IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Još jedna poruka EU: Većina ambasadora preskočili Abazovićev prijem… (foto, video)

Čini se da je sve jasnije kako Evropska unija gleda na poteze aktuelne crnogorske Vlade u tehničkom mandatu, posebno nakon što je, uprkos upozorenjima Evropske komisije, kao i mišljenju Venecijanske, izglasan kontroverzni Zakon o predsjedniku, koji je pokrenuo proteste u Crnoj Gori.

Podsjećanja radi, nakon izglasavanja, Unija je zatražila opoziv ovog Zakona, a otkazan je i Parlamentarni odbor Unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP), u Strazburu. 

U javnosti se mogu čuti i ocjene da su pregovori sa Evropskom unijom nezvanično zamrznuti i da bi izbor vlade Miodraga Lekića doveo Crnu Goru u poziciju dramatične izolacije. 

Prema izvorima Antene M, još jedna jasna poruka je i to što su pojedini ambasadori namjerno “preskočili” da se pojave na Novogodišnjem prijemu odlazećeg premijera Dritana Abazovića, pa su poslali “niže diplomatske predstavnike”. 

Na snimku sa prijema u staroj zgradi Vlade, kao i na fotografijama koje je Vlada Crne Gore objavila, ne vidi se, na primjer, šefica Delegacije EU u Podgorici, Oana Kristina Popa. 

Odsutni su bili i ubjedljiva većina ambasadora država članica EU! Zato je lakše nabrojati ko se od prepoznatljivih diplomata sinoć pojavio na Abazovićevom prijemu… 

Došla je američka ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke, britanska Karen Medoks, ambasadorka Turske Songul Ozan, francuski ambasador Kristijan Timonije, ambasador Austrije Karl Miler, Ukrajine Oleh Herasimenko, diplomate nekoliko azijskih zemalja, bosanski ambasador Branimir Jukić, Slovenije Gregor Presker.

Čitaj još:   Fama oko fotografije MILOJKA Spajića: MOŽDA SAM NAIVAN ALI NISAM SUJETAN...

Nijesmo primijetili njemačkog ambasadora Petera Feltena, ambasadorku Češke Janinu Hrebičkovu, inače zemlje koja predsjedava Savjetom EU, italijansku ambasadorku Andreinu Marselu, hrvatske Veselka Grubišića… 

Nekoga će, s obzirom na politiku Abazovićeve vlade, začuditi što je ovaj događaj preskočio Vladimir Božović, koji se i dalje predstavlja kao ambasador Srbije u Crnoj Gori, a još čudnije što ni pažljivim pregledom nijesmo na fotografijama pronašli ruskog ambasadora Vladislava Maslenikova. Cinici bi rekli da i nije tako čudno, pošto Rusija konce u Crnoj Gori vuče iz sjenke.

Da li je ovako slab odziv ambasadora država EU stvar njihovog dogovora, koji je tek poneko iznevjerio, ili spontana reakcija na politiku Dritana Abazovića i njegovih novih-starih partnera?

Prije nekoliko dana, podsjetimo, ambasadori zemalja članica Unije razgovarali su sa crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem.

“Diplomatski predstavnici zemalja EU, iskazali su tokom razgovora zabrinutost za aktuelne prilike u Crnoj Gori i zainteresovanost za to kako dalje i kakva je pozicija predsjednika u odnosu na krizu”, saopšteno je tada iz Kabineta Đukanovića.

Čitaj još:   Drama iznad oblaka: Pilot i kopilot zaspali tokom leta na pola sata... (foto, video)

izvor: stamdard.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more