IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Evo zašto cijeli svijet kupuje ZLATO… (foto, video)

Zlato je nerijetko kroz istoriju bilo simbol moći, luksuza i blagostanja. Opšte je poznato da pravi sjaj zlata dolazi u kriznim i nesigurnim vremenima. Tradicionalno, hiljadama godina unazad, zlato se pokazalo kao najsigurniji imovinski oblik.

Upravo u kriznim vremenima vrijednost zlata najviše raste. Takvi periodi najčešće su obilježeni usporavanjem ekonomske aktivnosti, smanjenjem prihoda većine privrednih subjekata i smanjenjem zaposlenosti. Nerijetko, zlato se u takvim situacijama pokazalo kao solidaran partner koji je pomogao da se iz takvih situacija izađe sa što manjim posledicama.

Podsjetimo, juče je Džef Bezos upozorio da se američka recesija nazire i savjetovao potrošače i preduzeća da naprave zalihe gotovine u slučaju da dođe do razornog pada.

Jedna od premium osobina zlata jeste njegova likvidnost. Zlato poseduje najviši stepen likvidnosti, kako u normalnim, tako i u ekstremnim situacijama i uslovima. Zlato na ekstremne poremećaje reaguje snažnim uvećanjem svoje vrijednosti.

Šta to zapravo znači?

Dakle, ukoliko dođe do nekog društveno ekonomskog poremećaja , koji bi mogao uticati negativno na naše prihode, poslovnu aktivnost i ostale uobičajene aktivnosti, zlato će nam u takvim sitaucaijama pomoći da uspiješno prevaziđemo kriznu situaciju. Dakle, novac uložen u zlato najviše će vrijedeti u trenutku kada nam je najpotrebniji.

Posjedovanje zlata neće spriječiti da se neka negativna ekonomska pojava desi, ali će nam pomoći da iz takve situacije izađemo na najbolji mogući način.

Hiljadama godina unazad zlato je prepoznato kao najbolji instrument za zaštitu novca od inflacije.

Kako štiti zlato novac od inflacije?

Zlato štiti vrijednost novca od inflacije kroz rast svoje vrijednosti koji je po pravilu veći od inflacije. Vrijednost zlata uvećala se četiri i po puta od 2000. godine.

Ulaganje u zlato je prevashodno dugoročno ulaganje. To podrazumeva da ne postoji namjera unovčavanja u kraćem vremenskom periodu od dvije godine.

Ukoliko investicija ima manju ročnost, ista je opterećena određenim stepenom rizika. Rizik se prezentuje kroz mogućnost formiranja investicionog minusa, shodno činjenici da postoje periodi u kojima vrednost zlata miruje ili ima negativno kretanje.

Čitaj još:   DOK SE ČEKA BAZEN U MOSTARU: Ometani treninzi Lane Pudar u Banjoj Luci, ne zna se kada će biti problem riješen... (foto, video)

BONUS VIDEO: Svijet: Iračko zlato

Investiciono zlato predstavlja čisto zlato koje se proizvodi u strogo kontrolisanim industrijskim uslovima. Zagarantovana čistoća investicionih zlatnih poluga jeste 999,9. Osnovna funkicionalna vrijednost investicionog zlata jeste zaštita novca od inflacije.

Benefiti ulaganja u zlato nekada se mogu registrovati odmah, a nekada je za iste potrebno vrijeme. Zlato je berzanska roba čija se vrijednost formira u zavisnosti od više faktora. Vrijednost zlata ima suprotno kretanje u odnosu na kretanje vrijednosti valuta. Shodno navedenom, kada vrijednost valuta slabi, vrijednost zlata raste. Sada imamo jako izraženu inflaciju koja nije ništa drugo već slabljenje valuta. Cijena zlata trenutno miruje što narušava gore navedenu ekonomsko logičku vezu između kretanja vrijednosti zlata i valuta.

Takvi periodi registrovani su kroz istoriju, ali isti ne traju dugo.

Shodno navedenom, cijena zlata neće još dugo mirovati.

U svijetu ima svega nekoliko proizvođača investicionog zlata. Najprestižniji proizvođači smješteni su u Švajcarskoj. Najveće povjerenje uživaju proizvodi koji dolaze iz poslovne grupacije Heraeus u okviru koje posluje i renomirani proizvođač Argor Heraeus. Osim navedenih proizvođača, značajno mjesto na svjetskom tržištu plemenitih metala zauzima švajcarski proizvođač Valcambi suisse.

Zlatara Gold omogućila je da na jednostavan način postanete vlasnik najvrijednijeg plemenitog metala iz najprestižnijih svjetskih kovnica.

KO SU KUPCI INVESTICIONOG ZLATA?

Identifukujući inflaciju kao opasnost koja urušava poslovnu akumulaciju, dobar dio pravnih lica počeo je da traži adekvatno rješenje kako da zaštiti poslovnu akumulaciju.

Osim kupovine investicionih nekretnina, koje se godinama unazad koristi, kao rešenje za zaštitu slobodne poslovne akumulacije, dobar dio pravnih lica identifikovao je kao novi instrument – investiciono zlato. Investiciono zlato oslobođeno je pdv-a prilikom kupovine. Pravna lica ulažu u investiciono zlato onaj dio novca koji ne koriste za obavljanje tekuće poslovne aktivnosti.

Čitaj još:   VUČIĆ PRITISNUT UZ ZID: Povukao neočekivan potez- "Razgovaramo sa Rusima o...!" (foto, video)

BONUS VIDEO: Zlatni dukat Franz Joseph | Provjera investicijskog zlata | Prodaja i otkup dukata | CentarZlata.com

Osim pravnih lica, investiciono zlato kupuju i fizička lica koja žele da sačuvaju ušteđevinu od inflacije.

Profil ulagača u zlato je sledeći: obrazovan i ekonomski mudar čovjek srednje i starije životne dobi, koji ne želi da prepusti svoj kapital avanturističkim rizicima .

Zajednički imenitelj svim kategorijama ulagača jeste- eliminacija valutnih rizika izazvanih prirodnom, vjestačkom ili nekom drugom pojavom.

Posjedovanjem zlata postiže se veća ekonomska sloboda, samostalnost, diversifikacija imovinskog portfolia, kao i hedžing kapitala u kriznim situacijama.

izvor: vijesti.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more