Crna Gora

PODGORICA- 20 hiljada građana na protestu IMA NAS: Eraković, Budi se Crna Goro, crnogorsko proljeće stiže… (foto, video)

SUBNOR i antifašisti Crne Gore: Naša partija i jedina svetinja je Crna Gora…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljhivosti, vijesti, utorak, 20- XII- 21: 34… PODGORICA- 20 hiljada građana na protestu IMA NAS: Eraković, Budi se Crna Goro, crnogorsko proljeće stiže… (foto, video)

Ispred Skupštine Crne Gore u Podgorici održan je četvrti protest Pokreta IMA NAS, a nakon skupa učesnici su krenuli u šetnju, koja je završena ispred sjedišta Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori. Prema procjeni organizatora na protestu je bilo oko 20.000 građana.

Njihovi ciljevi su jasni: opoziv Zakona o predsjedniku, dijalog i deblokada rada Ustavnog suda, raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, kao i stop pridruživanju inicijativi Open Balkan.

“Lažu nas, kradu i ponižavaju duže od dvije godine. Ne možemo se takmičiti u nesojluku. Nikad svrab ne izaziva vuk nego vaška”,  kazao je Eraković.

“Na nama je da se izborimo za izbore i da na njima glasamo. Ovo nije politička već borba za opstanak CG. Ovo proljeće mora biti crnogorsko, mora biti proljeće izbora, a mi njegovi vjesnici. Budi se Crna Goro”, poručio je Eraković.

“Ne dozvolimo da luču naše slobode lud vjetar ugasi. Vidi ova strašila koja hoće da opustoše sve što im je dopalo, ali se ne bojimo. Izdajničkoj mješavini suprostavimo se umnom silom. Znate kako kažu – Nikad svrab nje izazvao vuk nego vaška. Izdajnici ove zemlje boje se izbora. Ovo je borba za opstanak Crne Gore. Ovo proljeće mora biti crnogorsko, proljeće izbora. Zato neka grmi, neka pođu bujice sa crnogorskih ulica da speru ovu prljavštinu. Budi se Crna Goro, stiže crnogorsko proljeće”, kazao je on.

20:05 Pavićević: Trpimo razvaljivanje Crne Gore za tuđe interesese

Okupljenima na protestu obratila se novinarka Tanja Pavićević koja je istakla da više od dvije godine „trpimo krivotvorenje, bezakonje i razvaljivanje naše države za tuđe interese“.

„Svjedočimo desantu na Državu. Gledamo svjesno i zlonamjerno urušavanje institucija, beskrupuloznu partitokratiju, gaženje Ustava. Sve, kako bi nas zavađene, obespravljene, siromašne, odveli što dalje od sanjanog članstva u Evropskoj uniji“, poručila je Pavićević.

Ovdje smo, smatra novinarka, da kažemo i Dritanu Abazoviću i „ostalim Vučićevim slugama“ da umjesto Otvorenog Balkana biramo otvorenu Evropu.

A umjesto srpskog sveta, dodala je, samo svijet.

„Njihova nepočinstvag probudila su građane. Građane svjesne da Vlada ne štiti nacionalne interese Crne Gore. Građane svjesne da Vlada Crne Gore vodi zemlju, kroz punu asimilaciju, Srbiji pod noge. Neće moći“, poručuje Pavićević.

Jer, kako je istakla, ima nas koji želimo da Crna Gora ostvari pravo na svoj evropski put.

„Ima nas koji ne mrzimo nikoga. Koji saosjećamo sa svojim prijateljima Srbima i ostalim narodima u Srbiji koji punih 12 godina žive u mraku, pod čizmom autokratskog režima. IMA NAS koji vjerujemo da će se Srbija probuditi.

Ima nas koji se stidimo zbog Dubrovnika, deportacije Bošnjaka/Muslimana, koji glasno kažemo da se u Srebrenici dogodio genocid. Ima nas koji znamo pravu ulogu Srpske pravoslavne crkve“, naglasila je novinarka Pavićević.

Ona je, govoreći na protestu, kazala da ima nas koji želimo mir i građansko društvo, koji se borimo za građanska prava i slobode.

„I dok je za odlazeću vladu i njihove uslužne servise, javne i privatne, naš put ekstremizam, za nas je on preuzimanje pune odgovornost pred sobom, svojom djecom i istorijom. I zato se nećemo povući. Jer mi nemamo ni rezervni put ni rezervnu državu. Imamo samo našu Crnu Goru. Naš izbor je i lak i težak – ali jedini ispravan. Nek je vječna“, zaključila je Pavićević.

19:59 Šćepović: Nemamo gospodara mimo Crne Gore, mi hodamo, ne klečimo – razlika je

Đorđe Šćepović je poručio da svi koji su na večerašnjem protestu su slobodni ljudi.

„Opet su nas sabrali i okupili beogradski poslušnici. Opet su nas ujedinili u svetoj obavezi da sačuvamo našu Crnu Goru. Jer, za razliku od njih, izdajnika kakve ova zemlja ne pamti, mi drugu domovinu nemamo. Za razliku od njih, mi nemamo gospodara osim Crne Gore. To je jedini gospodar kojem služimo“, naglasio je on.

Šćepović poručuje da njih okupljene „ne plaćaju ni rubljama ni dinarima“.

„Niti naš otpor vaskrslom fašizmu mogu uniziti svojim lažima da smo branili i da večeras branimo nečije stanove. Ako bismo branili stanove, mogli bismo braniti njihove, dobijene u onoj strašnoj tiraniji bivšeg režima“, poručio je Šćepović.

No, dodaje, uzalud im sve propagandne platforme, „koje od nas pokušavaju načiniti ekstremiste, nacionaliste, uzalud im najamničke jazbine iz kojih se novinari i građanski aktivisti proglašavaju teroristima“.

„Uzalud im sve Vijesti, IN4S-ovi i ostali režimski bilteni mržnje i laži. Uzalud sve paranovinarske septičke jame koje žele obesmisliti i zaustaviti otpor okupaciji Crne Gore. A Crna Gora danas jeste okupirana. Zahvaljujući njima, posilnima Aleksandra Vučića. Svi arhitektonski planovi Srpskog sveta bili bi uzaludni, da nije njih, beogradskih slugu. Znao je Vučić da im izdaja Crne Gore ne remeti miran san, i ne uzurpira savjest. Zgazili su beogradskom čizmom crnogorski Ustav i bačili pod noge ono što jednu državu čini državom“, naglasio je Šćepović.

Poručuje da su ogolili sve njihove laži.

„Laž u kojoj diktaturu zovu demokratijom. Laž u kojoj sluganstvo Srbiji zovu slobodom. Laž u kojoj svako svoje nepočinstvo pravdaju gomilom drugih laži. Zakucavali su ekser po ekser u kovčeg Crne Gore. Za posljednji čaval su ostavili tzv. Otvoreni Balkan. Kad sam napisao Ako otvorimo Balkan, zatvorićemo svijet upozoravao sam da ćemo zatvoriti svijet civilizacije i 21. vijeka, i da ćemo otvoriti sva vrata njihovog srpskog sveta, kojem žele potčiniti Crnu Goru. Otvorićemo vrata 90-ih, vrata za koja smo mislili da smo ih jednom zavazda zatvorili. Otvorićemo širom vrata već podivljalom velikosrpskom nacionalizmu“, kazao je na protestu Šćepović.

ne parlamentarne izbore ( Rusmin Radič – Anadolu Agency )

Pozvao je premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića da potpiše kad je „već izdao sve što se moglo izdati“.

„E pa potpiši, Dritane Abazoviću, kad si već izdao sve što se moglo izdati, udari i taj pečat na svoju sramnu biografiju. Jednom ćete položiti račune. Pred crnogorskim sudovima. Računajte na to“, dodao je on.

Šćepović je imao poruku i za Crnogorce.

„Crnogorci, mogu nas plašiti oklopnim vozilima, mogu nas plašiti reprizom Belvedera, šok bombama, gumenim mecima, suzavcima, ali uzalud. Znaju Crnogorci da strah životu kalja obraz često, i zato, okanite se takvih namjera. Mi ne rušimo, mi branimo ono što su gradili naši preci. Zbog potomaka branimo ono što su gradili preci. Crnogorci nijesu primitivna i neartikulisana rulja, kojom komanduju crne mantije. Crnogorci nijesu rušitelji i varvari. Crnogorci ne ližu olizane srebrne kašike, ne kleče na koljenima pred popovima tuđe crkve. Crnogorci ne ljube ruke i podove, i ne grle mantije lažnih sveštenika. Mantije ispod kojih su se skrivali ratni zločinci i masovne ubice! Zaboravili ste, okupatori, da Crnogorci neće rušiti i razarati. Razlika je. Između nas i vas. Razlika, koju uporno pokušavaju poništiti vaši medijski kerberi. Iznajmljeni novinari, u čijim je očima isto biti izdajnik i patriota. Sluga i slobodan čovjek“, poručio je Šćepović.

Nećete, kaže on, zaustaviti rijeku slobode, jer “ima nas, i više nego dovoljno da vas zaustavimo u daljem razaranju ove zemlje, koju ste već dobrano razorili“.

„U ovoj će se rijeci udaviti svi koji Crnogorce žele na koljenima. Na vama je kako i na koji način će se braniti Crna Gora. Mi ne osvajamo i ne otimamo, mi samo branimo svoje. I nemamo gospodara mimo Crne Gore. Mi hodamo, ne klečimo. Razlika je“, zaključio je Šćepović.

19:55 Vidaković: Ovo je borba u kojoj ćemo pokazati jesmo li dostojni nepokornog imena crnogorske države

Predsjednica mladih antifašista Crne Gore, Tijana Vidaković na protestu je poručila da „naša borba ne smije stati“, jer, ističe, ona odlučuje „hoćemo li biti građani svijeta ili ponizni sužnji velikosrpskih hegemonističkih ideja“.

“Mi smo protiv ugnjetača i njihovih pomagača. Jesmo li? Danas nas, još jednom, okuplja taj otpor — IMA NAS! Tajna slobode počiva u hrabrosti i ona je zlatna nit našeg hiljadugodišnjeg trajanja“, kazala je Vidaković.

Danas, dodaje, na ovom mjestu, shvatam, ponosni i prkosni moji saborci — vi ste sloboda.

„Zato naša borba ne smije stati, jer ona odlučuje hoćemo li biti građani svijeta ili ponizni sužnji velikosrpskih hegemonističkih ideja. Ovo je borba u kojoj ćemo pokazati jesmo li dostojni nepokornog imena crnogorske države“, istakla je ona.

Vidaković naglašava da Crna Gora su spomenici hrabrosti naših predaka, grobovi naših đedova i kolijevka naše đece.

„Crna Gora je naše mjesto pod suncem, koje ne damo balkanskom mraku, u koji nas žele uvući tamne sjene sluganskih vlastodržaca. Istih onih koji žele da nas utamniče u Otvoreni Balkan, da ne vidimo više svijet, osim onog “srpskog”, ako danas svijet ne bude vidio nas i našu borbu za civilizacijske vrijednosti“, kazala je na protestu Vidaković.

U ime svih mladih ljudi, Vidaković je pred okupljenima poručila da „mi hoćemo evropski put, a ne balkanske stranputice, koje nam nudi Vlada Dritana Abazovića“.

„Dragi prijatelji, budimo hrabri i istrajni, jer moramo iznijeti breme, koje nam udijeli istorija svaki put kad se nađemo na vjetrometini geopolitičkih interesa. Budite ponosni, jer naša ideja, postojana kao svaki kamen zemlje prađedovske, nadživjeće sve kukavičluke i bestidnike, dok u nama živi iskra Trinaestojulskog prkosa“, zaključila je Vidaković.

BONUS VIDEO: Protest ‘Ima nas’ u Podgorici: Građani traže vanredne izbore i povlačenje Zakona o predsjedniku

izvor Standard.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

ŠEKI Radončić: Oni su od danas naši krvnici… (foto)

Ostvarila se višegodišnja želja Aleksandra Velikog i Dritana Malog, BIA i GRU- a, Vanje i…

4 sata ago

Reisu- l- ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović i vladika Grigorije smiruju tenzije: Mi smo sinovi zemlje Bosne… (foto)

Vrijeme je da se okrenemo jedni drugima, da se pogledamo, da jedni drugima pomognemo da…

4 sata ago

DPS predao listu za lokalne izbore u Budvi… (foto)

Demokratska partija socijalista predala je listu `Budva može bolje!` Opštinskoj izbornoj komisiji Budve. Nosilac liste…

5 sati ago

Dnevni horoskop za 1. maj 2024. godine

Pročitajte najdetaljniji dnevni horoskop koga vam svakodnevno pripremaju najpoznatiji astrolozi sa naših područja-  Ovan ulaže,…

7 sati ago

MIODRAG Vlahović: Rezolucija UN o Srebrenici SRAMOTA CRNOGORSKE Vlade… (foto)

Aktuelna vlast, svrstana uz Beograd i Kremlj, ne izdaje samo crnogorsku tradiciju i istoriju. Ona…

8 sati ago

Aleksandar VUČIĆ PRIZNAO PORAZ: “Rezolucija će biti donijeta. Radi se o brutalnom…!” (foto, video)

"Nisu oni tražili da neki Vučić pogne glavu u Srebrenici ili položi cvijet, oni traže…

8 sati ago

This website uses cookies.