IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Milo ĐUKANOVIĆ: ”Želimo da vjerujemo da su slike 90- ih ostale iza nas i da smo dovoljno mudri da gradimo bolju budućnost na Balkanu” (foto, video)

Trideset godina nakon suočavanja sa enormnim prilivom izbjeglica iz bivše Jugoslavije, i svjesni izazova koji stoje pred Evropom i međunarodnom zajednicom u uslovima ruske agresije na Ukrajinu, uvjeravam vas u nepokolebljivu posvećenost Crne Gore saradnji, humanosti i podjeli tereta.

Želimo da vjerujemo da su slike 90ih ostale iza nas, i da smo dovoljno mudri da ne zaboravljajući prošlost gradimo bolju i sigurniju budućnost na Balkanu, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na svečanosti “30 godina UNHCR u Crnoj Gori”.

Đukanović poručuje da je Crna Gora ponosna na saradnju sa UNHCR i ostvarene rezultate.

  • Čini mi izuzetno zadovoljstvo da vam se obratim povodom 30 godina rada Programa Visokog komesara Ujedinjenih nacija za izbjeglice u Crnoj Gori– tri decenije partnerstva, nesebične posvećenosti, humanosti i stalne borbe u pružanju podrške i utočišta za najugroženije i najranjivije – za ljude lišene topline doma, sigurnosti i svoje države, prognane ili primorane da napuste ognjišta pod naletom rata, netrpeljivosti i mržnje, gladi ili siromaštva– kazao je Đukanović.

UNHCR je, podsjetio je Đukanović, došao u Crnu Goru 1992. godine kad se suočila s prvim talasima izbjeglih i raseljenih lica iz ratom zahvaćenih jugoslovenskih republika.

Po je za nas bio potpuno nov, nepoznat izazov. Od tada je UNHCR nezamjenjiva snaga i podrška crnogorskim institucijama, nevladinim i humanitarnim organizacijama u prijemu, zbrinjavanju i traženju rješenja za desetine hiljada ljudi.

Prvo su došli Srbi iz Hrvatske, pa Srbi i Muslimani iz BiH, a onda Albanci, zatim Srbi i Crnogorci s Kosova. O veličini humanitarnog izazova na koji su Crna Gora i UNHCR morali dati odgovor najbolje govori podatak da su krajem devedesetih izbjegli i raseljeni činili više od petine naše populacije – naglasio je predsjednik Crne Gore.

Saradnja s UNHCR- om

Zato je, kazao je Đukanović, danas prilika da izrazi “veliku zahvalnost Programu Visokog komesara za izbjeglice, brojnim međunarodnim donatorima i narodu Crne Gore, na nemjerljivoj pomoći i podršci uz koju smo uspjeli da u izuzetno teškim vremenima širom otvorimo vrata i pružimo sigurno utočište svim nevoljnicima, ne pitajući ih za vjeru i naciju”. I da pri tom, ističe, sačuva mir i učvrsti međunacionalni sklad, kao jedina ex-Yu republika u kojoj nije bilo rata i ratnih razaranja.

Čitaj još:   Milo ĐUKANOVIĆ: CRNA GORA IMA VLAST KOJA IGRNORIŠE EVROPU- "Vanredni parlamentarni izbori jedino rješenje izlaska iz krize" (video)

U godinama koje su uslijedile nakon smirivanja prilika na Balkanu, naročito nakon obnove crnogorske nezavisnosti 2006. godine i podizanja predstavništva UNHCR na nivo kancelarije, uobičajenog za rad u suverenim državama, nastavili smo tijesnu saradnju u traženju trajnih rješenja za izbjegle i raseljene i definisanju njihovog pravnog statusa.

Crna Gora je važan dio velikog regionalnog stambenog projekta koji je po prvi put potvrdio spremnost i odgovornost država regiona da saradnjom omoguće dobrovoljan povratak ili lokalnu integraciju, poštujući pravo izbora svakog lica pojedinačno. U tome su ostvareni značajni rezultati, dok je implementacija usvojenih rješenja i dalje u toku – ukazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, kada su talasi migracija, praćeni porastom broja tražilaca azila i lica bez državljanstva, zahvatili Mediteran, Zapadni Balkan je dobio epitet jedne od najdinamičnijih migratornih ruta.

  • Sve je to uticalo na pomjeranje fokusa saradnje na pitanja azila i apatridije, i usmjeravanje na partnersku ulogu Crne Gore i odgovornost prema onome što je zajednička bezbjednost Evrope i zaštita evropskih granica – dodaje Đukanović.

“Težiti zaštiti i unapređenju položaja izbjeglica”

UNHCR je, istakao je predsjednik države, nastavio da doprinosi izgradnji nacionalnog zakonodavnog i administrativnog okvira koji će, naglašava Đukanović, u potpunosti odgovoriti međunarodnim obavezama Crne Gore.

30 godina nakon suočavanja sa enormnim prilivom izbjeglica iz bivše Jugoslavije, i svjesni izazova koji stoje pred Evropom i međunarodnom zajednicom u uslovima ruske agresije na Ukrajinu, uvjeravam vas u nepokolebljivu posvećenost Crne Gore saradnji, humanosti i podjeli tereta, što predstavlja našu obavezu i odgovornost kao ozbiljnog i pouzdanog partnera, članice NATO i kandidata za članstvo u EU.

Svojim dosadašnjim odnosom, uz poštovanje najviših principa humanosti, Crna Gora je afirmisala vrijednosno nasljeđe na kojem je njeno društvo utemeljeno kao multietnička demokratija, i time u dobroj vjeri doprinosila poštovanju Konvencije Ujedinjenih nacija o izbjeglicama– rekao je Đukanović.

Sprovodeći brojne nacionalne i međunarodne inicijative, i dalje će Crna Gora, poručio je Đukanović, težiti zaštiti i unapređenju položaja izbjeglica, s ciljem osiguranja jednakih prava i ravnopravnih mogućnosti za svakog člana našeg društva.

  • Svjedoci smo da pitanje izbjeglica u svijetu poslednjih godina poprima dramatične razmjere, uz hroničan manjak humanitarnih fondova koji bi omogućili UNHCR i partnerskim organizacijama realizaciju hitnih i strateških planova. Crna Gora je ponosna na saradnju sa UNHCR i ostvarene rezultate. Želimo da vjerujemo da su slike 90ih ostale iza nas, i da smo dovoljno mudri da ne zaboravljajući prošlost gradimo bolju i sigurniju budućnost na Balkanu. Uvjerili ste se da u Crnoj Gori i crnogorskim građanima imate pouzdanog i odgovornog partnera i prijatelja – kazao je predsjednik Crne Gore.
Čitaj još:   MILO Đukanović u posjeti Pljevljima: Simbol multukulturalnosti koju ćemo očuvati... (foto i video)

Đukanović je na kraju čestitao “ovaj vrijedan jubilej”, tokom kojeg su, kako je kazao, učinili mnogo “za sve one kojima je Crna Gora postala novi dom, a time i za našu zemlju”.

izvor: Cdm.me

MILO Đukanović: Sloboda novinarstva čini se potrebnijom nego ikada…

Na Dan novinara sjetimo se osnovnih postulata profesije, stručnosti i Read more

MILO Đukanović: NIKO NAS BOLJE NE ZNA OD NAS SAMIH…

Očito ne pomaže listanje starih kalendara. Niti nada u moral Read more

Milo Đukanović sutra u posjeti TURSKOJ, sastanak sa Erdoganom…

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sutra će boraviti u radnoj Read more