na 26 strana.

Podsjeća se i da je Crna Gora u okviru pregovaračkog procesa s EU odavno otvorila četiri poglavlja koja se odnose na četiri osnovne slobode kojima se primarno bavi inicijativa Open Balkan, dok njene učesnice nijesu otvorile nijedno.

  • Smatramo da se crnogorsko iskustvo po ovom pitanju može bolje iskoristiti za napredak regiona putem evropske integracije u onim inicijativama koje su zajedno pripremljene i koje imaju punu podršku država članica i institucija EU – zaključuje se u analizi.
Čitaj još:   CDNK: Ugovor sa Crkvom Srbije, zamišljen da bude posljednji ekser zakovan u mrtvački kovčeg crnogorske nacije... (foto, video)

izvor: standard.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more