IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DRITANOV TAJNI PLAN: Usvajanje odluke o pristupanju inicijativi Otvoreni Balkan moguće već u četvrtak? (foto)

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović i pojedini ministari, prema nezvaničnim informacijama spekuliše se da bi se ta odluka mogla formalizovati već u četvrtak, na narednoj sjednici Vlade Crne Gore…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljhivosti, vijesti, utorak, 20- XII- 18: 34… DRITANOV TAJNI PLAN: Usvajanje odluke o pristupanju inicijativi Otvoreni Balkan moguće već u četvrtak? (foto)

Crna Gora od pokretanja inicijative ‘Otvoreni Balkan’ 2019. godine odbijala da pristupi tom regionalnom planu, priča o pristupanju posljednjih dana dobija na sve većem intezitetu, praćena izjavama zagovornika te ideje, premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića i pojedinih ministara.

Ono što se do sada samo šuškalo oko ulaska u regionalnu inicijativu “Otvoreni Balkan”, kako stvari sada stoje moglo bi dobiti i zvanični epilog i to na sljedećoj sjednici Vlade Crne Gore.

Iako se, prema nezvaničnim saznanjima Standarda, o tome razmišljalo i na prethodnoj sjednici Vlade i postojala je mogućnost da to i tada bude završeno, Abazović i ministri navodno planiraju da to urade na prvoj sljedećoj.

Kome se i zašto žuri već je odavno postalo jasno, jer Abazović i njegovi ministri čine sve da što prije ispune obećanje dato predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i uvuku Crnu Goru u ovu inicijativu do Nove godine. 

Modus operandi je već jasan, jer Abazović čini isto što i sa Temeljnim ugovorom ,potpisuje krišom i na prepad, ne ostavljajući prostora za bilo kakvu reakciju javnosti i međunarodne zajednice. Iako su protivljenja i crnogorske javnosti i te iste međunarodne zajednice glasna, Abazoviću očigledno to ne smeta da preslika operaciju potpisivanja Temeljnog ugovora na sporazum o pristupanju inicijativi Otvoreni Balkan.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 3. oktobar 2022. godine

Da stvar bude skandaloznija nego što već jeste govori i činjenica, da uprkos izvještaju koje je pripremilo Ministarstvo evropskih poslova, u kome su jasno naveli zašto Crnoj Gori nije mjesto u “Open Balkan” inicijativi, navodeći da je to priča sa mnogo nepoznanica, Abazović i ostali članovi Vlade planiraju da parafiraju taj sporazum, direktno se oglušujući o upozorenje tog ministarstva.

Kako u tom izvještaju, tako i upozorenjima koja su stizala od međunarodnih partnera, jasno je ukazano da Crna Gora treba da se drži svog Evropskog puta i da inicijativa Otvoreni Balkan je korak unazad. Iako sve međunarodne adrese pozdravljaju regionalne inicijative, jasno je ukazano da je Berlinski proces, inicijativa vodilja Crnoj Gori na putu ka pritupanju Evropskoj Uniji.

Čak je i Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrjijel Eskobar je upozorio prije tri dana da trenutno nije momenat za ulazak Crne Gore u Open Balkan.

Očigledno da Abazović ne haje mnogo za upozorenja sa međunarodniha adresa, ali ni za priču svojih partijskih kolega, poput Miloša Konatara koji je prije samo nekoliko dana rekao da priča o Otvorenom Balkanu treba da bude raspravljana na sjednici Skupštine Crne Gore. Kako sad stvari stoje od te rasprave neće biti ništa.

Berlinski proces, na kome međunarodna zajednica insistira, već od 2014 donosi slobodno kretanje ljudi i roba, prelazak preko granice uz ličnu kartu, priznavanje univerzitetskih diploma, olakšavanje putovanja i zaposlenja među zemljama Zapadnog Balkana, jedini je put, po ocjenama zvaničnika EU, koji Otvoreni Balkan kopira, ali dodaje potpuno otvaranje granice što omogućava opasnim kriminalnim elementima nesmetan prolaz preko granice, što bi definitivno značilo potpuno udaljavanje od EU integracija i ispunjavanje agende Aleksandra Vučića.

Čitaj još:   INICIJATIVA IZ BEOGRADA: "A možda bi mural Ratku Mladiću trebalo da izgleda baš ovako?"

BONUS VIDEO: Usvajanje odluke o pristupanju inicijativi Otvoreni Balkan moguće već u četvrtak?

izvor Standard.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more