IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NOVI PAZAR: Broj zaposlenih i nezaposlenih skoro izjednačen… (foto, video)

Novi Pazar je godinama po stopi nezaposlenosti u vrhu republičke lestvice…

NOVI PAZAR: Sandžak, Ekonomija, vijesti, srijeda, 30- XI- 00: 24… NOVI PAZAR: Broj zaposlenih i nezaposlenih skoro izjednačen… (foto, video)

Prema podacima nadležnih institucija, stopa nezaposlenosti je iznad 50 odsto radno sposobnog stanovništva.

Tome je doprinela većina neuspelih privatizacija, među kojima su nekadašnji privredni giganti u tekstilnoj i obućarskoj proizvodnji, i izostanak direktnih investicija.

Od demokratskih promena 2000. godine, ovaj grad nije dobio nijednu direktnu investiciju. Osim zapošljavanja u lokalnoj administraciji, drugih većih zapošljavanja nema.

Broj proizvođača tekstila i obuće, odavno je, više nego prepolovljen. Bez obzira na to, njima nedostaje kvalifikovana radna snaga. Posebno je to izraženo kod proizvođača džinsa, kojima nedostaje hiljadu radnika.

Lokalna samouprava, u saradnji sa Filijalom Nacionalne službe zapošljavanja (NSZ), nastoji da kroz mnogobrojne programe subvencionisanja aktivnih mera zapošljavanja, pospeši zapošljavanje u ovom gradu.

Iz gradskog budžeta, svake godine, izdvajaju se znatna sredstva za aktivne mere zapošljavanja, u kojima prednost imaju programi samozapošljavanja i teže zapošljivih grupa.

Ove godine, iz gradskog budžeta, za Lokalni akcioni plan zapošljavanja izdvojeno je 15 miliona dinara. Za samozapošljavanje i teže zapošljivih grupa (mladi do 30 godina starosti, lica sa invaliditetom, Romi, stariji od 50 godina), planirano je šest miliona i devet miliona dinara je pomoć privrednicima kod poslovnih banaka i Fonda za razvoj.

Čitaj još:   PAO PARTIZAN

BONUS VIDEO: Novom Pazaru uglavnom trebaju zanatlije

Preuzimanjem kamata kod poslovnih banaka, lokalna samouprava pomaže lokalnim privrednicima da stvore uslove za prijem novih radnika.

Prema poslednjim podacima novopazarske Filijale NSZ, u ovom gradu, posao traži oko 23 hiljade ljudi, a zaposleno je oko 25 hiljada.

Zbog ekspanzije izgradnje stambeno-poslovnih objekata, sada, su najtraženiji građevinski radnici svih profila. Nedostaju i profesionalni vozači, telefonski operateri, kuvari, konobari i pomoćni radnici u ugostiteljskim objektima.

Kada su u pitanju fakultetski obrazovani kadrovi, potražnja je za programerima, inženjerima informacionih tehnologija i mašinstva sa licencama, zatim lekari specijalisti i farmaceuti, stručnjaci za računovodsrvo, profesori stranih jezika, posebno nemačkog, profesori muzičkog, istorije, tehnike i tehnologije.

U naporima da se poveća broj zaposlenih, lokalna samouprava ne računa samo na sopstvena, već i na sredstva nadležnih ministarstava i inostranih institucija.

Nedavno je saopšteno, da je Novi Pazar dobio 55.000 eura za inovativna rešenja u zapošljavanju.

Reč je o bespovratnim sredstvima, koja su dodelili Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Nemačka agencija za saradnju (GIZ).

Novi Pazar se našao među osam lokalnih samouprava, u Srbiji, kojima su dodeljena ta bespovratna sredstva, u ukupnom iznosu od 400.000 eura.

Ova sredstva su, inače, dodeljena u okviru projekta „Podrška Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u pilotiranju inovativnih rešenja za zapošljavanje“.

Čitaj još:   ASIM NIKŠIĆ-PAZARSKIM MAHALAMA, SOKACIMA...

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

BONUS VIDEO Obeležen Dan oslobođenja  Novog Pazara

izvor Danas.rs

Nebo nije granica za ljubav i podršku najmlađima

Nebo nije granica za ljubav i podršku najmlađima Učenici petog Read more